Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΞΑΓΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 31 ΧΡΟΝΙΑ

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΞΑΓΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 31 ΧΡΟΝΙΑ
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΞΑΓΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 31 ΧΡΟΝΙΑ



ARVE

Στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός για να ξεπλύνει το όνομα της οικογένειας Μητσοτάκη από το σκάνδαλο αρχαιοκαπηλίας που την βαραίνει από το 1991. Η αρχαιοκαπηλία μετατράπηκε σε δωρεά του Κωνσταντίνου και της Μαρίκας Μητσοτάκη με τα ονόματα τους να μπαίνουν ως δωρητές, παραχαράζοντας την ιστορία και προσβάλλοντας την μνήμη του έθνους. Στο Μουσείο Χανίων επιστραφήκαν μόνο 1062 από τα 2500 αρχαία αντικείμενα που κατείχε η οικογένεια Μητσοτάκη και αποτελούσαν  προϊόντα αρχαιοκαπηλίας.

Η αρχαιοκαπηλία αποκαλύφθηκε μετά από αίτημα που έκανε το ίδρυμα Γουλανδρή το 1991, επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη, στο οποίο ζητούσε από το Μουσείο Ηρακλείου να συνεκτεθούν τα ευρήματα που κατείχε το Μουσείο από την ανασκαφή της Μεσαράς, με αυτά που κατείχε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και προέρχονταν από την ίδια ανασκαφή. Το σκάνδαλο ξέσπασε και η οικογένεια Μητσοτάκη αδυνάτησε να απαντήσει πως ήρθαν στην κατοχή της τα αρχαία, που βρίσκονταν στην οικία της στα Χανιά. Η Μαρίκα Μητσοτάκη σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το που βρήκε τα αρχαία απάντησε προκλητικά  ότι «τα έβρισκε η γιαγιά της που έσκαβε στα χωράφια».

Την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας εκμεταλλεύτηκε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ το 19993 όταν μια εβδομάδα πριν τις εκλογές της 10ης  Οκτωβρίου η Μελίνα Μερκούρη κατηγόρησε ανοιχτά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για αρχαιοκαπηλία και πρότεινε την σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές όμως αρχειοθέτησε την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας. Το ΠΑΣΟΚ κουκούλωσε το σκάνδαλο και μετέτρεψε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη από αρχαιοκάπηλο, σε ευεργέτη και δωρητή μέσα σε μία νύχτα προσβάλλοντας την εθνική πολιτισμική μνήμη ολόκληρου του Έθνους.

Όλες οι κυβερνήσεις από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους μέχρι και σήμερα, δίνουν το δικαίωμα σε ιδιώτες να κατέχουν σε ιδιωτικές συλλογές αρχαία ευρήματα ανυπολόγιστης αξίας, καλύπτοντας αρχαιοκάπηλους που υφαρπάζουν την κοινή πολιτιστική κληρονομιά μας. Συνεχίζοντας το «έργο ζωής» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη,  όπως χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την αρχαιοκαπηλία του πατέρα του, ψήφισε τον περίφημο νόμο δανεισμού ελληνικών αρχαιοτήτων σε μουσεία του εξωτερικού για 50 χρόνια με το οποίον ουσιαστικά  νομιμοποιεί την εξαγωγή τους.

ΠΗΓΗ

Ε.ΣΥ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2312 315162 , MAIL: esuelkordeliou@gmail.com

 

ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – YOUTUBE

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

 

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

 

ΘΥΜΗΣΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ