Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Από την πολυθρόνα στο σκαμνί
Από την πολυθρόνα στο σκαμνί

Από την πολυθρόνα στο σκαμνί

Η περίπτωση του Γιάννη Στουρνάρα περιγράφεται –με μεγάλη ακρίβεια– στα λόγια του Γάλλου σκιτσογράφου Βολίνσκι: «Οταν δεν ξέρει κανείς τι να κάνει, πρέπει να έχει φιλοδοξίες».

Βέβαια ο διοικητής της ΤτΕ μπορεί να μην ξέρει να κάνει αυτό που ο κάθε φορά θεσμικός του ρόλος επιβάλλει, αλλά ξέρει να κάνει εξυπηρετήσεις (τη βρόμικη δουλειά), ως εκτελεστικός βραχίονας αυτών που ικανοποιούν τις φιλοδοξίες του.

Το 2000 ο Κώστας Σημίτης διόρισε τον Γ. Στουρνάρα πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της κρατικής τότε Εμπορικής Τράπεζας έως το 2004, ο οποίος την οδήγησε στην καταστροφή προτού την πουλήσει τελικά αντί πινακίου φακής στη γαλλική Crédit Agricole, διαθέτοντας σχεδόν όλο το ποσό από την πώληση της Ιονικής (270 εκατ. ευρώ) για να καλύψει ζημίες από χρηματιστηριακές πράξεις. Τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας είχαν μειωθεί κατά 700 εκατ. ευρώ.

Τον Μάιο του 2010 –ως διευθυντής του ΙΟΒΕ– ο Γ. Στουρνάρας προέβλεπε ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξανόταν το 2012 κατά 2,4%, τη στιγμή που ακόμη και το ΔΝΤ είχε προβλέψει ανάπτυξη 1,1%. Τελικά η ελληνική οικονομία κατέγραψε το 2012 το δεύτερο χειρότερο ποσοστό ύφεσης (8,9% ήταν το 2011) με ποσοστό 6,6% (έπεσε έξω 9 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες).

Στις 14 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους ο Γιάννης Στουρνάρας είχε ταχτεί κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αφού η αντίληψή του ήταν ότι οι Ελληνες πολίτες έπρεπε να πεινάσουν για να αντέξουν το χρέος και να μη ζημιωθούν οι τράπεζες και οι μέτοχοί τους.
Στις 15 Δεκεμβρίου 2015 έκανε μια δήλωση πρωτοφανή στα παγκόσμια χρονικά για κεντρικό τραπεζίτη, ισχυριζόμενος πως «η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό», μιλώντας ακόμη και για κίνδυνο «ανεπανόρθωτης βλάβης» και ανοίγοντας έτσι διάπλατα τον δρόμο για την ασφυξία ρευστότητας και τα επακόλουθα capital controls, ενώ αργότερα μας προειδοποίησε με καταστροφές επειδή αυξήθηκε (από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) κατά 50 ευρώ ο κατώτατος μισθός, καταργήθηκε ο υποκατώτατος και δόθηκε 13η σύνταξη.

Είναι ο ίδιος άνθρωπος (ο κεντρικός τραπεζίτης) που ζητούσε από την Ευρώπη να επιβάλει πιστοληπτική γραμμή στη χώρα μετά τα μέτρα για το χρέος, για να μην ωφεληθεί πολιτικά η κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ σήμερα ζητάει (από την Ευρώπη) μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης και δηλώνει ότι από τα χρήματα που έδωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπάρχουν υψηλές αποταμιεύσεις στα νοικοκυριά.

Από την 1η Ιουλίου 2022 ο κεντρικός τραπεζίτης έχει πάθει βέρτιγκο μετά το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου το οποίο αναγνωρίζει σκάνδαλο Novartis, δικαιώνει τους χειρισμούς των δικαστικών λειτουργών, αναγνωρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες και υιοθετεί απολύτως το γεγονός ότι ο Γ. Στουρνάρας απειλούσε και εκβίαζε με σκληρές διώξεις τον Νίκο Μανιαδάκη για να αλλάξει τις καταθέσεις του.
Κανονικός γκάγκστερ ο κ. διοικητής.

Η απόσταση από την πολυθρόνα στο σκαμνί ένας Στουρνάρας δρόμος.

 


 

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ 2015 ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠτΔ ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΡΟΣ Γ

«Έδωσε» Μητσοτάκη και Γεωργιάδη για Novartis η Τουλουπάκη στο Ευρωκοινοβούλιο – Χυδαιότητα Ασημακοπούλου που την ρωτούσε “με τι χρήματα ταξίδεψε” !

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ