Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Η Google “καρφώνει” τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Έχει αγοράσει το λογισμικό κατασκοπείας Predator! Μαζεύει «κασέτες» για τις εκλογές;
Η Google “καρφώνει” τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Έχει αγοράσει το λογισμικό κατασκοπείας Predator! Μαζεύει «κασέτες» για τις εκλογές;

Η Google καρφώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Έχει αγοράσει το λογισμικό κατασκοπείας Predator! Φακελώνει για τις εκλογές;

Θυμίζουμε, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός έχει αναλάβει προσωπικά την ΕΥΠ, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) και την ΕΡΤ.




ARVE

Πλήρως εκτεθειμένη βρίσκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά την δημοσίευση της έκθεσης της Google’s Threat Analysis Group (TAG) που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, η οποία αποκαλύπτει πως η Ελλάδα ανάμεσα σε άλλα κράτη έχει αγοράσει το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator της ισραηλινής εταιρείας Cytrox.

Η παραδοχή της Google είναι μεγάλης σημασίας, μιας και οι Reporter’s United είχαν αποκαλύψει από τον περασμένο Απρίλιο πως ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης είχε πέσει θύμα παρακολούθησης από την ΕΥΠ, η οποία είχε χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα Predator της ισραηλινής εταιρείας Cytrox. Ερωτώμενος για το θέμα από τον δημοσιογράφο του Documento Μηνά Κωνσταντίνου, o κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου διέψευσε τα δημοσιεύματα δηλώνοντας πως «οι ελληνικές Αρχές δεν χρησιμοποιούν τέτοιου είδους λογισμικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν καμία συναλλαγή με κάποια εταιρεία που κατασκευάζει ή προμηθεύεται τέτοιου είδους λογισμικά.»




ARVE

Η κυβέρνηση στην αρχή έδειξε πως ιδιώτες κρύβονταν πίσω από τη παρακολούθηση του Κουκάκη, υποστηρίζοντας πως το ελληνικό κράτος δεν έχει σχέσεις με εταιρείες παρακολούθησης. Πλέον όμως τόσο η κυβέρνηση, όσο και προσωπικά ο Γιάννης Οικονόμου βρίσκονται πλήρως εκτεθειμένοι, αφού υπάρχουν σαφές αποδείξεις ακόμη και από την υπεράνω υποψίας Google. Η τελευταία υιοθετεί και επιβεβαιώνει πλήρως τα ευρήματα του Citizen’s Lab (Δεκέμβριος 2021), τα οποία για πρώτη φορά έκαναν λόγο για ελληνική προμήθεια του επίμαχου προγράμματος.

 

Δείτε επίσης: Pegasus: Παρακολούθηση «εσωτερικών εχθρών» από ιδιώτες

Για την υπόθεση Κουκάκη έχει παρέμβει αυτεπάγγελτα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, παρόλο που η παρέμβαση περισσότερο σε συγκάλυψη μοιάζει. Ταυτόχρονα προκαταρκτική εξέταση για το θέμα έχει ξεκινήσει η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρία Παπαγεωργοπούλου.

Στόχος οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικές ηγεσίες

Κατασκοπευτικές εφαρμογές όπως το Predator αλλά και το Pegasus της NSO επισήμως πωλούνταν σε κράτη για τη καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, όμως όπως αποκάλυψε η έρευνα της διεθνούς οργάνωσης Forbidden Stories, στόχος δεν ήταν άλλος από την παρακολούθηση δημοσιογράφων, πολιτικών αντιφρονούντων και ακτιβιστών.

Συν τοις άλλοις, στόχος επίσης ήταν ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και οι Καταλανοί αυτονομιστές. Ενώ αποτελεί ερώτημα αν η ελληνική πολιτική ηγεσία έχει στοχοποιηθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αυτό διότι σε ερώτηση του δημοσιογράφου του Documento Μηνά Κωνσταντίνου για το αν «έχει έρθει η Ελληνική Κυβέρνηση σε κάποια επικοινωνία με την ισπανική κυβέρνηση» για τις παρακολουθήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει επί του συγκεκριμένου.

Πως λειτουργεί το Pegasus και το Cytrox

To Pegasus και το Cytrox «μολύνουν» το κινητό τηλέφωνο του στόχου και αυτός που ελέγχει την εφαρμογή ακούει τις συνομιλίες του χρήστη, διαβάζει τα μηνύματα του και έχει πρόσβαση στα αρχεία της συσκευής.

netakias.com

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ