Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Η ΕΛ.ΑΣ. ενεργοποιεί 4.000 κάμερες σε αστυνομικούς
Η ΕΛ.ΑΣ. ενεργοποιεί 4.000 κάμερες σε αστυνομικούς

Η ΕΛ.ΑΣ. ενεργοποιεί 4.000 κάμερες σε αστυνομικούς

Τέσσερις χιλιάδες κάμερες συνολικού κόστους 8 εκατ. ευρώ θα προμηθευτεί μέσα στους επόμενους μήνες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ώστε να τοποθετηθούν στις στολές των δυνάμεων άμεσης επέμβασης της ΕΛ.ΑΣ όπως η ομάδα ΔΙΑΣ, η Άμεση Δράση και οι ΟΠΚΕ.

Οι κάμερες θα καταγράφουν εκατοντάδες περιστατικά σε καθημερινή βάση, ώστε να αποφεύγονται αμφιλεγόμενα και θολά σημεία στις ενέργειες των ενστόλων, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ στα «Νέα».

Η προσθήκη των καμερών στις στολές των αστυνομικών έχει ως στόχο την πρόληψη τέτοιων περιστατικών, καθώς όσοι τις φέρουν θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι οι ενέργειές τους καταγράφονται και θα αποφεύγουν βιαιότητες εναντίον πολιτών, κατάχρηση εξουσίας και άλλες αυθαιρεσίες.

Οι κάμερες μάλιστα θα βιντεοσκοπούν και το υλικό θα αποθηκεύεται ώστε να μπορεί κανείς να ανατρέξει σ’ αυτό και να το αναλύσει σε δεύτερη φάση ιδίως μετά τις καταγγελίες πολιτών.

Κάποιες από τις κάμερες θα μεταδίδουν μάλιστα και live εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛΑΣ.

Όλα αυτά σε συνέχεια της αιματηρής καταδίωξης στο Πέραμα που κόστισε τη ζωή ενός 18χρονου αλλά και του ξυλοδαρμού πολίτη στη Νέα Σμύρνη από Αστυνομικούς που δημιούργησε τεράστιες αντιδράσεις.

Στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται να βοηθήσει και η ψηφιοποίηση του επιχειρησιακού κέντρο της ΕΛΑΣ, ώστε να έχει εικόνα και στίγμα όλων των οχημάτων για να μπορεί να συντονίζει.

Πρόκειται άλλωστε, όπως αποδείχθηκε και στην περίπτωση του Περάματος, για «μαύρη τρύπα», καθώς οι αρμόδιοι αξιωματικοί του επιχειρησιακού κέντρο, αγνοούσαν ότι πέντε δίκυκλα της ΔΙΑΣ καταδίωκαν το ύποπτο ΙΧ, παρά τις εντολές για παύση του ανθρωποκυνηγητού.

Επιπλέον, από τους επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη εκτιμάται ότι με αυτά τα συστήματα πλήρους εντοπισμού του στίγματος θα αποφεύγονται ψευδείς αναφορές ορισμένων περιπολούντων αστυνομικών, που αναφέρουν ότι βρίσκονται εν μέσω «σημαντικών ερευνών» ενώ αυτοί βρίσκονται στατικοί σε… καφετέριες.

ΠΗΓΗ: Τα Νέα,  dikaiologitika.grpolicenet.gr

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ