Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

Αφυδάτωση παρενέργειες ΓΙΑΤΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ??

Αφυδάτωση: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοείτε.

ΓΙΑΤΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ?? Αφυδάτωση παρενέργειες
ΓΙΑΤΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ?? Αφυδάτωση παρενέργειες

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΚΑΙΡΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ Ν. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ ΟΤΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΝΑ ΨΑΞΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΑΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ:

ΣΤΟ medinova.gr ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ Tι είναι η οξεία αφυδάτωση και ποια τα συμπτώματά της ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ:

Δεδομένου ότι το σώμα χάνει νερό, μπορούν να αναπτυχθούν ηλεκτρολυτικές διαταραχές.

Πιο συγκεκριμένα τα συμπτώματα της σοβαρής αφυδάτωσης είναι:

* Πολύ μεγάλη δίψα

* Ακραία υπνηλία σε βρέφη και νήπια, ευερεθιστότητα και σύγχυση στους ενήλικες

* Πολύ ξηρό δέρμα και βλεννογόνοι

* Μικρή ή καθόλου ούρηση και όταν υπάρχει ούρηση τα ούρα είναι πιο σκούρα από το κανονικό

* Βαθουλωμένα μάτια

* Ζαρωμένο και ξηρό δέρμα που δεν έχει ελαστικότητα και δεν αναπηδά όταν το τσιμπήσει κανείς μια-δυο φορές

* Βυθισμένες περιοχές στα μαλακά σημεία στην κορυφή του κεφαλιού όταν πρόκειται για μωρά

* Χαμηλή αρτηριακή πίεση

* Ταχυκαρδία

* Ταχεία αναπνοή

* Κλάμα χωρίς δάκρυα

* Πυρετός

* Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις παραλήρημα ή απώλεια των αισθήσεων

Θεραπεία

Ενας αθλητής που γυμνάζεται πάρα πολύ σκληρά σε θερμό καιρό χωρίς αρκετό νερό, για παράδειγμα, χρειάζεται απλά λίγα παραπάνω υγρά και μπορεί να ανακάμψει. Σε άλλες περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορεί να χρειάζονται αντιβιοτικά για τη θεραπεία γαστρεντερικών λοιμώξεων.

Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να γίνουν εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο της λειτουργίας των οργάνων, προκειμένου να ανιχνευθούν ζημιές σε ζωτικά όργανα όπως το συκώτι και τα νεφρά. Η εγκεφαλική βλάβη είναι, επίσης, πιθανή και τη στιγμή που ο ασθενής έχει σταθεροποιηθεί, θα πρέπει να γίνει μια νευρολογική αξιολόγηση για να ανιχνευτούν σημάδια τυχόν εγκεφαλικής βλάβης.

Αυτές οι επιπλοκές της αφυδάτωσης μπορούν να είναι θεραπεύσιμες, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνουν μόνιμες και να απαιτήσουν προσαρμογές στην καθημερινότητα του ασθενή. Οσο περισσότερο αφέθηκε ένας ασθενής αφυδατωμένος τόσο πιο πιθανό είναι να υπάρξει μόνιμη φυσική βλάβη, ως αποτέλεσμα της οξείας αφυδάτωσης, ειδικά αν συνδυαστεί με καταστάσεις, όπως θερμοπληξία.


ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ: Ποιες είναι οι συνέπειες της αφυδάτωσης; ΤΟΥ  meygeia.gr ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ:

Οι δυσκολίες στο γαστρεντερικό σωλήνα αποτελούν τις πρώτες συνέπειες της αφυδάτωσης.

Το 98% του βλεννογόνου τοιχώματος του στομάχου αποτελείται από νερό. Όταν υπάρχει έλλειψη νερού, το οξύ μπορεί να επιδράσει στο τοίχωμα και να προκαλέσει δυσπεψία, δυσκοιλιότητα και καούρα.

Πόνος στις αρθρώσεις

Εκτιμάται ότι το 80% της σύνθεσης του χόνδρου που προστατεύει τις αρθρώσεις αποτελείται από νερό. Λόγω αυτού, όταν δεν καταναλώνετε την απαραίτητη ποσότητα νερού, οι αρθρώσεις σας κινδυνεύουν άμεσα.

Ένα αφυδατωμένο άτομο έχει πάνω από 60% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρει από αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις.
Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να επηρεάσει τους δίσκους της σπονδυλικής στήλης και να οδηγήσει σε μια πάθηση που ονομάζεται κήλη δίσκου.

Χαμηλό επίπεδο ενέργειας

Το 90% του πλάσματος του αίματος αποτελείται από νερό. Όταν τα επίπεδα αυτού του υγρού είναι χαμηλά, η καρδιά δυσκολεύεται να αντλήσει το αίμα και να μεταφέρει οξυγόνο σε κάθε κύτταρο του σώματος.

Λόγω αυτού, τα επίπεδα της ενέργειας πέφτουν και το άτομο δυσκολεύεται να παραμείνει σε καλή σωματική και διανοητική κατάσταση.

Μάθετε ακόμα: Βελτιώστε την υγεία σας πίνοντας περισσότερο νερό κάθε μέρα

Προβλήματα στα νεφρά

Δεδομένου ότι τα νεφρά είναι τα όργανα που ευθύνονται για το φιλτράρισμα των άχρηστων ουσιών και την παραγωγή ούρων, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μέρος της υγείας σας το οποίο εξαρτάται από το νερό.

Τα άτομα που αφυδατώνονται έχουν υψηλά επίπεδα τοξινών στο αίμα τους. Τείνουν επίσης να υποφέρουν από κατακράτηση υγρών και φούσκωμα.

Η αφυδάτωση αυξάνει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης καθώς και σχηματισμού λίθων στα νεφρά.

Δυσκολίες στο κυκλοφορικό σύστημα

Η κυκλοφορία του αίματος επιβραδύνεται όταν το σύστημα παρουσιάζει έλλειψη νερού. Μετά από μερικές μέρες, το αίμα μπορεί να λιμνάσει οδηγώντας σε κιρσούς.

Είναι πολύ σημαντικό να ελεγχθεί αυτή η κατάσταση, επειδή με τον καιρό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Αύξηση της κατάθλιψης

Η ανεπαρκής κατανάλωση νερού επηρεάζει άμεσα τη συναισθηματική υγεία. Η έλλειψη υγρών στον εγκεφαλικό ιστό αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόληςκαθώς και το άγχος. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα σοβαρά επεισόδια κατάθλιψης.

Πείνα

Η έλλειψη υγρών στο σώμα μπορεί να αυξήσει την αίσθηση της πείνας. Κατά συνέπεια, αυτό τις περισσότερες φορές σας κάνει να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από όσες θα έπρεπε.

Πόσο νερό πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά; Τώρα που γνωρίζετε μερικές από τις συνέπειες της αφυδάτωσης, αυξήστε την κατανάλωση νερού για να διατηρήσετε την υγεία σας.


ΣΤΟ  healthreport.gr  ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ Αφυδάτωση: Τι προκαλεί στο σώμα μας; ΟΠΟΥ ΣΑΝ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΤΩΘΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ:

Μόνο στη σκέψη ότι μπορεί να το στερηθούμε ενστικτωδώς διψάμε. «Τόσο στο παρελθόν, όσο και στις μέρες μας, το νερό είναι αιτία πολεμικών υγκρούσεων, ειδικά σε περιοχές όπου ο φυσικός αυτός πόρος είναι δυσεύρετος. Σε άλλες, πάλι, που η πρόσβαση είναι εύκολη, όπως στις δυτικές χώρες, παρατηρούμε το φαινόμενο της αφυδάτωσης στον μέσο άνθρωπο.

Και αυτό γιατί, η ημερήσια κατανάλωση νερού είναι πολύ μικρότερη από αυτή που επιβάλλεται. Και μην σπεύσετε να το αντικρούσετε, διότι η αφυδάτωση είναι μία κατάσταση που μπορεί να υφίσταται ακόμα και εάν δεν γίνετε άμεσα αντιληπτή», εξηγεί η Δρ. Νικολέτα Κοΐνη, M.D., πιστοποιημένη Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής από την Αμερικανική Ακαδημία Αντιγηραντικής Ιατρικής.

Η αφυδάτωση, ακόμη και στο 2% του σωματικούς βάρους έχει ως αποτέλεσμα τη διαταραχή φυσιολογικών λειτουργιών και τη μειωμένη απόδοση του οργανισμού.

«Οι χρόνιοι σωματικοί πόνοι που δεν μπορούν να αποδοθούν σε κάποια βλάβη, νόσο, τραυματισμό ή μόλυνση, θα πρέπει πρώτα απ ‘όλα να ερμηνευθούν ως “σήματα” της χρόνιας έλλειψης νερού στην περιοχή όπου είναι εγγεγραμμένος ο πόνος. Αυτά τα “σήματα” πόνου, θα πρέπει πρώτα να θεωρούνται και να αποκλείονται ως πρωτογενείς δείκτες αφυδάτωσης του σώματος, πριν από οτιδήποτε άλλο.

Νοσηρές καταστάσεις, όπως η δυσπεψία, το στομαχικό άλγος, η αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, το βρογχικό άσθμα, η υψηλή χοληστερόλη, η αρτηριακή υπέρταση, τα καρδιακά νοσήματα, ο καρκίνος, οι εξάψεις, τα προβλήματα εμμήνου ρύσεως και εμμηνόπαυσης, η παχυσαρκία, οι αλλεργίες, η βουλιμία, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η στηθάγχη, οι πέτρες στους νεφρούς, το άλγος χαμηλά στην πλάτη, ο διαβήτης, οι ημικρανίες, η πρωινή δυσκαμψία, η κατάθλιψη, οι διάχυτοι πόνοι σε διάφορα σημεία του σώματος και ποίκιλα προβλήματα του δέρματος και του γαστρεντερικού συστήματος, συνδέονται με τη χρόνια αφυδάτωση», τονίζει η πιστοποιημένη ιατρός Λειτουργικής Ιατρικής.

Ο πόνος, λοιπόν, είναι μια ένδειξη της ανάγκης του σώματος για νερό, το πολύτιμο συστατικό που χρειάζεται για την πέψη, την αποτοξίνωση των κυττάρων, την ενυδάτωση των πνευμόνων, τη «λίπανση» των αρθρώσεων και μία σειρά άλλων σημαντικών βιολογικών δράσεων και αντιδράσεων.

«Το αίμα μας αποτελείται από νερό σε ποσοστό 90%. Οι λεμφαδένες μας, που μεταφέρουν απόβλητα και θρεπτικές ουσίες, περιλαμβάνουν τέσσερις φορές τον όγκο του αίματος στο σώμα και κατασκευάζονται από το νερό που καταναλώνουμε. Κάθε κύτταρο που μας κάνει αυτό που είμαστε, οφείλει κυριολεκτικά τη ζωή του, την ύπαρξή του, στην επαρκή παροχή φρέσκου, καθαρού νερού, όπως και οξυγόνου.

Όταν το σώμα δεν λαμβάνει μια σταθερή και αξιόπιστη παροχή νερού για να συντηρηθεί,αναγκαστικά περικόπτει λειτουργίες για να εξασφαλίσει ικανοποιητική παροχή σε νερό. Γι’ αυτό, μην υποκαθιστάτε με κανένα ρόφημα το νερό και μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε ένα ποτήρι νερό στην υγειά σας», καταλήγει η Δρ. Νικολέτα Κοΐνη.

Μελέτες που έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς έχουν δείξει ότι περίπου τα μισά παιδιά δεν πίνουν αρκετό νερό.

ΑΠΟ onmed.gr

Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσα υγρά αποβάλλει το σώμα τους λόγω των υψηλών θερμοκρασιών ή κατά την άσκηση.

Οι ανάγκες κάθε ατόμου για υγρά είναι διαφορετικές, αλλά οι επιπτώσεις της αφυδάτωσης στον οργανισμό μπορεί να είναι πολύ σοβαρές.

Δείτε κάποια σημάδια που στέλνει ο οργανισμός όταν είναι αφυδατωμένος.

Έντονη δίψα, ξηρό και κολλώδες στόμα

Εάν αισθάνεστε διψασμένοι, είστε ήδη αφυδατωμένοι, εξηγούν οι ειδικοί. Το πιο απλό πράγμα που μπορείτε να κάνετε, είναι να πιείτε νερό. Το σημαντικό όμως είναι να μην αφήσετε τον οργανισμό σας να φτάσει σε αυτό το σημείο. Ο καλύτερος τρόπος για να το προλάβετε είναι να καλύπτετε τις καθημερινές ανάγκες ενυδάτωσης, οι οποίες ανέρχονται για τις γυναίκες στα 2,7 λίτρα νερού και για τους άνδρες στα 3,7 λίτρα. Προσπαθήστε να πίνετε περισσότερο νερό αν βρίσκεστε για πολλή ώρα στον ήλιο ή αθλείστε.

Κούραση, σύγχυση, νεύρα

Μελέτες έχουν δείξει ότι ή ήπια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και τις γνωστικές λειτουργίες. Το φαινόμενο είναι συχνό στους νέους και τους ηλικιωμένους, οι οποίοι μπορεί να δείχνουν άυπνοι ή αφηρημένοι. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ διαπίστωσε ότι ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να μεταβάλει τη διάθεση του ατόμου, την ενεργητικότητα και την ικανότητά του να σκέφτεται καθαρά. Οι ερευνητές όρισαν την ήπια αφυδάτωση ως απώλεια του 1,5% των σωματικών υγρών.

Ξηροφθαλμία ή θολή όραση

Όταν αθλείστε για μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδρώνετε και τα επίπεδα των σωματικών υγρών πέφτουν, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ξηροφθαλμία ή θολή όραση. Οποιοδήποτε μέρος του σώματος που υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι υγρό μπορεί να αφυδατωθεί και να ερεθιστεί μετά από έντονη σωματική προσπάθεια.

Πονοκέφαλος ή σύγχυση

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, ημικρανία, ακόμη και παραλήρημα. Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο δρομείς μαραθωνίου να τρέχουν σε ζιγκ-ζαγκ, επειδή είναι αφυδατωμένοι. Μπορεί επίσης να νιώσετε αδυναμία, ζάλη ή ναυτία, επειδή το σώμα δεν έχει αρκετά υγρά για να τροφοδοτήσει όλα τα όργανα. Ένα άτομο που είναι αφυδατωμένο και συνεχίζει να γυμνάζεται μπορεί να καταρρεύσει.

Μυϊκές κράμπες

Οι κράμπες στα πόδια αποτελούν σοβαρό σημάδι αφυδάτωσης. Η απώλεια νερού και νατρίου μπορεί επίσης να προκαλέσει σύσφιξη των μυών, που είναι διαφορετικό από τις κράμπες. Για να αποφύγετε τις κράμπες, πίνετε αθλητικά ποτά που περιέχουν νάτριο και τρώτε αλμυρά σνακ ή τυριά με χαμηλά λιπαρά. Το νάτριο βοηθά το σώμα σας να διατηρεί τα υγρά.

Απουσία ιδρώτα

Πρόκειται για ένα από τα σοβαρότερα σημάδια αφυδάτωσης και δείχνει ότι το σώμα σας έχει ανάγκη από νερό. Μπορεί επίσης να αποτελεί σημάδι θερμοπληξίας. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να ενυδατώσετε άμεσα τον οργανισμό σας.

Σκουρόχρωμα ούρα

Τα διαυγή ανοιχτόχρωμα ούρα αποτελούν σημάδι καλής ενυδάτωσης του οργανισμού. Εάν τα ούρα είναι σκουρόχρωμα ή παρατηρείτε κηλίδες αίματος, πρέπει να σταματήσετε αμέσως την άσκηση. Τα υπερβολικά ανοιχτόχρωμα ούρα από την άλλη, δείχνουν ότι ο οργανισμός σας είναι υπερενυδατωμένος.

Πυρετός

Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε υπερθερμία και συμπτώματα που σχετίζονται με τον πυρετό (π.χ. ρίγη). Αυτό συμβαίνει γιατί μεταβάλλεται το σημείο αναφοράς της φυσιολογικής σας θερμοκρασίας. Η υπερθερμία είναι μια επείγουσα κατάσταση.

Ξηρή και αφυδατωμένη επιδερμίδα

Αν το δέρμα σας είναι ενυδατωμένο, δείχνει υγιές και αφράτο. Όταν είναι αφυδατωμένο στερείται ελαστικότητας και δεν θα επανέρχεται στη θέση του. Κάντε το εξής απλό: πιέστε το δέρμα σας και αν δεν επανέλθει αμέσως στη φυσιολογική του θέση γρήγορα, αυτό είναι σημάδι σοβαρής αφυδάτωσης.

ΣΥΛΟΓΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

ΥΠΟΨ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΠΗΓΗ: antonischaralabous.blogspot.com

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΠΟΛΛΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΕΡΟΥ

ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΛΦΑ ΚΑΙ ΤΟ ΩΜΕΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ «ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ»

Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ