Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Facebook: Τι δηλώνει στην «Κ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. για τη διαρροή – μαμούθ
Facebook: Τι δηλώνει στην «Κ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. για τη διαρροή – μαμούθ

Facebook: Τι δηλώνει στην «Κ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. για τη διαρροή – μαμούθ

Πιθανή θεωρεί αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, την υποκλοπή και φωτογραφιών ή επικοινωνιών από τους χρήστες του facebook μέσω του messenger στην πρόσφατη περίπτωση διαρροής, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια καταγγελία.

«Εκμεταλλεύτηκαν μια ευπάθεια στα συστήματα του Facebook και υπέκλεψαν τα προσωπικά δεδομένα χρηστών», λέει στο kathimerini.gr σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καταγγελία από πολίτες «και ως εκ τούτου δεν έχουμε διεξάγει έρευνα για το θέμα».

«Πιθανόν», συνεχίζει, «η διαρροή να μην έγινε αντιληπτή από τους χρήστες. Εντός της εβδομάδας περιμένουμε ενημέρωση είτε απευθείας από τη Facebook είτε από ξένες αρχές ούτως ώστε να ενημερωθούμε σχετικά».

Και καταλήγει: «Πιθανολογούμε ότι έχουν υποκλαπεί φωτογραφίες ίσως και επικοινωνίες τους μέσω της εφαρμογής messenger».

Το πρόσφατο περιστατικό διαρροής που εγείρει εκ νέου ερωτηματικά ασφάλειας στο διαδίκτυο, έγινε γνωστή το περασμένο Σάββατο όταν μέλος ενός «hacking forum» φέρεται να δημοσιοποίησε δωρεάν τη σχετική λίστα.

Η διαρροή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Business Insider αφορά παγκοσμίως σε προσωπικά δεδομένα 533 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook.

Ανάμεσά τους και 617.722 ελληνικοί λογαριασμοί.

Η λίστα της διαρροής φέρεται να περιλαμβάνει πολλά στοιχεία, όπως ονοματεπώνυμα, ψευδώνυμα, γενέθλια, τηλεφωνικούς αριθμούς και τοποθεσίες χρηστών από 106 χώρες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα στοιχεία είναι ακριβή καθώς οι συντάκτες του μέσου προχώρησαν σε δοκιμαστικό έλεγχό τους. Όπως έγινε γνωστό, η λίστα περιλαμβάνει 32 εκατομμύρια χρήστες από τις ΗΠΑ, 11 εκατομμύρια από το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και 617.722 ελληνικούς λογαριασμούς.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι η κλοπή των δεδομένων δεν είναι πρόσφατη. «Πρόκειται για υπόθεση που έχει ήδη επισημανθεί από το 2019 και η εταιρεία έχει διορθώσει το σφάλμα ήδη από τον Αύγουστο του ίδιου έτους», ανέφερε εκπρόσωπος του Facebook στο Business Insider.

Σύμφωνα με τον Alon Gal, CTO της ισραηλινής εταιρείας κυβερνοασφάλειας Hudson Rock, ο οποίος ήταν μεταξύ των πρώτων που εντόπισαν τη διαρροή, ο αμερικανικός κολοσσός οφείλει να ενημερώσει τους χρήστες που αποτελούν θύματα της διαρροής.

Η πολύκροτη υπόθεση Cambridge Αnalytica

Δεν είναι η πρώτη φορά που το διδικτυο απασχολούν υποθέσεις προσωπικών δεδομένων:

Στις αρχές του 2018 αποκαλύφθηκε ότι το Facebook παρείχε στην Cambridge Analytica πρόσβαση στα προφίλ πολλών χρηστών του, χωρίς αυτοί να το γνωρίζουν.

Οι New York Times και o Observer είχαν αποκαλύψει ότι αξιοποιώντας αυτά τα προσωπικά δεδομένα η Cambridge Analytica έμαθε πολλά για τις προτιμήσεις των Αμερικανών ψηφοφόρων και προσπάθησε να επηρεάσει την ψήφο τους, προβάλλοντάς τους στοχευμένες διαφημίσεις. Απώτερος στόχος ήταν να ψηφίσουν προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Όλα ξεκινούν με μια αθώα ερώτηση

Το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων περίπου 90 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook από την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων, Cambridge Analytica, ξεκίνησε απλά, όπως κάποιος συνδέεται στην δημοφιλή πλατφόρμα για να χρησιμοποιήσει κάποια εφαρμογή.

«Είναι ok εάν κοιτάξουμε τις πληροφορίες των φίλων σου;» ρώτησε η ένοχη εφαρμογή, λαμβάνοντας την απάντηση που δίνει η πλειονότητα των χρηστών του μέσου, «σίγουρα, γιατί όχι; Θα ήθελα να λάβω αυτό το ικανό ψυχολογικό τεστ» απαντούν οι περισσότεροι. 

Εν προκειμένω, τα προσωπικά δεδομένα συνελέγησαν μέσω μιας εφαρμογής που ονομάζεται «thisisyourdigitallife», που δημιουργήθηκε από τον ψυχολόγο ερευνητή Κόγκαν, χωρίς να σχετίζεται με την εργασία του στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Μέσω της Global Science Research (GSR) και σε συνεργασία με την Cambridge Analytica, εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες καλούνταν να απαντήσουν σε ένα τεστ προσωπικότητας, στο πλαίσιο του οποίου συμφώνησαν να συλλεγούν τα δεδομένα τους για ακαδημαϊκή χρήση.

Στην πραγματικότητα, η εφαρμογή συγκέντρωνε τις πληροφορίες των φίλων οποιουδήποτε απαντούσε στο τεστ.

Έτσι, καταφέρνοντας να πείσει αρχικά 270.000 ανθρώπους να απαντήσουν το τεστ, και κατάφερε τελικά να αποκτήσει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων προφίλ, δημιουργώντας μια τεράστια δεξαμενή δεδομένων.
 
Ακολούθως, ο Κόγκαν πούλησε τα δεδομένα στην Cambridge Analytica. Πώληση για την οποία το Facebook ισχυρίζεται πως υπήρξε παραβίαση των όρων χρήσης

 

Γιάννης Σουλιώτης

https://www.kathimerini.grbloko.gr

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ