Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

«Μαύρο χρήμα» άνοιξε στον Biden τον δρόμο για τον Λευκό Οίκο

«Μαύρο χρήμα» άνοιξε στον Biden τον δρόμο για τον Λευκό Οίκο
«Μαύρο χρήμα» άνοιξε στον Biden τον δρόμο για τον Λευκό Οίκο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επωφελήθηκε από εξωφρενικό ποσοστό ανώνυμων δωρεών από εξωτερικές ομάδες που τον στηρίζουν , γεγονός που σημαίνει πως το κοινό δεν θα έχει ποτέ επαρκή πληροφόρηση για το ποιοι συνέδραμαν ώστε να κερδίσει την θέση στον Λευκό Οίκο.

Η νικηφόρα εκστρατεία του Biden υποστηρίχθηκε από 145 εκατομμύρια δολάρια «μαύρων δωρεών» , ένας τύπος υποβοήθησης των Δημοκρατικών εδώ και χρόνια. Αυτές οι ροές αύξησαν τα ποσά σε 1,5 δις δολάρια , ένα ρεκόρ για έναν υφιστάμενο πρόεδρο.

Το ποσό αυτό επισκιάζει τα 28,4 εκατομμύρια που δαπανήθηκαν για την εκστρατεία του Trump ενώ ξεπερνούν το προηγούμενο ρεκόρ ανώνυμων δωρεών 113 εκατομμυρίων για τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Mitt Romney το 2012.

Οι Δημοκρατικοί έχουν δηλώσει πως θέλουν να απαγορεύσουν το «μαύρο χρήμα» ως διαφθορά καθώς επιτρέπει στους υποστηρικτές να χρηματοδοτούν ανεξέλεγκτα έναν υποψήφιο. Στην προσπάθειά τους να νικήσουν τον Trump, πέτυχαν.

Για παράδειγμα, το Priorities USA Action Fund, η επιτροπή υπερπολιτικής δράσης που ο Biden χαρακτήρισε ως προτιμώμενο όχημα για πολιτικές δαπάνες , χρησιμοποίησε κεφάλαια 26 εκατομμυρίων δολαρίων που αρχικά είχαν δοθεί ως δωρεά στο μη κερδοσκοπικό σκέλος του για την υποστήριξη του Biden. Οι δωρητές των κεφαλαίων δεν απαιτείται να αποκαλυφθούν.

Η νομοθεσία που αφορά προεκλογικό αγώνα , θεωρητικά, οφείλουν να περιορίζουν την επιρροή του χρήματος στους πολιτικούς. Όμως το σύστημα έχει νομικά κενά που ομάδες υποστηρικτών του Biden και άλλων υποψηφίων έχουν ανακαλύψει.

Η εκστρατεία του καλούσε στον αποκλεισμό ορισμένων κατηγοριών μη κερδοσκοπικών οργανισμών στο να ξοδεύουν χρήματα για να χειραγωγούν τις εκλογές ενώ όσοι οργανισμοί ξοδεύουν περισσότερα από 10.000 δολάρια για εκλογές να εγγράφονται στην FEC αποκαλύπτοντας τους δωρητές.

Ο Biden συγκέντρωσε πάνω από 1 δις για την καμπάνια του, ενώ σε ατομικό επίπεδο επιτρεπόταν 2.800 δολάρια. Στο ποσό περιλαμβάνονται 318,6 εκατομμύρια από δωρεές κάτω των 200 δολαρίων ανά άτομο. Τα υπόλοιπα χρήματα προέρχονταν από τσέπες αρκετά βαθιές που πλήρωσαν 825.000 δολάρια, ποσό που μοιράστηκε στην Δημοκρατική Εθνική Επιτροπή και σε 47 κρατικά κόμματα.

Οι «μαύρες δωρεές» δεν αποτελούν τον μοναδικό τρόπο χρηματόδοτησης. Πλούσιοι δωρητές μπορούν να εκδώσουν 8ψήφιες επιταγές.

Πηγή / Μετάφραση: Δήμος Δημαρέσης

ΠΗΓΗ

Ε.ΣΥ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2312 315162 , MAIL: esuelkordeliou@gmail.com

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ