Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά
Google: Ειδοποιήσεις σε Ελληνες χρήστες για απόπειρα παραβίασης λογαριασμών τους από “εισβολείς με κυβερνητική υποστήριξη”
Google: Ειδοποιήσεις σε Ελληνες χρήστες για απόπειρα παραβίασης λογαριασμών τους από “εισβολείς με κυβερνητική υποστήριξη”

Google: Ειδοποιήσεις σε Ελληνες χρήστες για απόπειρα παραβίασης λογαριασμών τους από “εισβολείς με κυβερνητική υποστήριξη”

“Εισβολείς με κυβερνητική υποστήριξη ενδέχεται να προσπαθούν να υποκλέψουν τον κωδικό πρόσβασής σας” είναι το μήνυμα που στέλνει τις τελευταίες ώρες η Google προς Ελληνες χρήστες.

Το γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό στην κοινότητα των Ελλήνων χρηστών τους διαδικτύου έρχεται να προστεθεί σε ένα πλέγμα ενεργειών που περιλαμβάνει αφαίρεση αναρτήσεων, κλείσιμο των λογαριασμών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, απόκρυψη σημαντικών ειδήσεων και εκδηλώσεων.

Ολα δείχνουν ότι πρόκειται για συντονισμένες “πληροφοριακές επιχειρήσεις” από “αόρατους” φορείς με στόχο να “φιμώσουν” το ελληνικό διαδίκτυο. Οι επιχειρήσεις αυτές πήραν ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τις διαμαρτυρίες για τον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η απόπειρα όμως παραβίασης κωδικών της Google και μάλιστα με κυβερνητική υποστήριξη  αναβαθμίζει τις επιχειρήσεις αυτές οι οποίες παίρνουν πλέον και πολιτικές διαστάσεις.

Ανάμεσα στους οργανισμούς οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε παρόμοιες επιχειρήσεις στο εξωτερικό είναι και η γνωστή Palantir. Η εταιρεία η οποία είχε συνάψει μυστική συμφωνία συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση για να βοηθήσει, υποτίθεται, στη μελέτη της πανδημίας.

Facebook: Γιατί αφαιρούμε αναρτήσεις για τον ΓΝΩΣΤΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ – Τι απάντησε στην εφημερίδα “Αυγή”

Χιλιάδες χρήστες του facebook να δηλώνουν την άποψή τους πως το αίτημά του πρέπει να ικανοποιηθεί ενώ πάνω από 25.000 σχόλια για το ίδιο θέμα συγκέντρωσε η σελίδα, στο Facebook της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ωστόσο ουκ ολίγοι χρήστες έχουν καταγγείλει τις τελευταίες εβδομάδες πως το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει «κατεβάσει» τις σχετικές αναρτήσεις τους ή έχει απενεργοποιήσει τους λογαριασμούς του για μερικές ημέρες.

Το avgi.gr αρχικά απευθύνθηκε σε γνωστή ελληνική εταιρία που σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα συνεργαζόταν με την facebook. Από εκεί μάς παρέπεμψαν στα κεντρικά της facebook.

Εκεί αποστείλαν το εξής email (παρατίθεται μετάφραση στα ελληνικά):

Κυρίες, κύριοι

Επικοινωνώ μαζί σας προκειμένου να συλλέξουμε πληροφορίες και την άποψη της εταιρίας στο πλαίσιο ρεπορτάζ στο avgi.gr, που αφορά στην δραστηριότητα της facebook στην Ελλάδα και τον έλεγχο αναρτήσεων χρηστών του συγκεκριμένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν πληθύνει οι δημόσιες καταγγελίες αναφορικά με αφαίρεση αναρτήσεων ή ακόμα και «πάγωμα» λογαριασμών χρηστών, ύστερα από αναρτήσεις που αφορούσαν στην απεργία πείνας του φυλακισμένου Δημήτρη Κουφοντίνα και ουχί τη δράση του προ της φυλάκισής του.

Πιο συγκεκριμένα στους χρήστες αυτούς εμφανίστηκαν μηνύματα όπως “It looks like something you posted doesn’t follow our Community Standards” ή «Η δημοσίευσή σας παραβιάζει τους όρους της κοινότητάς μας σε ό,τι αφορά τα επικίνδυνα άτομα και τις επικίνδυνες οργανώσεις». Υπήρξαν επίσης καταγγελίες για περιορισμό λογαριασμών για επτά ημέρες.

Σε αυτό το πλαίσιο θα επιθυμούσαμε να μας απαντήσετε στις εξής ερωτήσεις:

  • Με ποια διαδικασία ελέγχει το facebook το περιεχόμενο; Τι ρόλο παίζει η εταιρία σας σε αυτή τη διαδικασία;
  • Έχετε παρατηρήσει αύξηση των καταγγελιών που κάνουν άλλοι χρήστες για τέτοιες αναρτήσεις;
  • Έχει συμπεριληφθεί στον «αλγόριθμο» του facebook κάποια σχετική λέξη-κλειδί, με αποτέλεσμα να «κόβονται» αυτόματα οι αναρτήσεις που την περιλαμβάνουν;

Ευχαριστώ πολύ

Μετά από λίγες ώρες η εφημερίδα έλαβε email από εργαζόμενη στην ελληνική εταιρία “Hill+Knowlton” με την οποία ζητούσε να προωθήσουν τους συνδέσμους στους οποίους αναφέρονταν με τα σχετικά δημοσιεύματα από το avgi.gr και άλλα διαδικτυακά μέσα.

Την επομένη έλαβαν τηνεξής δήλωση:

«Οι τρομοκράτες, οι βίαιες εξτρεμιστικές ομάδες και οι οργανώσεις μίσους δεν έχουν θέση στο Facebook και το Instagram. Σύμφωνα με την πολιτική μας για τα Επικίνδυνα  Άτομα και Οργανώσεις, απαγορεύουμε σε μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως ο κ. Κουφοντίνας, να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες μας, καθώς επίσης, αποκλείουμε δημοσιεύσεις που επιδοκιμάζουν ή υποστηρίζουν αυτά τα άτομα και τις ενέργειές τους κάθε φορά που λαμβάνουμε σχετική γνώση. Η ουδέτερη τοποθέτηση αναφορικά με τρομοκρατικές ομάδες και η πληροφόρηση των Μέσων σχετικά με τις ενέργειές τους δεν αντιτίθενται στους κανόνες μας».

Τα συμπεράσματα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην απάντηση της facebook παρουσιάζει η δήλωση πως η πλατφόρμα αποκλείει «δημοσιεύσεις που επιδοκιμάζουν ή υποστηρίζουν αυτά τα άτομα και τις ενέργειές τους».

Επιπρόσθετα η φράση «κάθε φορά που λαμβάνουμε σχετική γνώση», είναι άγνωστο σε τι ακριβώς αντιστοιχεί. Η «Ομάδα Αλήθειας» της ΝΔ επιχείρησε να ισχυριστεί πως υπάρχει αυτόματη διαδικασία (αλγόριθμος) που «κόβει» τις αναρτήσεις. Ανέφερε συγκεκριμένα πως «ο αλγόριθμος του facebook μπλοκάρει τις συγκεκριμένες αναρτήσεις». Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, τότε θα είχαν κοπεί και χιλιάδες αναρτήσεις ή σχόλια στους λογαριασμούς της Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού.

Υπάρχουν λοιπόν, ισχυρές ενδείξεις πως η «σχετική γνώση» συνίσταται σε ειδοποιήσεις και αναφορές (“reports”) που γίνονται μαζικά από άλλους χρήστες σε συγκεκριμένους χρήστες του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικύτωσης.

Καταγγελία λογοκρισίας και φίμωσής τους κάνουν ο εκπαιδευτικός συνεταιρισμός Athens School και ο Ελευθεριακός τόπος & εκδόσεις «Aυτολεξεί», καθώς το πρωί της Πέμπτης διέγραψε απροειδοποίητα και χωρίς καμία εξήγηση, όπως τονίζουν τις σελίδες τους. Επίσης, διέγραψε και όλα τα προφίλ των χρηστών που διαχειρίζονται αυτές τις σελίδες.

Ο εκπαιδευτικός συνεταιρισμός Athens School και ο Ελευθεριακός τόπος & εκδόσεις «Aυτολεξεί» μιλούν για «ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ του facebook. “Τολμήσαμε” να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας όλο το προηγούμενο διάστημα πως το facebook συνεχίζει τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις, όπως έγινε γνωστό από τις τελευταίες του ΕΠΙΣΗΜΕΣ ανακοινώσεις.

Όλο και περισσότερες σελίδες βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο από τους ιθύνοντες του μέσου και διαγράφονται ή μπαίνουν σε καθεστώς “περιορισμένης ορατότητας”». (ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΤΙ;;)

Για τον λόγο αυτό πραγματοποίησαν το βράδυ της ίδιας μέρας δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «Η ηλεκτρονική εκδοχή της λογοκρισίας: social media και πολιτική», με στόχο να γίνει μια συζήτηση για τη λογοκρισία των ηλεκτρονικών μέσων.

«Θέλουμε να πιστεύουμε πως η επικοινωνία είναι ΚΟΙΝΟ ΑΓΑΘΟ και πως δεν μπορούν ιδιώτες να την απαγορεύουν ή να την καναλιζάρουν», επισημαίνουν και τονίζουν:

«Θέτοντας όμως όρους και κανονισμούς αυθαίρετα, προσπαθούν να μετατρέψουν την επικοινωνία σε χωράφι τους ώστε να αποκτήσουν ακόμη και πολιτική εξουσία. Ποιος τους έδωσε αυτό το δικαίωμα; Μα το επιβάλουν μόνοι τους. Είναι η
δικτατορία του Facebook».

«Δεν έχουμε αυταπάτες για τα ολοένα και μεγαλύτερα όρια που δίνει η αποκλειστική ενημέρωση και διάδραση μέσω των υφιστάμενων μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η λογοκρισία των social media είναι μία πραγματικότητα που ολοένα και θα εντείνεται θυμίζοντάς μας την ανάγκη εναλλακτικών αδέσμευτων μορφών κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο», προσθέτουν.

«Ο Έλεγχος και η Λογοκρισία θα είναι ο θάνατος του ίντερνετ. Θα εξελιχθεί το ίντερνετ στο φιάσκο του αιώνα; Θα αφεθεί η ενημέρωση σε ολιγοπώλια και τμήματα πεφωτισμένων ειδικών για τον έλεγχο της Αλήθειας; Στο χέρι όλων μας είναι! Δεν θα μας φιμώσουν!», καταλήγουν. …. σ.σ. ΠΙΘΑΝΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΕΥΡΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ – ΕΦΕΔΡΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Πηγή: anatropinews

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ