Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά
Κοντοζαμάνης: Θα «αδειάζαμε» τους λοιμωξιολόγους αν δημοσιεύαμε τα πρακτικά της επιτροπής
Κοντοζαμάνης: Θα «αδειάζαμε» τους λοιμωξιολόγους αν δημοσιεύαμε τα πρακτικά της επιτροπής

Κοντοζαμάνης: Θα «αδειάζαμε» τους λοιμωξιολόγους αν δημοσιεύαμε τα πρακτικά της επιτροπής

«Οι εισηγήσεις των ειδικών δεν είναι κρατικό μυστικό, αρκετοί άλλωστε εξ αυτών διατυπώνουν δημόσια τις θέσεις τους και τις απόψεις τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης», ανέφερε στην Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Οπως τόνισε, «η μεγάλη ευθύνη και προσοχή της κυβέρνησης είναι να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους, διότι δεν είναι σωστό να ταυτίσουμε πρόσωπα και απόψεις».

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή, γιατί η κυβέρνηση αρνείται «τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας», ο υφυπουργός ανέφερε ότι «ο ρόλος της επιτροπής είναι συγκεκριμένος» και μια τέτοια δημοσιοποίηση των απόψεων που διατυπώνουν στις συνεδριάσεις τους «θα έχει αρνητικές συνέπειες», καθώς «εάν η κυβέρνηση έκανε κάτι τέτοιο, θα ήταν σαν να ”’αδειάζαμε” τα μέλη της Επιτροπής».

Οφείλουμε, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, «να προστατεύσουμε το κάθε μέλος της επιτροπής ξεχωριστά και όλους μαζί, έτσι ώστε να μπορούν να ομιλούν, να συσκέπτονται και να αποφασίζουν ελεύθερα, και κυρίως ανεπηρέαστα, χωρίς παρεμβολές. Πρόκειται για 33 καταξιωμένους επιστήμονες, οι οποίοι είναι άνθρωποι και αυτοί και δεν ζουν αποκομμένοι από την πραγματικότητα. Έχουν πλήρη επίγνωση του συνόλου των παραμέτρων και ασφαλώς λαμβάνουν αυτές τις παραμέτρους υπ’ όψιν τους κατά τη διατύπωση της γνώμης τους».

ΑΘΗΝΑ ΛΙΝΟΥ: ΚΑΝΑΜΕ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΚΛΕΙΣΑΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΑ: ΑΥΞΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΣΠΟΡΑ!!!

Ο κ. Κοντοζαμάνης επανέλαβε πως για το θέμα της δημοσιοποίησης των πρακτικών, η θέση της κυβέρνησης είναι κατηγορηματικά αρνητική, σημειώνοντας ότι «είμαστε υπέρ της διαφάνειας. Όμως η εμπιστευτικότητα των πρακτικών της επιτροπής αποτελεί την αναγκαία και ικανή συνθήκη για την ανεξαρτησία και ευθυκρισία των μελών της επιτροπής, ώστε να μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, χωρίς να έχουν την αίσθηση του φόβου ότι θα ασκηθεί εξωτερική πίεση. Αυτό γίνεται και στα δικαστήρια και η μυστικότητα των διασκέψεων των δικαστηρίων είναι αυτή που διασφαλίζει τη λειτουργική τους ανεξαρτησία. Δεν υπάρχει, επομένως, κανένας λόγος δημοσιοποίησης των πρακτικών. Δεν θα βοηθήσει πουθενά και θα έλεγα πως καταντά και εμμονή η επαναλαμβανόμενη αυτή απαίτηση από την πλευρά σας».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, απάντησε πως δεν ζήτησε κανείς τα ονόματα και την προσωπική τοποθέτηση του κάθε επιστήμονα που συμμετέχει σε αυτήν την Επιτροπή. Ζητάμε είπε τις αποφάσεις, για να δούμε τις πλειοψηφίες και τις μειοψηφίες, χωρίς τα ονόματα των ανθρώπων. Γιατί, όπως είπε, «η κυβέρνηση έχετε εθιστεί σε μια λογική ωραιοποίησης των πάντων». Παράλληλα, έθεσε θέμα «διεύρυνσης της Επιτροπής με βάση τα ζητήματα που έχουν προκύψει στη δικονομία και γενικότερα στη ζωή».
Κοντοζαμάνης: Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας των γιατρών για ζήτημα απόδοσης ευθύνης τους σε περιπτώσεις θανάτων ασθενών από κορωνοϊό

Τη ρητή διαβεβαίωση πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας σε σχέση με απόδοση ευθυνών σε γιατρούς για θανάτους ασθενών από κορονοϊό» έδωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης καθώς όπως ανέφερε «πρόκειται για μία έκτακτη και ασυνήθη κατάσταση, στην οποία δοκιμάζονται ακόμη και αυτά τα όρια της επιστήμης και οι αντοχές του ιατρικού προσωπικού».

ΝΙΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: “ΕΝΑΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΑΖΕΨΕΙ;;;;”

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Πουλά, ο υφυπουργός Υγείας τόνισε πως «οι ιατροί και όλο το προσωπικό αυτήν τη στιγμή έχουν υπερβάλει εαυτόν, είναι άξιοι ευγνωμοσύνης τόσο από τους πολίτες όσο και από την πολιτεία και νομίζω ότι αυτό το αναγνωρίζουμε όλοι και κάθε άλλο παρά ποτέ τέθηκε ζήτημα ευθυνών τους. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στέκεται όρθιο σήμερα χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων αυτών των ανθρώπων. Οφείλουμε να τους το αναγνωρίζουμε. Και οφείλουμε, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, αυτήν τη στιγμή να θέσουμε το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις – νομικές και ουσιαστικές – και τούτο για να μη δημιουργείται παραφιλολογία και κινδυνολογία είτε για λόγους σκοπιμότητας είτε από λόγους άγνοιας».
Κοντοζαμάνης: Για τους επιστρατευμένους γιατρούς ισχύει ό,τι ισχύει για όλους τους γιατρούς και όλους τους δημοσίους υπαλλήλους

Οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόνισε ο υφυπουργός, είναι δημόσιοι υπάλληλοι και σύμφωνα με τον Υπαλληλικό Κώδικα, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολύτως το ανεύθυνο έναντι τρίτων προσώπων. Κανείς, δηλαδή, δεν μπορεί να στραφεί εναντίον τους με αγωγή και να ζητήσει απ’ αυτούς αποζημίωση. Οποιοσδήποτε παθών μπορεί να ζητήσει αποζημίωση μόνο από το κράτος και όχι από τον υπάλληλο». Ξεκαθάρισε πως και οι επιστρατευμένοι γιατροί «είναι και αυτοί δημόσιοι υπάλληλοι, στη διάθεση του κράτους και δεν τίθεται κανένα θέμα αστικής ευθύνης και ισχύει ό,τι ισχύει για όλους τους γιατρούς και όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Είναι προσωπικό ενταγμένο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπάρχουν σχετικές γνωμοδοτήσεις από επιστημονικά όργανα, από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και άλλα επιστημονικά όργανα και επαγγελματικά σωματεία και νομίζω ότι το θέμα αυτό έχει εξαντληθεί». Επίσης, ανέφερε πως «αυτά που ακούγονται περί δήθεν βιομηχανίας αγωγών κατά γιατρών του ΕΣΥ και μακροχρόνιων δικαστικών ταλαιπωριών δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και δεν πρέπει ούτε να κινδυνολογούμε ούτε να κυνηγάμε φαντάσματα».

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς ανέφερε από τη δική του πλευρά πως το αίτημα των γιατρών για την εκ βάθρων επανεξέταση του νομικού καθεστώτος της αστικής ευθύνης τους είναι πλέον πιο επιτακτικό από ποτέ. Σημείωσε ότι είναι προφανές ότι η απειλή καταλογισμού ιατρικών αποζημιώσεων εις βάρος γιατρών του ΕΣΥ οδηγεί στην οικονομική εξόντωσή τους, την ώρα που εισπράττουν τον πενιχρό μισθό τους σε σχέση με τις αντίστοιχες αμοιβές από το εξωτερικό και αδυνατούν οικονομικά να ανταποκριθούν στην ιδιωτική ασφάλιση για την αστική ευθύνη. Ζήτησε να καταργηθεί η εγκύκλιος που είχε εκδοθεί το 2018 από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη καθώς όπως είπε «αμφιβάλω, εάν έτσι όπως είναι δομημένη ότι δεν θα υποστεί κανένας γιατρός δίωξη και δεν θα πληρώσει κανένας γιατρός για θάνατο ασθενών από την πανδημία».
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/kontozamanis-adeiazame-loimoxiologoys-dimosieyame-praktika

ΓΙΑΤΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ?? Αφυδάτωση παρενέργειες

Έλα να διοικήσεις Ε.ΣΥ.! Όλοι οι άλλοι απέτυχαν!: Αναγγελία της ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ «ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – Ε.ΣΥ. – ΕΙΣΑΓΓ. ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 6199/ 04-09-2015

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ