Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά
Σκάνδαλο Novartis: Το FBI είχε «δώσει» στην Ελλάδα δημόσιους λειτουργούς «σε κυβερνητικές θέσεις» και «αναπληρωτές υπουργούς»
Σκάνδαλο Novartis: Το FBI είχε «δώσει» στην Ελλάδα δημόσιους λειτουργούς «σε κυβερνητικές θέσεις» και «αναπληρωτές υπουργούς»

Νέα στοιχεία αποκαλύπτονται γύρω από το σκάνδαλο Novartis και τα στοιχεία που είχε δώσει στην Ελλάδα το FBI. Ως γνωστόν, στις ΗΠΑ η εταιρεία πλήρωσε βαρύτατα πρόστιμα για τις παρανομίες της. Στην Ελλάδα, ωσάν να μην υπάρχει σκάνδαλο, δεν της ζητείται αποζημίωση

Τα έγγραφα που απέστειλε το FBI, στην τότε εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, προέκυψαν βάσει έρευνας την οποία διεξήγαγε, από καταθέσεις των δύο συγκεκριμένων πρώην υπαλλήλων που είχαν νευραλγικές θέσεις στην εταιρεία και γι’ αυτό, σύμφωνα με το FBI, βρίσκονταν σε μια μοναδική θέση να γνωρίζουν και να έχουν πρόσβαση σε βασικά αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με δωροδοκίες.

Τα στοιχεία που εστάλησαν στην Ε.Ράικου, κατόπιν δικαστικής συνδρομής, αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα, Documento. Από αυτά, όπως αναφέρει η εφημερίδα, φαίνεται ότι η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς είχε γίνει από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2016, επί ημερών Ελένης Ράικου δηλαδή, κοινωνός στοιχείων που σκιαγραφούσαν ακόμη και χρηματισμό δημοσίων λειτουργών «σε κυβερνητικές θέσεις» και «αναπληρωτών υπουργών», προκειμένου να ευνοήσουν τα συμφέροντα της Novartis, ακόμη και για ζητήματα όπως η τιμολόγηση φαρμάκων.

Στο ίδιο δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται ότι, όταν η Ελ.Ράικου παραιτήθηκε από εισαγγελέας διαφθοράς , κατήγγειλε μεταξύ άλλων ότι πλήθος εμβασμάτων στάλθηκαν από τη Novartis σε κρατικούς αξιωματούχους ενδεχομένως και πολιτικούς, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση την κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας. Λίγο καιρό μετά, ωστόσο, η πρώην εισαγγελέας κατά της διαφθοράς έλεγε ότι η έρευνα για το σκάνδαλο μετατράπηκε σε σκευωρία , προκειμένου να εμπλακούν πολιτικά πρόσωπα.

Στο δημοσίευμα αναλυτικότερα παρατίθενται τα εξής στοιχεία από το FBI:

Οι δύο καταγγέλοντες υπάλληλοι της εταιρείας (αναφέρονται ως ΚΙ και Κ2) κατείχαν νευραλγικές θέσεις στη Novartis «που τους έθεσαν σε μια μοναδική θέση να γνωρίζουν και να έχουν πρόσβαση σε βασικά αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με δωροδοκίες που πλήρωσε η NVG σε αλλοδαπούς αξιωματούχους στην Ελλάδα.

Στα στοιχεία περιλαμβάνονται εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Novartis, παρουσιάσεις PowerPoint, υπολογιστικά φύλλα και άλλα έγγραφα με λεπτομερή στοιχεία του σχεδίου της NVG να πληρώνει δωροδοκίες σε κυβερνητικούς αξιωματούχους ως αντάλλαγμα για τη συνταγογράφηση προϊόντων Novartis.

Επίσης, υπολογιστικά φύλλα που περιέχουν ονόματα, ποσά και ημερομηνίες πληρωμών σε συγκεκριμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους και υπολογιστικά φύλλα που δείχνουν διογκωμένες πληρωμές σε εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης που χρησίμευαν για τη δωροδοκία κυβερνητικών αξιωματούχων. Κρατήθηκαν, ακόμα, έγγραφα που περιγράφουν λεπτομερώς την εργασία που η NVG περίμενε να διατηρήσει ή να συντηρήσει ως αποτέλεσμα των παράνομων δωροδοκιών».

Στη συνέχεια αναλύεται ότι στις ελληνικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Γίνεται αναφορά στο ότι η Novartis, από το 2008 περίπου έως το 2014 «παρείχε πληρωμές σε μετρητά και διεθνή ταξίδια σε σημαντικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Ελλάδα που κατείχαν ανώτερη θέση στην ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, στις οποίες την πρώτη θέση κατέχει το υπουργείο Υγείας.

Αυτές οι πληρωμές είχαν σκοπό να επηρεάσουν τους σχετικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν δουλειές, συμπεριλαμβανομένων κανονιστικών και τυπικών εγκρίσεων ευνοϊκών τιμών φαρμάκων, αποφάσεων αγοράς φαρμακευτικών, αποφάσεων συνταγογραφούμενων και να επηρεάσουν το αποτέλεσμα κλινικών δοκιμών».

Ξέπλυμα σε ΜΜΕ-Διαφημιστικές

Μάλιστα n Novartis «για να διευκολύνει και να αποκρύψει αυτές τις πληρωμές ξέπλενε τα χρήματα μέσω διαφόρων μέσων ενημέρωσης και διαφημιστικών εταιρειών στην Ελλάδα.

Από το 2009 περίπου η NVG πλήρωσε πολύ μεγαλύτερη από την αγοραία αξία για την αγορά διαφημίσεων σε νόμιμες εταιρείες MME στην Ελλάδα και σε άλλες περιπτώσεις αγόρασε διαφημίσεις σε MME που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες για τη NVG.

Τα MME και οι διαφημιστικές εταιρείες που λάμβαναν πληρωμές από τη NVG κρατούσαν γενικά το ένα τρίτο των συνολικών πληρωμών και επέστρεφαν τα υπόλοιπα στη NVG για χρήση στη δωροδοκία κυβερνητικών αξιωματούχων».

Στη συνέχεια γίνεται εκτενής αναφορά στον Κων. Φρουζή «ο οποίος δημιούργησε ετήσια πλάνα μέσων ενημέρωσης και διαφήμισης και προϋπολογισμούς για τη NVG, τα οποία μεταμφίεζαν τις δωροδοκίες ως πληρωμές σε μέσα ενημέρωσης και διαφημιστικές εταιρείες. Σε ορισμένες περιπτώσεις η NVG αγόρασε διαφημίσεις σε ιστότοπους που δεν υπήρχαν».

Στις εταιρείες μέσων ενημέρωσης και διαφήμισης που «ξέπλεναν χρήματα για τη NVG» συμπεριλαμβάνονταν, όπως αναφέρεται, η Βουλκίδης Media, η Ethos Media του Κωνσταντίνου Ουζούνη, ο όμιλος επιχειρήσεων του Παναγιώτη Μαυρίκου και η Healthday του Ευθυμίου Κτενίδη, όπου αναγράφεται ότι εργάστηκε ο γιος του Κων .Φρουζή από το 2011 έως το 2014 .

Μέσω -και- αυτών των εταιρειών η Novartis «ξέπλυνε σημαντικά ποσά». Για παράδειγμα «στις ή περίπου στις 28 Δεκεμβρίου 2009 έως τις 16 Μαΐου 2014 η NVG ξέπλυνε 1.049.160 ευρώ μέσω της Βoυλκίδnς Media μόνο. Η NVG έλαβε 433.000 ευρώ σε νομιμοποιημένα χρήματα, τα οποία ο Φρουζής διένειμε σε κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Ελλάδα .

Επιπλέον περίπου τον Φεβρουάριο του 2014 η NVG ξέπλυνε τουλάχιστον 51.411,72 ευρώ μέσω των μέσων της Βουλκίδης Media Healthday και Μαυρίκος Media με σκοπό τη δωροδοκία κυβερνητικών αξιωματούχων».

Η NVG κατόρθωσε να γίνει «ο κορυφαίος κατασκευαστής φαρμάκων στην Ελλάδα με βάση τις πωλήσεις φαρμακευτικών προϊόντων το 2011», κι αυτό «παρά την τρίτη θέση στις πωλήσεις το 2008. Σημαντικά, τα μόνα φάρμακα που έλαβαν έγκριση στην Ελλάδα από το 2009 έως το 2013 ήταν αυτά που κατασκευάστηκαν από τη Novartis».

Ακόμη n φαρμακευτική πολυεθνική επωφελήθηκε μεταξύ άλλων, από το ότι το 2010 εισήχθησαν δύο νέα φάρμακά της, «το φάρμακο Gilenya με μεγάλη εμπορική επιτυχία και μια δεύτερη διατύπωση του φαρμάκου Tasigna, μέσω μιας ταχείας διαδικασίας έγκρισης και τιμολόγησης παρά την εφαρμογή ενός σχεδίου εξοικονόμησης χρημάτων που τέθηκε σε εφαρμογή από το υπουργείο Υγείας».

Ακόμη η NVG το 2009 «αγόρασε περίπου 157.940 ευρώ σε διαφημίσεις για εταιρείες μέσων που ανήκουν στους Ευθύμιο Κτενίδη, Κωνσταντίνο Ουζούνη, και Βουλκίδης Media, μερικές από τις οποίες ήταν ψεύτικες εταιρείες.

Η NVG έλαβε 75.000 ευρώ σε νομιμοποιημένα χρήματα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να πληρωθούν δωροδοκίες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2009 για να αυξήσουν τα ποσοστά επιστροφής για τα φάρμακα της Novartis και να αποκτήσει αθέμιτα πλεονεκτήματα σε κανονιστικά θέματα».

Μάλιστα σύμφωνα πάντα με τα έγγραφα του FBI η NVG «πλήρωσε 20.000 ευρώ ως δωροδοκία που ξεπλύθηκε μέσω της Medical Development για να εμποδίσει ένα ανταγωνιστικό φάρμακο να αντικαταστήσει το Lucentis (που κατασκευάζεται από τη Novartis)».

Κι όλα αυτά ενώ «άλλοι κατασκευαστές φαρμάκων είχαν μείωση των ποσοστών επιστροφής από Έλληνες αξιωματούχους κατά τη σχετική χρονική περίοδο λόγω της οικονομικής κρίσης, τα φάρμακα που κατασκευάστηκαν από τη Novartis είτε διατηρούσαν τα ποσοστά επιστροφής πριμ κοστολόγησης είτε μειώθηκαν πολύ λιγότερο από τα φάρμακα που κατασκευάστηκαν από ανταγωνιστές.

Κατά τη διάρκεια της σχετικής χρονικής περιόδου η Novartis Ελλάς πραγματοποίησε πληρωμές σε κυβερνητικούς αξιωματούχους για να προστατεύσει τα ποσοστά επιστροφής για τα φάρμακα της Novartis».

Επίσης η NVG «κατέβαλε δωροδοκίες σε κυβερνητικούς αξιωματούχους που μεταμφιέστηκαν σε πληρωμές προς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, εταιρείες συμβούλων και άλλους οργανισμούς που ανήκαν ή ελέγχονταν από Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών αξιωματούχων στα ελληνικά γραφεία Υγείας».

Το 2009 και το 2010 n NVG «πλήρωσε σε κρατικά νοσοκομεία στην Ελλάδα 1.319.000 ευρώ για τη διεξαγωγή ψευδών κλινικών δοκιμών φάσης IV για διάφορα φάρμακα. Η NVG υπολόγισε ότι η οικονομική της απόδοση σε αυτές τις ψευδείς κλινικές δοκιμές ήταν 3.355.830 ευρώ».

Για παράδειγμα «το 2012 η NVG πλήρωσε κυβερνητικά νοσοκομεία 400.000 ευρώ για τη διεξαγωγή φάσης IV στο Gilenya. Η Novartis υπολόγισε ότι η οικονομική απόδοση αυτών των πληρωμών ήταν 1.028.000 ευρώ».

Ακόμη «μεταξύ 12 Ιανουαρίου 2012 και 29 Νοεμβρίου 2012 η NVG πραγματοποίησε τουλάχιστον 221 πληρωμές σε 212 γιατρούς συνολικού ύψους 338.847,94 ευρώ για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών φάσης IV για μια ποικιλία φαρμάκων της Novartis», συμπεριλαμβανομένου του Diovan.

Το 2008 και το 2009 «η Novartis πλήρωσε 2.988.700 ευρώ για γιατρούς που απασχολούνται από κρατικά νοσοκομεία για να παρακολουθήσουν εθνικά και διεθνή συνέδρια. Η NVG υπολόγισε ότι η οικονομική απόδοση αυτών των πληρωμών ήταν 37.288.810 ευρώ».

Ακόμη «η NVG πλήρωσε εκατομμύρια ευρώ σε γιατρούς που απασχολούνται από την κυβέρνηση μεταμφιεσμένα ως συμβουλευτικές αμοιβές, τιμητικές αμοιβές, επιχορηγήσεις, αμοιβές ομιλητών, αμοιβές συμβούλων για να επηρεάσουν τους γιατρούς να συνταγογραφήσουν προϊόντα Novartis».

Για τον σκοπό αυτό πλήρωσε το 2009 595.000 ευρώ σε γιατρούς κρατικών νοσοκομείων και… εκτίμησε ότι η απόδοση αυτών των πληρωμών «ήταν 6.073.000 ευρώ».

Παράλληλα «ανέπτυξε ψευδή ερωτηματολόγια ασθενών για την απόκρυψη πληρωμών σε γιατρούς με σκοπό να αυξήσουν τις συνταγές προϊόντων της Novartis».

Για παράδειγμα το 2009 η NVG πλήρωσε 3.285.000 ευρώ σε γιατρούς που επέστρεψαν ερωτηματολόγια σχετικά με ορισμένα φάρμακα της Novartis συμπεριλαμβανομένου του Diovan. Η εταιρεία «υπολόγισε ότι η οικονομική απόδοση αυτών των πληρωμών ήταν 19.633.700 ευρώ».

Στο ίδιο πλαίσιο το 2009 «πλήρωσε τουλάχιστον 1.101.000 ευρώ σε γιατρούς υψηλής συνταγογράφησης στην Ελλάδα για να αυξήσει τις πωλήσεις προϊόντων της Novartis με συνταγή», στα οποία συμπεριλαμβάνεται το Diovan. Η NVG «υπολόγισε ότι η οικονομική απόδοση αυτών των πληρωμών ήταν 7.849.000 ευρώ».

Χρήματα «μεταμφιέστηκαν και ως συμβουλευτικές αμοιβές για εργασίες μάρκετινγκ και προώθησης». Έτσι η NVG «ξόδεψε» το 2009 «τουλάχιστον 4.255.000 ευρώ σε πληρωμές σε γιατρούς για να αυξήσει τις πωλήσεις προϊόντων της Novartis», στα οποία συμπεριλαμβάνεται το Diovan. Η εταιρεία υπολόγισε ότι «η οικονομική της απόδοση επί των πληρωμών αυτών ανέρχεται σε 25.166.300 ευρώ».

 

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ: https://www.e-synews.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ: https://www.dropbox.com/s/pln8t496h3r

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ: https://www.dropbox.com/s/vyaw1vtv3m8

https://esytrikkaion.blogspot.com/

ΕΣΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ elefsistrikkaion@gmail.com

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 6 ΤΡΙΚΑΛΑ Τ.Κ 42100

6994062041,6979002945 2431305153

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ_ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

ΠΗΓΗhttps://pitsirikosnews.wordpress.com/2022/02/21/%cf%83%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%b4%ce%b1%ce%bb%ce%bf-novartis-%cf%84%ce%bf-fbi-%ce%b5%ce%af%cf%87%ce%b5-%ce%b4%cf%8e%cf%83%ce%b5%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4/?fbclid=IwAR1m9LIVHb3e9v-aMOrxnCVg-EnVvr6DaonoMQ_ze6Ponplpbl03O9iCREM

Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ