Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Η Ευρώπη φορολογεί τα υπερκέρδη την ώρα που στην Ελλάδα ο Μητσοτάκης τα «εξυπηρετεί»

Η Ευρώπη φορολογεί τα υπερκέρδη την ώρα που στην Ελλάδα ο Μητσοτάκης τα «εξυπηρετεί»
Η Ευρώπη φορολογεί τα υπερκέρδη την ώρα που στην Ελλάδα ο Μητσοτάκης τα «εξυπηρετεί»Η Ευρώπη φορολογεί τα υπερκέρδη την ώρα που στην Ελλάδα ο Μητσοτάκης τα «εξυπηρετεί»

«Κόλαφο» για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί η διαφαινόμενη απόφαση της ΕΕ, να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές σε αέριο και καύσιμα.

Στο μεταξύ η έκτακτη φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων υπερκερδών» των εταιρειών ενέργειας ήταν πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που συμπεριλαμβανόταν στις προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως «τα πέντε μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ για να πέσουν οι τιμές», στην Ενέργεια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται το προσχέδιο της απόφασης που κατατέθηκε ενόψει της Συνόδου Κορυφής, η Κομισιόν θα δώσει το πράσινο φως στα κράτη – μέλη να φορολογήσουν προσωρινά τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» των εταιρειών στη χονδρεμπορική αγορά για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι των μεγάλων αυξήσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από την αρχή της ενεργειακής κρίσης είχε τονίσει ως αυτονόητη την ανάγκη κρατικής παρέμβασης προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές και να συμπαρασύρει προς τα κάτω και τους ιδιώτες παρόχους.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εδώ και οχτώ μήνες κρίσης, στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, με ιδεοληψία προτεραιοποιεί τα κέρδη της μετοχής της ΔΕΗ στο ταμπλό του χρηματιστηρίου και τα χρυσά προκλητικά bonus των γαλάζιων διευθυντών, ενώ παρέδωσε, εν μέσω κρίσης, μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου την πλειοψηφία της ΔΕΗ σε ιδιώτες.

Μάλιστα την ώρα που άλλες χώρες όπως η Ιταλία ψηφίζουν φορολόγηση ουρανοκατέβατων κερδών – δίχως να περιμένουν την Κομισιόν – σε παραγωγούς και υποχρεωτικά διμερή συμβόλαια που δίνουν σταθερότητα στην αγορά και στους λογαριασμούς.

Ωστόσο θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τώρα αν η «άβουλη» να λάβει μέτρα υπέρ της ελληνικής κοινωνίας και εμμονική υπέρ της στήριξης λίγων συμφερόντων κυβέρνηση Μητσοτάκη, τώρα θα αναγκαστεί να συμμορφωθεί με την Ευρώπη ή θα συνεχίσει να κάνει χατίρια σε «γαλάζιους φίλους».

Πηγή

ΘΥΜΗΣΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ