Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Σαν σήμερα 13 Σεπτεμβρίου, η Σμύρνη παραδίδεται στις φλόγες – Ο Ελληνισμός της Μικρασίας ξεριζώνεται
Σαν σήμερα 13 Σεπτεμβρίου, η Σμύρνη παραδίδεται στις φλόγες – Ο Ελληνισμός της Μικρασίας ξεριζώνεται

Σαν σήμερα 13 Σεπτεμβρίου, η Σμύρνη παραδίδεται στις φλόγες – Ο Ελληνισμός της Μικρασίας ξεριζώνεται

13 Σεπτεμβρίου 1922: Η πρώτη μέρα της καταστροφής της Σμύρνης (με το νέο ημερολόγιο). Διαβάζουμε από το άρθρο του ιστορικού Γεώργιου Σαρρή «97 χρόνια από τη σφαγή της Σμύρνης»: Τα τελευταία στρατεύµατα του Ελληνικού Στρατού έχουν εγκαταλείψει τα παράλια και οι πρώτοι οπλισµένοι Τούρκοι µπαίνουν στη Σµύρνη ως απελευθερωτές και αρχίζουν να κατακρεουργούν χιλιάδες Έλληνες Μικρασιάτες.

Οι ελληνικές και οι αρµενικές συνοικίες της Σµύρνης παραδίδονται στις φλόγες και ο ανυπεράσπιστος πληθυσμός αναζητά απεγνωσµένα τρόπο διαφυγής προς τη θάλασσα.

 




ARVE

Συγκλονιστικό κινηματογραφικό ντοκουμέντο του «British Pathe» από την καταστροφή της Σμύρνης

Τα πληρώµατα του συµµαχικού στόλου όµως που βρίσκονται στα ανοιχτά τηρούν στάση ουδετερότητας βάσει των εντολών που έχουν λάβει.
Σµυρνιοί ικετεύοντας επιχειρούν να ανέβουν στα πλοία, αλλά οι ναύτες τους χτυπούν µε τον υποκόπανο των όπλων και τους ξαναρίχνουν στο νερό. Χριστιανοί καταφεύγουν σε εκκλησίες πιστεύοντας ότι µπορεί ο εχθρός να τους σεβαστεί, αλλά εκείνοι τις περιλούζουν µε εύφλεκτα υλικά και τις καίνε µαζί µε το ποίµνιο.
Σφάζουν ασθενείς µέσα σε νοσοκοµεία και καίνε παιδιά µέσα σε σχολικές τάξεις.

Οι σφαγές θα κάνουν τον Αµερικανό πρόξενο στη Σµύρνη, George Horton, να γράψει πως «ένα από τα δυνατότερα συναισθήµατα που πήρα µαζί µου από τη Σµύρνη ήταν το συναίσθηµα της ντροπής, διότι ανήκα στο ανθρώπινο γένος».

 




ARVE

Σπάνιο ερασιτεχνικό φιλμ από την καταστροφή της Σμύρνης

Συγκλονιστική είναι η µαρτυρία της Ελένης Καραντώνη από το Μπουνάρµπασι: «Τη νύχτα οι τσέτες έκαναν επίθεση να αρπάξουν, να σφάξουν, να ατιµάσουν. ‘‘Βοήθεια! Βοήθεια!’’ φώναζε ο κόσμος. Τα εγγλέζικα πλοία ήταν απέναντι. Έριχναν τους προβολείς. Σταµατούσαν για λίγο. Τη νύχτα θέλαμε να πάµε προς νερού µας. Πήγαµε λίγο πιο έξω, φρίκη! Βρεθήκαμε σε µια χαβούζα. Γύρω γύρω, στα χείλια της χαβούζας, σπαρταρούσαν κορµιά και µέσα ήταν γεμάτη κεφάλια. Έπαιρναν όποιον έπιαναν, τον πήγαιναν στην άκρια της χαβούζας, έκοβαν το κεφάλι και το έριχναν µέσα. Τα κορµιά τα άφηναν να σπαρταρούν γύρω γύρω. Ήταν φοβερό». 

ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΞΕΧΝΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑ ΖΗΣΕΙ.. ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩΘΕΊΤΕ ΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ. ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ  ΑΣΧΗΜΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ

ΦΕΚ Α-119/1922 ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 2 ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΟΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ 4 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΑΣ ΨΗΦΗΣΑΝ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ

Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ (Α’ ΜΕΡΟΣ)

Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ (Β’ ΜΕΡΟΣ)

ELEFSIS TV BINTEO

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ