Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Μεφάλ: Πέσαμε θύμα απάτης από τους Κινέζους προμηθευτές ΚΥΠΡΟΣ
Μεφάλ: Πέσαμε θύμα απάτης από τους Κινέζους προμηθευτές ΚΥΠΡΟΣ

Μεφάλ: Πέσαμε θύμα απάτης από τους Κινέζους προμηθευτές ΚΥΠΡΟΣ

ΑΠΟ philenews.com Μιχάλης Χατζηβασίλης   

Έρευνες στα υποστατικά της εταιρείας Μεφάλ στη Λάρνακα πραγματοποίησε προχθές η Αστυνομία, στο πλαίσιο ερευνών της καταγγελίας του υπουργείου Υγείας για απόπειρα προμήθειας με 1,2 εκατ. τεστ ταχείας ανίχνευσης αξίας €1,8 εκατ., τα οποία φαίνεται να μην πληρούσαν τις προδιαγραφές.

Παράλληλα χθες, η εταιρεία με ανακοίνωσή της αφού γνωστοποίησε ότι η προσφορά αφορούσε στην ίδια, ρίχνει την ευθύνη στους Κινέζους προμηθευτές, παρουσιάζοντας τον εαυτόν της ως θύμα απάτης τους.

Οι έρευνες της Αστυνομίας έγιναν τρεις ημέρες μετά τη λήψη της καταγγελίας και όπως δήλωσε στον «Φ» ο εκπρόσωπός της Χρίστος Ανδρέου, εκτελέστηκαν τέσσερα εντάλματα έρευνας στη Λευκωσία και τη Λάρνακα. Αφορούσαν τα γραφεία και αποθήκες της εταιρείας καθώς και μια οικία. Κατά τις έρευνες, πρόσθεσε ο κ. Ανδρέου, κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός εγγράφων καθώς και πέραν των 600.000 rapid test ως τεκμήρια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα €27 εκατ. εκτοξεύτηκε το κόστος των rapid tests

Τώρα οι ανακριτές της Υποδιεύθυνσης Οικονομικού Εγκλήματος άρχισαν τη λήψη καταθέσεων για την υπόθεση, ενώ θα αξιολογηθούν τα έγγραφα που παραλήφθηκαν από την εταιρεία.

Η Αστυνομία αφού μελέτησε όλα τα ενώπιον της στοιχεία, αναπροσάρμοσε τα αδικήματα που διερευνά και σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, μεταξύ άλλων διερευνάται τώρα και συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία προς καταδολίευση, πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου και απόπειρα απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις. 

Στο μεταξύ, πληροφορίες του «Φ» από το Τμήμα Τελωνείων, αναφέρουν ότι τα τεστ ήρθαν στην Κύπρο σε δύο δόσεις και πως το Τελωνείο αφού έλεγξε στη βάση δειγματοληψίας ήταν έτοιμο να αποδεσμεύσει το φορτίο. Την τελευταία στιγμή έφτασε e-mail από το υπουργείο Υγείας για το γεγονός ότι αυτά δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές και έτσι το Τελωνείο κατακρατεί μια ποσότητα περί τις 500-600 χιλιάδες τεστ.

Σημειώνεται ότι με απόφαση της ΕΕ, τα προϊόντα που σχετίζονται με την καταπολέμηση της Covid-19 δεν έχουν φόρο ή δασμό.

Χθες, η εταιρεία Μεφάλ Δημόσια Λτδ (με έδρα την Αραδίππου) με ανακοίνωσή της αφού γνωστοποιεί ότι το πρόσφατο δημοσίευμα του “Φ”, αναφορικά με προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε  δημόσιο  διαγωνισμό για προμήθεια τεστ αντιγόνου Covid-19 προς το υπουργείο Υγείας αφορά στην ίδια, τονίζει ότι «ουδέποτε έπραξε οτιδήποτε με δόλο και σε καμία περίπτωση δεν εισήγαγε στην Κύπρο προϊόντα τα οποία δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Η εταιρεία μας, αναφέρεται, δυστυχώς, είναι και αυτή θύμα απάτης, αφού πλήρωσε σε κινέζικες εταιρείες μεγάλο χρηματικό ποσό για να παραλάβει το συμφωνηθέν προϊόν από την Κίνα. Ήδη ξεκινήσαμε τη διαδικασία καταγγελίας στην Αστυνομία δύο κινέζικων εταιρειών και ενός φυσικού προσώπου, κινεζικής καταγωγής, ο οποίος παρουσιαζόταν ως εκπρόσωπός τους για την τέλεση, μεταξύ άλλων, των αδικημάτων της συνωμοσίας με σκοπό την καταδολίευση, απάτης και απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις. Έχουμε ήδη δώσει οδηγίες στους νομικούς μας συμβούλους για διεκδίκηση όλων των δικαιωμάτων μας εναντίον τους και θα προβούμε και σε καταγγελία στην Κινεζική πρεσβεία».

Η Μεφάλ επαναλαμβάνει ότι οι κινεζικές εταιρείες και συγκεκριμένο φυσικό πρόσωπο κινεζικής καταγωγής, την εξαπάτησαν με ψευδείς και δόλιες παραστάσεις αναφορικά με την παράδοση τεστ αντιγόνου Covid-19 συγκεκριμένης εταιρείας, για τα οποία η ίδια συμφώνησε να αγοράσει και για τα οποία  κατέβαλε πλήρως ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. «Ενημερωθήκαμε –προσθέτει– για πρώτη φορά ότι τα προϊόντα που παραλήφθηκαν και ακολούθως παραδόθηκαν, δεν ήταν αυτά που προνοούσε η μεταξύ μας συμφωνία τη Δευτέρα 24/5/2021 το πρωί από λειτουργό του υπουργείου Υγείας.

Κατόπιν τούτου, αποστείλαμε αυθημερόν επιστολή στις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας για τα γεγονότα καταδολίευσης μας. Η υπόθεση βρίσκεται πλέον ενώπιον της ανακριτικής Αρχής, και είμαστε βέβαιοι πως μέσα από αυτή τη διαδικασία θα διαφανούν τα πραγματικά γεγονότα και η απάτη που έγινε εις βάρος τη εταιρείας μας».

Τέλος, διαβεβαιώνει ότι δεν θα επηρεαστεί η ικανότητα της να εκπληρώσει τις άμεσες αλλά και τις μελλοντικές της οικονομικές υποχρεώσεις προς τους συνεργάτες και προμηθευτές της.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Sorras T.V BINTEO

ELEFSIS TV BINTEO

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ