Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΚΡΙΝΕ TO ΣτΕ THN ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΘΕΣΠΙΣΕ Η Ν.Δ.

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΚΡΙΝΕ TO ΣτΕ THN ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΘΕΣΠΙΣΕ Η Ν.Δ.




ARVE

Οι διατάξεις άρθρων με τις οποίες θεσπίστηκαν αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής των δήμων καθώς και των Δημοτικών συμβουλίων των δήμων αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές του 2019 που προέβει η κυβέρνηση της Ν.Δ. κρίθηκαν αντισυνταγματικές με απόφαση του συμβουλίου της επικρατείας.

Το ΣΤΕ έκρινε Αντισυνταγματικές τις ύποπτες μετεκλογικές αλλαγές της ΝΔ που βιάστηκαν μετά την ανάληψη της κυβέρνησης και φρόντισαν να στερήσουν την κυρίαρχη δυναμική των δημοτικών συμβουλίων που αποτελούν ως θεσμοί νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων τους στην Οικονομική Επιτροπή.

Σύμφωνα με την παραπεμπτική απόφαση του ΣΤΕ η κυβέρνηση της ΝΔ παρενέβη στη λειτουργία των Δήμων με δύο τρόπους, πρώτον μετέβαλε τον τρόπο συγκρότησης της οικονομικής επιτροπής και της ποιότητας ζωής προκειμένου να έχουν την πλειοψηφία οι Δήμαρχοι και δεύτερον, προέβει σε αθρόα μεταφορά αποφασιστικών αρμοδιοτήτων, σοβαρού οικονομικού αντικειμένου από το εκλεγμένο όργανο διοίκησης του Δήμου, το δημοτικό συμβούλιο στις οικονομικές επιτροπές.

Το δικαστήριο δέχθηκε κατά πλειοψηφία ότι οι διατάξεις των άρθρων με τις οποίες θεσπίσθηκαν αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης της οικονομικής επιτροπής, της επιτροπής ποιότητας ζωής, καθώς και των Δ.Σ. δημοτικών νομικών προσώπων, προκειμένου στα όργανα αυτά να υπάρχει πλειοψηφία της παράταξης του δημάρχου, είναι αντισυνταγματικές.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές του 2019 αφού κατοχύρωσε πρώτα τον συγκεντρωτισμό των εξουσιών στο πρόσωπο του πρωθυπουργού με τον νόμο περί επιτελικού κράτους, προχώρησε ακόμα ένα βήμα, βάζοντας χέρι στην δημοκρατική λειτουργιά της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος σε ανακοίνωση της αναφέρει : ’’Σεβόμαστε τις αποφάσεις του ΣΤΕ κι αναμένουμε την οριστική κρίση της ολομέλειας επί του περιεχομένου του νόμου, πιστεύοντας πως αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί με την απόφασή του είναι να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες και να προστατευτεί το Συνταγματικό Δικαίωμα των αιρετών Διοικήσεων των Δήμων, να μπορούν να ασκούν Διοίκηση’’

Πηγή

Ε.ΣΥ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2312 315162 , MAIL: esuelkordeliou@gmail.com

 

ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – YOUTUBE

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

 

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

 

ΘΥΜΗΣΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ