Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Σκάει η φούσκα των κρυπτονομισμάτων

Σκάει η φούσκα των κρυπτονομισμάτων
Σκάει η φούσκα των κρυπτονομισμάτων



ARVE

Εν μέσω μιας παγκόσμιας ύφεσης και μιας διαλυμένης οικονομίας όπου οι κεντρικές τράπεζες μέσω της ανόδου των επιτοκίων αποσταθεροποιούν παντελώς την ήδη δύσκολη κατάσταση , έρχεται να προστεθεί και το ‘’ ξεφούσκωμα’’ της αγοράς των κρυπτονομισμάτων φέρνοντας σε δύσκολη θέση δισεκατομμύρια πολίτες που επένδυσαν πάνω τους.

Πράγματι η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των κρυπτονομισμάτων τον τελευταίο μήνα είναι τραγική , ξεκίνησε με την πτώση των TerraUSD και Luna τα οποία συμπαρέσυραν τα Bitcoin και Ethereum τα οποία έχουν χάσει τουλάχιστον το μισό της αξίας τους ,διαγράφοντας δισεκατομμύρια δολάρια από την αγορά κρυπτονομισμάτων με τις απώλειες να αγγίζουν τα 800 δισ. δολαρίων το διάστημα αυτό.

Αυτή η εξέλιξη αν και δημιούργησε έκπληξη σε πολλούς ήταν όμως η αναμενόμενη. Τα κρυπτονομίσματα διαφημίστηκαν σε υπέρμετρο βαθμό από την αρχική τους παρουσία το 2009 –κατά σύμπτωση την ώρα που ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική κρίση- ως το μέσο που θα έδινε γρήγορο χρήμα, που θα αντιμετώπιζε το φάντασμα του πληθωρισμού και έτσι έως το 2021 επενδύθηκε για την αγορά τους το αστρονομικό ποσό των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στην άμεση και γρήγορη διάδοση των κρυπτνομισμάτων συνέβαλλαν χιλιάδες οικονομικοί σύμβουλοι παγκοσμίως αλλά σίγουρα βόηθησαν και οι διαφημιστικές προτροπές πολλών ‘’διασήμων’’ όπως  ο σταρ του μπάσκετ, Joel Embiid, οι ηθοποιοί Matt Damon, Reese Witherspoon, η Gwyneth Paltrow ο κωμικός Larry David σε διαφημιστικό του Super Bowl , η τηλεπερσόνα Κιμ Καρντάσιαν , ο Έλον Μασκ και πολλοί άλλοι.

Επώνυμοι και αμέτρητες διαδικτυακές σελίδες παρουσίαζαν το ψηφιακό νόμισμα ως έναν κόσμο με την δική του σύγχρονη κουλτούρα και φιλοσοφία, όπου όλοι μπορούσαν να συμπεριληφθούν και θα είχαν την ευκαιρία να βγάλουν πολλά χρήματα.

 Έτσι μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί χιλιάδες από αυτά όμως κανένας ποτέ δεν έχει ορίσει με σαφήνεια τι ακριβώς είναι ένα κρυπτονόμισμα , γιατί πρέπει να είναι κρυφό , ποια είναι αξία του, πως δημιουργείται και κυρίως από πού προέρχεται.

Το σίγουρο είναι ότι με αυτό το ύποπτο ψηφιακό νόμισμα όλες οι συναλλαγές πραγματοποιούνται αποκλειστικά μέσω διαδικτυακών συστημάτων αγνώστου ταυτότητας που σε περίπτωση κατάρρευσης τους θα χαθούν τα επενδυτικά κεφάλαια των ανυποψίαστων πολιτών , οι οποίοι τελικά ούτε τις σχετικές μηνύσεις δεν θα μπορούν να υποβάλλουν εφόσον δεν είναι γνωστό ποιος κρύβεται πίσω από τις «επενδυτικές πλατφόρμες» κρυπτονομισμάτων.

Επομένως η φούσκα των κρυπτονομισμάτων που σκάει μετά από 13 χρόνια ατάκτως και με επώδυνες οικονομικές συνέπειες για δισεκατομμύρια πολίτες δεν αποτελεί έκπληξη.

Έκπληξη αποτελούν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής δυο τεραστίων διαστάσεων Παγκόσμιων Οικονομικών Οργανισμών όπως είναι το ΔΝΤ και ΕΚΤ.

 Αμηχανία προκάλεσαν οι χαρακτηριστικές  δηλώσεις  της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός την περασμένη εβδομάδα ότι: «το Bitcoin μπορεί να αποκαλείται νόμισμα, αλλά δεν είναι χρήματα. Δεν αποτελεί σταθερή αποθήκευση αξίας».

Αλλά και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, όπου σε συνέντευξη της στην Ολλανδική Τηλεόραση είπε, αναφορικά με τα κρυπτονομίσματα, πως: «η δική μου ταπεινή εκτίμηση είναι ότι τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν καμία αξία αλλά στηρίζονται στο πουθενά και δεν υπάρχει στον χώρο αυτό κάποιο ενεργητικό που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως δικλείδα ασφαλείας»  και εξέφρασε, μάλιστα, την ανησυχία ότι «ο κόσμος δεν έχει καταλάβει τους κινδύνους, θα χάσει όλα του τα χρήματα και θα απογοητευθεί οικτρά..»

Τόσο η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα όσο η Κριστίν Λαγκάρντ αντίστοιχα είχαν όλη την δυνατότητα μέσω των θεσμικών ιδιοτήτων τους  να ορίσουν το ανάλογο νομικό πλαίσιο που θα προστάτευε τους πολίτες από την απάτη , όπως εμμέσως την ορίζουν σήμερα, αλλά δεν το έκαναν και παρά μόνο εκφράζουν ταπεινές απόψεις δεκατρία χρόνια μετά και εφόσον κάποιοι έχουν μαζέψει τρισεκατομμύρια δολάρια.

Τελικά μήπως διαφαίνεται ποιοι κρύβονται στο κρυπτονόμισμα;;;

 Άλλωστε η λειτουργία του δεν διαφέρει καθόλου από τα νομίσματα των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών που κυκλοφορούν σήμερα… εφόσον και αυτά δεν έχουν καμία αξία , δεν καλύπτονται από πουθενά ,παρά μόνο από πλασματικά νούμερα.

Το σημερινό χρήμα παράγεται μέσω του κρατικού δανεισμού και η αξία του καθορίζεται από τις γνωστές- άγνωστες αγορές , που όπως στην περίπτωση των κρυπτονομισμάτων δεν γνωρίζουμε ποιες είναι αυτές , και χειραγωγείται από τις κεντρικές τράπεζες.

Η ανακοίνωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι «σχεδιάζεται  ένα ψηφιακό ευρώ που θα εκδίδεται από την ΕΚΤ –που ενδεχομένως να τεθεί σε ισχύ την επόμενη τετραετία» επιβεβαιώνει την στημένη σκευωρία του χρήματος, ψηφιακού ή μη. Κάποιοι μπήκαν μπροστινοί, με το αζημίωτο φυσικά, για να εδραιώσουν στην συνείδηση των πολιτών το κρυπτονόμισμα προετοιμάζοντας το έδαφος.

ΠΗΓΗ

ΘΥΜΗΣΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ