Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ιάπωνες ερευνητές δημιούργησαν ζωντανό ανθρώπινο δέρμα για ρομπότ

Ιάπωνες ερευνητές δημιούργησαν ζωντανό ανθρώπινο δέρμα για ρομπότ
Ιάπωνες ερευνητές δημιούργησαν ζωντανό ανθρώπινο δέρμα για ρομπότ



ARVE

Με επικεφαλής, τον Σότζι Τακεούτσι του Πανεπιστημίου του Τόκιο, πρωτοπόρο στη βιο-υβριδική ρομποτική, η ομάδα ερευνητών έκανε δημοσίευση στο περιοδικό για νέα υλικά «Matter», σχετική με τη δημιουργία ζωντανού ανθρώπινου δέρματος για ανθρωποειδή ρομπότ.

Ειδικότερα, παρουσίασαν ένα ρομποτικό δάχτυλο που έχει υφή μαλακού δέρματος, το οποίο απωθεί το νερό και διαθέτει ιδιότητες αυτό-αποκατάστασης των βλαβών του.
Η πρωτοτυπία είναι ότι το νέο δέρμα, αναπτύσσεται επιτόπου πάνω στο ρομπότ, αντί όπως στην περίπτωση της σιλικόνης να δημιουργείται ξεχωριστά, να κόβεται στα μέτρα του ρομπότ και μετά να προσαρμόζεται πάνω του.

Το μίγμα των δύο βασικών συστατικών που δημιουργούν τους συνδετικούς ιστούς του ανθρώπινου δέρματος, διαλύματος κολλαγόνου και ανθρώπινων δερματικών ινοβλαστών, αυτοπροσαρμόζεται πάνω στο ρομπότ και αποτελεί τη βάση για ένα επόμενο στρώμα επιδερμικών ανθρωπίνων κερατινοκυττάρων που προσκολλώνται σε αυτό, αποτελώντας έως το 90% του εξωτερικού στρώματος και δίνοντας έτσι την αίσθηση φυσικού δέρματος στο ρομποτικό χέρι. Το νέο δέρμα είναι αρκετά ελαστικό, ώστε να μετακινείται καθώς το ρομποτικό δάχτυλο διπλώνει και τεντώνεται. Μπορεί ακόμη και να αυτο-επιδιορθωθεί με ένα επίθεμα κολλαγόνου. Είναι πάντως πιο ασθενές από ένα φυσικό ανθρώπινο δέρμα και δεν μπορεί να επιβιώσει για πολύ χρόνο, χωρίς συνεχή παροχή θρεπτικών συστατικών και τη διατήρηση της υγρασίας του.

Ο Τακεούτσι δήλωσε: «Νομίζω πως το ζωντανό δέρμα θα αποτελέσει την τελική λύση στο να προσδώσει στα ρομπότ την εμφάνιση και την αφή των έμβιων όντων, καθώς αποτελείται από ακριβώς το ίδιο υλικό που καλύπτει τα σώματα των ζώων». «Στο μέλλον», πρόσθεσε, «θα αναπτύξουμε πιο εξελιγμένες εκδοχές του δέρματος, που θα περιλαμβάνουν αισθητήρια νευρικά κύτταρα, θύλακες τριχών και ιδρωτοποιούς αδένες. Επίσης θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε μεγαλύτερες επιφάνειες».

Ένα τέτοιο επίτευγμα στα πλαίσια της ρομποτικής είναι σίγουρα χρήσιμο για ανθρώπους που λόγω ατυχήματος ή αναπηρίας έχουν χάσει τα φυσικά τους μέλη ή ακόμη και για τις περιπτώσεις τεχνητής ανάπλασης δέρματος σε θύματα εγκαυμάτων.

Αν μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ότι ορισμένες τεχνολογίες αναπτύχθηκαν έτσι λόγω άγνοιας των συνεπειών τους , όσο περνά ο καιρός γινόμαστε πιο καχύποπτοι για τις σκοπιμότητες που μπορεί να κρύβονται πίσω από οποιονδήποτε αλγόριθμο και εφεύρεση που θεωρητικά μας εξυπηρετεί.  Τώρα όσα αφορούν  τα ανθρωπόμορφα ρομπότ και τις προεκτάσεις της τεχνητής νοημοσύνης στο μέλλον θα φανούν τα αποτελέσματα. Η χρονιά που τα ανθρωπόμορφα ρομπότ θα περπατάνε ανάμεσά μας ή εμείς ανάμεσα τους , σίγουρα δε θα είναι το 2022!

ΠΗΓΗ

ΘΥΜΗΣΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ