Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Γιατί έκλεισαν το Facebook, το Instagram και το WhatsApp;
Γιατί έκλεισαν το Facebook, το Instagram και το WhatsApp;

Γιατί έκλεισαν το Facebook, το Instagram και το WhatsApp;

Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στο Facebook, το Instagram και το WhatsApp για περισσότερες από έξι ώρες τη Δευτέρα, υπογραμμίζοντας την εξάρτηση του κόσμου από πλατφόρμες που ανήκουν στον γίγαντα της Silicon Valley.

Τι προκάλεσε όμως πραγματικά τη διακοπή;

Τι λέει το Facebook ότι συνέβη;

Σε μια απολογητική ανάρτηση στο ιστολόγιο, ο Santosh Janardhan, αντιπρόεδρος υποδομής του Facebook, είπε ότι “οι αλλαγές στη διαμόρφωση των βασικών δρομολογητών που συντονίζουν την κυκλοφορία του δικτύου μεταξύ των κέντρων δεδομένων μας προκάλεσαν προβλήματα που διέκοψαν αυτήν την επικοινωνία”.

Μπορείτε να το εξηγήσετε με απλά ΕΛΛΗΝΙΚΑ;

Οι ειδικοί στον κυβερνοχώρο πιστεύουν ότι το πρόβλημα οφείλεται σε κάτι που ονομάζεται BGP, ή Border Gateway Protocol – το σύστημα που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για να επιλέξει την ταχύτερη διαδρομή για να μεταφέρει πακέτα πληροφοριών.

Ο Sami Slim της εταιρείας κέντρων δεδομένων Telehouse συνέκρινε το BGP με “το ισοδύναμο του διαδικτύου για τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας”.

Με τον ίδιο τρόπο που μερικές φορές οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κάνουν αλλαγές στα δρομολόγια των πτήσεων, «το Facebook ενημέρωσε αυτές τις διαδρομές», είπε ο Σλιμ.

Αλλά αυτή η ενημέρωση περιείχε ένα κρίσιμο σφάλμα.

Δεν είναι ακόμη σαφές πώς ή γιατί, αλλά οι δρομολογητές του Facebook έστειλαν ουσιαστικά ένα μήνυμα στο διαδίκτυο ανακοινώνοντας ότι οι διακομιστές της εταιρείας δεν υπήρχαν πλέον.

Γιατί χρειάστηκε τόσος χρόνος για να διορθωθεί το πρόβλημα;

Οι ειδικοί λένε ότι η τεχνική υποδομή του Facebook εξαρτάται ασυνήθιστα από τα δικά του συστήματα – και αυτό αποδείχθηκε καταστροφικό τη Δευτέρα.

Αφού το Facebook έστειλε τη μοιραία ενημέρωση δρομολόγησης, οι μηχανικοί του αποκλείστηκαν από το σύστημα που θα τους επέτρεπε να επικοινωνήσουν ότι η ενημέρωση, στην πραγματικότητα, ήταν λάθος. Έτσι δεν μπόρεσαν να λύσουν το πρόβλημα.

“Κανονικά είναι καλό να μην βάζετε όλα τα αυγά σας σε ένα καλάθι”, δήλωσε ο Πιερ Μπονίς της AFNIC, της ένωσης που διαχειρίζεται ονόματα τομέα στη Γαλλία.

«Για λόγους ασφαλείας, το Facebook έπρεπε να συγκεντρώσει πολύ έντονα την υποδομή του», είπε.

“Αυτό βελτιώνει τα πράγματα σε καθημερινή βάση – αλλά επειδή όλα είναι στο ίδιο μέρος, όταν αυτό το μέρος έχει πρόβλημα, τίποτα δεν λειτουργεί”.

Οι συνέπειες του τερματισμού λειτουργίας περιλάμβαναν μερικούς υπαλλήλους του Facebook που δεν μπόρεσαν να μπουν ούτε στα κτίριά τους επειδή τα σήματα ασφαλείας τους δεν λειτουργούσαν πλέον, επιβραδύνοντας ακόμη περισσότερο την απάντηση.

Είναι αυτό πρωτοφανές;

Οι διακοπές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι ασυνήθιστες: μόνο το Instagram γνώρισε περισσότερες από 80 τον τελευταίο χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον κατασκευαστή ιστοσελίδων ToolTester.

Ωστόσο, η διακοπή αυτής της εβδομάδας στο Facebook ήταν σπάνια σε μήκος και κλίμακα.

Υπάρχει επίσης ένα προηγούμενο για την ανάμειξη του BGP που βρίσκεται στη ρίζα του τερματισμού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το 2008, όταν ένας Πακιστανικός πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου προσπαθούσε να αποκλείσει το YouTube για εγχώριους χρήστες, έκλεισε ακούσια τον παγκόσμιο ιστότοπο για αρκετές ώρες.

Και ο αντίκτυπος της διακοπής;

Μεταξύ του Facebook, του Instagram, του WhatsApp και του Facebook Messenger, «δισεκατομμύρια χρήστες έχουν επηρεαστεί από τις υπηρεσίες που είναι εντελώς εκτός σύνδεσης», ανέφερε η υπηρεσία παρακολούθησης Downdetector.

Το Facebook, του οποίου οι μετοχές μειώθηκαν σχεδόν πέντε τοις εκατό λόγω διακοπής, τόνισε ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι τα δεδομένα των χρηστών παραβιάστηκαν ως αποτέλεσμα αυτού του χρόνου διακοπής».

Αλλά παρόλο που διήρκεσε μόνο λίγες ώρες, ο αντίκτυπος του τερματισμού λειτουργίας ήταν βαθύς.

Οι υπηρεσίες του Facebook είναι ζωτικής σημασίας για πολλές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και οι χρήστες παραπονέθηκαν ότι έχουν αποκοπεί από τα προς το ζην.

Οι λογαριασμοί Facebook χρησιμοποιούνται επίσης συνήθως για σύνδεση σε άλλους ιστότοπους, οι οποίοι αντιμετώπισαν επιπλέον προβλήματα λόγω της τεχνικής κατάρρευσης της εταιρείας.

Οι ανταγωνιστικές υπηρεσίες άμεσων μηνυμάτων ανέφεραν εν τω μεταξύ ότι επωφελήθηκαν από το γεγονός ότι το WhatsApp και το Facebook Messenger ήταν εκτός λειτουργίας.

Το Telegram πήγε από την 56η δωρεάν εφαρμογή με τις περισσότερες λήψεις στις ΗΠΑ στην πέμπτη, σύμφωνα με την εταιρεία παρακολούθησης SensorTower, ενώ η Signal έγραψε στο Twitter ότι «εκατομμύρια» νέοι χρήστες είχαν προσχωρήσει.

Και μεταξύ των πιο περίεργων παρενεργειών, αρκετές εταιρείες εγγραφής ονομάτων τομέα ανέφεραν το Facebook.com ως διαθέσιμο για αγορά.

«Δεν υπήρχε ποτέ κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι το Facebook.com θα πωληθεί ως αποτέλεσμα, αλλά είναι διασκεδαστικό να σκεφτούμε πόσα δισεκατομμύρια δολάρια θα μπορούσε να αποκτήσει στην ανοιχτή αγορά», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο Μπράιαν Κρεμπς.

ΠΗΓΗ : wionews.com

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ