Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
«Ραβασάκια» σε συνταξιούχους για αδήλωτα αναδρομικά
«Ραβασάκια» σε συνταξιούχους για αδήλωτα αναδρομικά

«Ραβασάκια» σε συνταξιούχους για αδήλωτα αναδρομικά

Η εφορία ελέγχει συνταξιούχους και άλλους φορολογουμένους, οι οποίοι ενώ εισέπραξαν αναδρομικά ποσά αποδοχών το 2015 που αφορούν παλαιότερα έτη εντοπίζονται να μην έχουν δηλώσει τα ποσά αυτά στη φορολογική τους δήλωση.

Τα σχετικά «ραβασάκια» θα φθάσουν σύντομα με τους εν λόγω φορολογουμένους να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για να επιβαρυνθούν με τους φόρους που αναλογούν και να αποφύγουν τα πρόστιμα για υποβολή ανακριβών δηλώσεων.

Το τελευταίο διάστημα ο φοροελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ έχει ανεβάσει ταχύτητες και περνάει από «κόσκινο» χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ακινήτων, ΦΠΑ και άλλων φορολογικών αντικειμένων.

Στόχος είναι οι διασταυρώσεις και οι έλεγχοι να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν ώστε οι πράξεις επιβολής φόρων και προστίμων να κοινοποιηθούν στους φορολογουμένους πριν από την εκπνοή του 2021. Σε διαφορετική περίπτωση οι υποθέσεις αυτές θα «πεθάνουν» φορολογικά και τα κρατικά ταμεία θα χάσουν σημαντικά έσοδα.

Η κινητοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού έρχεται μετά τις «φωτιές» που άναψε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στον φορολογούμενο την καταλογιστική πράξη.

Θα πρέπει δηλαδή η πράξη προσδιορισμού του φόρου όχι μόνο να έχει εκδοθεί εντός της προθεσμίας παραγραφής αλλά και να έχει κοινοποιηθεί στον φορολογούμενο μέχρι τη λήξη της προθεσμίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΑΔΕ έχει ήδη δώσει εντολή στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα να «τρέξουν» τον έλεγχο των εκκρεμών υποθέσεων προχωρώντας στην έκδοση και στην κοινοποίηση των πράξεων προσδιορισμού του φόρου προκειμένου να αποφευχθεί η παραγραφή τους που θα προκαλέσει σημαντικές απώλειες εσόδων στα κρατικά ταμεία.

Ο έλεγχος των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και ο προσδιορισμός του φόρου γίνεται με βάση τα στοιχεία που διαθέτει η ΑΑΔΕ (π.χ. ηλεκτρονικά αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων).

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ