Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Η Cosco ρυπαίνει τη θάλασσα του Πειραιά μπροστά σε μικρά παιδιά που κάνουν μπάνιο!

Η Cosco ρυπαίνει τη θάλασσα του Πειραιά μπροστά σε μικρά παιδιά που κάνουν μπάνιο!
Η Cosco ρυπαίνει τη θάλασσα του Πειραιά μπροστά σε μικρά παιδιά που κάνουν μπάνιο!

Σε κίνδυνο τίθεται η υγεία των λουομένων στην Πειραϊκή λόγω των εκτεταμένων εργασιών επέκταση του λιμανιού του Πειραιά από την κινεζικό Cosco στην οποία έχει εκχωρηθεί ο ΟΛΠ. Παρά τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων της περιοχής, συνεχίζεται καθημερινά η διασκόρπιση τοξικών βυθοκορημάτων στην Πειραϊκή.

«Η διαδικασία που ακολουθείται από την εταιρεία είναι παράνομη και θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία των λουομένων, των κατοίκων, των πελατών των καταστημάτων εστίασης επί της ακτής Θεμιστοκλέους», καταγγέλλει η κοινοτική σύμβουλος και μέλος του Παρατηρητηρίου της Πειραϊκής Δήμητρα Βήνη η οποία εξηγεί σχετικά:

«Η αδειοδότηση της πλήρωσης με τοξικά βυθοκορήματα χωρίς να προηγηθεί χαρακτηρισμός της τοξικότητάς τους, εγκρίθηκε υπό την προϋπόθεση της στεγανότητας των τσιμεντοκιβωτίων. Όπως όμως αποδεικνύεται καθημερινά, δεν τίθεται θέμα στεγανότητας κατά την διαδικασία της πλήρωσης διότι τα κεσόν είναι ανοιχτά στο επάνω μέρος τους, ο δε διασκορπισμός των βυθοκορημάτων σε θάλασσα και αέρα είναι διαρκής, επιτείνεται κατά τις ημέρες των ανέμων έστω και ηπίων όπως κατά την 28η Ιουλίου όπου τα βυθοκορήματα διασκορπίζονται τόσο κατά τη διαδικασία της λήψης τους από την φορτηγίδα όσο και κατά την απόρριψής-“εναπόθεσής” τους στο κεσόν».

Η Cosco ρυπαίνει τη θάλασσα του Πειραιά
Η Cosco ρυπαίνει τη θάλασσα του Πειραιά

Δεν επιβάλει πρόστιμο η Περιφέρεια Αττικής, αν και βεβαίωσε την παράβαση…

Αξίζει να σημειωθεί πως η Περιφέρεια Αττικής παρ’ ότι διαπίστωσε διασκόρπιση βυθοκορημάτων, δεν προχώρησε στην επιβολή προστίμου στους υπεύθυνους των εργασιών.

«Η ρύπανση της θάλασσας είναι εκσεσημασμένη αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται τόσο από το λιμεναρχείο όσο και από την περιφέρεια Αττικής. Τα προστατευτικά πλέγματα δεν υπάρχουν πλέον ή όταν υπάρχουν είναι άχρηστα λόγω της αναδίπλωσής τους», συμπληρώνει η κυρία Βήνη η οποία επισημαίνει τους κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων που εισπνέουν και απορροφούν από το δέρμα τους τοξικά βαρέα μέταλλα των βυθοκορημάτων τα οποία δεν έχουν καν ακολουθήσει τη διαδικασία του χαρακτηρισμού, αν και προέρχονται από την βαρύτατα ρυπασμένη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος…

Η κυρία Βήνη έστειλε σχετική επιστολή-καταγγελία προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, την Περιφέρεια Αττικής και τη Γενική Γραμματεία Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας για δικές τους ενέργειες.

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι της Πειραϊκής έχουν ήδη προσφύγει σε βάρος της Cosco με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων στο Πρωτοδικείο Πειραιά, φέροντας στη δημοσιότητα φωτογραφίες του βυθού της Πειραϊκής με θαμμένα αρχαία δομικά υλικά του Ταφικού Μνημείου του Θεμιστοκλή, εν μέσω των εργασιών των Κινέζων για την επέκταση του λιμανιού. Η υπόθεση αναβλήθηκε μέχρι τις 31 Αυγούστου, καθώς και οι δύο δικηγόροι της κινεζικής εταιρείας επικαλέστηκαν λόγους υγείας.

Και εργοτάξιο της COSCO στη Δραπετσώνα

Την ίδια ώρα λόφοι πιθανότατα τοξικών βυθοκορημάτων συσσωρεύονται κάτω από σπίτια και σχολεία της Δραπετσώνας. Από το άτυπο… εργοτάξιο της Cosco μεταφορτώνονται για να συνεχιστεί το μπάζωμα της Πειραϊκής.

Όπως καταγγέλλει το Παρατηρητήριο, «το εργοτάξιο της ΤΕΚΑΛ- COSCO στην ΔΡΑΠΕΤΣΏΝΑ Γ3 έγινε νταμάρι από μπάζα και βυθοκορήματα τα οποία σωρεύονται σε λόφους έως και 10 μέτρα ύψους χωρίς να διαβρέχονται , με διασπορά των χωμάτων απ τους ανέμους στις παρακείμενες κατοικίες και το 4ο Λύκειο Κερατσινίου».

Σύμφωνα με τους όρους 65 και 66 της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην περίπτωση που ο εργοταξιακός χώρος χρησιμοποιηθεί και ως προσωρινός χώρος απόθεσης θα πρέπει οι σωροί υλικών να καλύπτονται, εφόσον μένουν επί τόπου για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός. Εφόσον παραμένουν για μικρότερα διαστήματα, θα πρέπει να διαβρέχονται τουλάχιστον στη διάρκεια της θερινής περιόδου. Σε κάθε περίπτωση τα προϊόντα της εκσκαφής και τα υλικά κατασκευής να μην αποτίθενται σε χώρους με αξιόλογη φυτική βλάστηση.

Επίσης, θα πρέπει να ελαχιστοποιηθούν οι αποθέσεις ή αποσπάσεις υλικών σε/ από σωρούς. Η εναπόθεση υλικών σε σωρούς θα πρέπει να γίνεται από το ελάχιστο δυνατό ύψος (ανάλογα με το χρησιμοποιούμενο μηχάνημα). Οι σωροί δεν θα πρέπει να έχουν ύψος μεγαλύτερο των 3 μέτρων…

Ακούει κανείς;

Εξώδικο για να μην μεταβιβαστεί το 16% του ΟΛΠ στην Cosco

Την ίδια ώρα και ενώ είναι σε εξέλιξη το… τερατούργημα της επέκτασης του λιμανιού μέχρι και την Πειραϊκή, παρά τις αντιδράσεις για υποβάθμιση του περιβάλλοντος και καταστροφής αρχαίων, το μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γιάννης Καρδαράς και ο καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Γιώργος Μπάλιας ζητούν με εξώδικο τους προς το ΤΑΙΠΕΔ, να μην ολοκληρωθεί η μεταβίβαση στην κινεζική Cosco του 16% των μετοχών του Δημοσίου στον ΟΛΠ.

Στους λόγους που επικαλούνται είναι το γεγονός πως δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες επενδύσεις από την Cosco προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ στους Κινέζους.

πηγη

ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ 6199/2015 ΣΥΝΕΠΩΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΨΗΦΟΘΗΡΙΑ.

 

21.0 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 

21.1. Το γήινο περιβάλλον λειτουργεί κάτω από συνθήκες νομοτέλειας οι οποίες αποδίδουν στα ανθρώπινα όντα έναν τεράστιο σεβασμό που δίνει τη δυνατότητα στο ανθρώπινο γένος να διαβιώνει στις πιο άριστες συνθήκες. Ότι είναι χρήσιμο στον άνθρωπο παρέχεται σε πλήρη αφθονία. Το νερό, το οξυγόνο, οι καρποί της γης μας, τα πολύτιμα στοιχεία που βρίσκονται μέσα στην γη μας, η κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια, η κάλυψη της αισθητικής προσφέρονται αφειδώς από το περιβάλλον μας.

21.2.    Είναι αυτονόητο εφόσον το αντιλαμβανόμαστε να τρέφουμε και να εκδηλώνουμε με πλήρη αμοιβαιότητα τον σεβασμό μας προς το περιβάλλον μας. Ο απόλυτος σεβασμός προς το περιβάλλον μας αρχίζει με την επαφή που χρειάζεται ο άνθρωπος να έχει με αυτό. Οι περιγραφές της γραμματείας μας είναι ότι οι άνθρωποι ήταν στο παρελθόν σε μεγάλη επαφή μαζί του σεβόμενοι τα θεία δώρα. Όταν διάβαιναν ποταμό έπρεπε πρώτα να καθαριστούν και το διάβαιναν πάντα καθαροί.

21.3. Τα μνημεία που μας άφησαν είναι απόλυτα προσαρμοσμένα στο περιβάλλον της φύσης. Όπως οι μυκηναϊκοί τάφοι, οι πυραμίδες, οι ναοί και οι κατοικίες.

21.4. Η Ελλήνων Πολιτεία θα αποδίδει το σεβασμό της προς το περιβάλλον με την αρμόζουσα επαφή του ανθρώπου με αυτό. Στις σύγχρονες συνθήκες ότι κατασκευάζεται και δημιουργείται θα γίνεται με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον.

21.5. Οι οικισμοί θα είναι προσαρμοσμένοι και με σεβασμό στο περιβάλλον με όλα τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

21.6. Απώτερος σκοπός είναι η σταδιακή αποσυμφόρηση των αστικών κέντρων και η ενδυνάμωση της περιφέρειας καταργώντας σχεδόν την διαβίωση του ανθρώπου σε μεγαλουπόλεις με φυλακές ψυχών και σωμάτων.

21.7. Ο άνθρωπος θα ξαναμάθει να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του, τι υπάρχει γύρω του, τι συμβαίνει γύρω του, τα συμπαντικά δρώμενα και θα συμμετέχει σε αυτά σαν αναπόσπαστο τμήμα τους.

21.8. Η ενέργεια έχει δοθεί στους ανθρώπους ως θείο δώρο και θα πρέπει να ενσωματώνεται στη δομή της πολιτειακής δράσης με αποδοτικούς πρωτοποριακούς τρόπους.

21.9. Η ενέργεια θα παύσει να είναι στοιχείο εκμετάλλευσης και πλουτισμού των επικυρίαρχων και θα παρασχεθούν από την Ελλήνων Πολιτεία προς τους πολίτες ενέργειες απόλυτα συμβατές με το περιβάλλον σε τιμές που να αντιπροσωπεύουν μόνο το κόστος των εγκαταστάσεων διανομής.

21.10. Όπως επίσης και το νερό ως θείο δώρο θα διανέμεται στους πολίτες μόνο με το κόστος διαχείρισης και μεταφοράς του (συντήρηση δικτύου διανομής).

21.11. Σε αυτό το περιβάλλον ο άνθρωπος θα τρέφεται μόνο με τους αυθεντικούς καρπούς της γης που έχουν δοθεί γι’ αυτόν και όχι μεταλλαγμένα, τροποποιημένα, κακοποιημένα με χημικές διαδικασίες τρόφιμα και παράγωγα τροφίμων.

21.12. Σεβασμός στο περιβάλλον σημαίνει την απόλυτη ταύτιση του ανθρώπου με το περιβάλλον.

 

ΘΥΜΗΣΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.