Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Αρχαίοι τάφοι και σαρκοφάγος κάτω από την Παναγία των Παρισίων

Η Νοτρ Νταμ ντε Παρί – γνωστή και ως Παναγία των Παρισίων, ο μητροπολιτικός ρωμαιοκαθολικός ναός της πόλεως των Παρισίων, ένα από τα θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του σύγχρονου κόσμου. Ανήκει στον ελληνο-γοτθικό ρυθμό[1]. Βρίσκεται στην νησίδα (ιλ) ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα, σήμερα στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Προ χριστιανισμού, στην θέση της υπήρχε αρχαίος ναός το 37 -14 π.Χ. αφιερωμένος στον θεό Δία (> Deus, Dieu = θεός), που διατηρήθηκε έως τα ρωμαϊκά χρόνια. Η παράδοση ενισχύθηκε με την ανακάλυψη της διάσημης Πύλης των Ναυτών[2] / Pilier des Nautes το 1711, η οποία βρέθηκε κάτω από τον καθεδρικό ναό και στην οποία εικονίζονται αρχαίες ελληνικές θεότητες, όπως:

– ο Δίας (με κεραυνό, συνοδευόμενος από τον αετό του),

– ο  Άρης (ως πολεμιστής, θωρακισμένος και οπλισμένος),

– ο Ήφαιστος (> Βούλκανος, ως σιδηρουργός),

– ο Ερμής (προστάτης του εμπορίου),

– η Τύχη,

– η Αφροδίτη (θεά που προάγει την γονιμότητα), και

– οι Διόσκουροι (Κάστορας και Πολυδεύκης, προστάτες του ιππικού),

θεότητες που αργότερα πέρασαν στο λατινικό και το γαλλικό πάνθεον. 

Ο αρχαίος ναός αποσυναρμολογήθηκε και το δομικό του υλικό επαναχρησιμοποιήθηκε στην τοιχοποιία του γαλλο-ρωμαϊκού προμαχώνα που περιέβαλε την Πόλη του Φωτός. Επί του αρχαίου ναού θεμελιώθηκαν 4 εκκλησίες η μια πάνω στην άλλη… έως το 1160 όταν και ετέθη ο θεμέλιος λίθος της Παναγίας των Παρισίων, από τον πάπα Αλέξανδρο Γ΄[3] και τον βασιλιά Λουδοβίκο Ζ΄. Ο ναός αποπερατώθηκε περί τα μέσα του 13ου αι.

Μετά την φωτιά (15.4.2019) του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, αρχαιολόγοι που εργάζονται για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου ναού, ανακαλύφθηκε κάτι αξιοσημείωτο: Άγνωστοι, έως τώρα, τάφοι κρυμμένοι κάτω από την εκκλησία, 850 χρόνων, δηλ. περ. του 12ου αιώνα… και μια «μυστηριώδης» ανθρωπόμορφη σαρκοφάγος, ίσως του 14ου αι.!

Η ανασκαφή, ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου 2022, και πραγματοποιείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Προληπτικών Αρχαιολογικών Ερευνών (INRAP).

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 15.3.2022.

– «Roselyne Bachelot-Narquin, ministre de la Culture, annonce la découverte d’importants vestiges archéologiques à la croisée du transept de Notre-Dame de Paris», υπΠολιτισμού Γαλλίας, 14.3.2022.

– Antiquity Journal, 25.3.2022.

– Cascone S. «Workers Rebuilding Notre Dame Have Discovered Previously Unknown Tombs and a Mysterious Sarcophagus Beneath the Cathedral – Using a camera, scientists have glimpsed a figure on a pillow of leaves within the sarcophagus», Art Net, 16.3.2022.

– «Ancient sarcophagus found under Notre Dame cathedral in Paris», CNN, 16.3.2022

– Guérard B. «Cartulaire de l’église Notre-Dame de Paris», τ. 5, 1850.

– Dubois J. «Les bas-reliefs du portail du couronnement de Notre-Dame à la façade de la cathédrale Notre-Dame de Paris»,σ το Bulletin de la Société Nationale des Antiquaires de France, 1987 (1): 84–90, doi:10.3406/bsnaf.1989.9280. ISSN 0081-1181, 1989.

Πηγή

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

1.0  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

1.1. Αναβάθμιση της υπηρεσίας σε όλα τα επίπεδα και στελέχωση με προσωπικό με ελληνικό DNA και με όρκο για την υπηρεσία τους προς την Πολιτεία.

1.2. Η αναβαθμισμένη υπηρεσία θα κάνει έλεγχο όλων των αρχαιολογικών περιοχών που έχουν βρεθεί και έχουν καλυφθεί σκοπίμως με δόλο ώστε να μη φανερώνεται και αναδεικνύεται το Ελληνικό Μεγαλείο.

1.3.Θα συσταθεί επιτροπή η οποία θα αναδείξει όλους τους αρχαιολογικούς χώρους σε έναν αρχαιολογικό χάρτη ( υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 30.000 ) και θα αναλάβει να τους καθαρίσει, να τους αναδείξει και να τους αναβιώσει. Αυτό σημαίνει, για οτιδήποτε έχει κτιστεί πάνω σε αρχαιολογικό τόπο, ναό ή βωμό αυτομάτως κατεδαφίζεται ώστε να αποκαλυφθεί η αρχαία κληρονομιά μας.

1.4. Σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο ηπειρωτικό ή νησιωτικό, υπάρχουν ολόκληρες πόλεις θαμμένες πάνω στις οποίες βρίσκονται καινούρια κτίσματα όλων των ειδών.

1.5. Στον εκτός Ελλαδικού χώρο θα απαιτηθούν, για οτιδήποτε είναι Ελληνικό, τα πνευματικά και κληρονομικά δικαιώματα του Έθνους μας.

1.6. Καθήκον του Υπουργείου Πολιτισμού είναι να εντάσσει και να ενσωματώνει στο Έθνος μας κάθε άνθρωπο και κάθε έργο ανθρώπου που ανήκει στο Γένος μας.

1.7. Θα διατεθούν όσα κεφάλαια χρειαστούν για την αποκατάσταση και αναβίωση της γλώσσας μας, των εθίμων μας, των επιστημών μας και των τεχνολογιών μας.

1.8. Θα αποκατασταθεί η ιστορία μας.

1.9. Θα κατασκευαστούν Μουσεία, όσα χρειαστούν για να φιλοξενούν, τα τεχνουργήματα των προγόνων μας.

1.10. Θα γίνει μέσω του Ο.Η.Ε. η αναγνώριση των πνευματικών δικαιωμάτων σε ότι ανήκει στο Έθνος μας.

1.11. Η πολιτεία θα οικοδομήσει και θα οργανώσει τα μνημεία αγάλματα καθώς και τις περιοχές ιστορικής αξίας των πιο σημαντικών και κρίσιμων γεγονότων όλης της Ελληνικής ιστορίας που είναι σημαντικά για το Έθνος της Ελλάδος αλλά και για τον Ελληνισμό στο Παγκόσμιο στερέωμα θα διοργανώσει, σχεδιάσει και αποκαλύψει και θα εδραιώσει την οργάνωση που θα καθιερώσει την διδαχή της νεοελληνικής γλώσσας καθώς και της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, που θα διακλαδωθεί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και του Κόσμου γενικότερα και την περαιτέρω καθιέρωση αυτών των οργανώσεων με Μαθητευομένους Έλληνες και Φιλέλληνες, να επαναφέρει, να αναδιοργανώσει και να υπερασπιστεί την Ορθοδοξία της Ελληνικής γλώσσας στο παγκόσμιο στερέωμα, την Ορθοδοξία της Ελληνικής ιστορίας παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων αυτών των επιτροπών Ελλήνων & Φιλελλήνων που θα εγκατασταθούν σε κάθε πρωτεύουσα του εξωτερικού και που θα διδάσκουν, ενημερώσουν και να «εκπολιτίσουν» όλα τα μη Ελληνικά νομοθετικά σώματα όπου θα διατηρούν, ενισχύουν και θα υπερασπίζονται τη «Διαφώτιση και την πηγή της διαφώτισης» που ονομάζεται Ελλάς, Έλληνες και Ελληνισμός στην αιωνιότητα, οδεύοντας προς το μέλλον.

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ