Χρόνος ανάγνωσης: 12 λεπτά
Προστατέψτε τις εικόνες σας από καταστροφή δεδομένων και απώλεια
Photo by stem.T4L on Unsplash

Προστατέψτε τις εικόνες σας από καταστροφή δεδομένων και απώλεια

Θέματα: σφάλματα δίσκου, αστοχίες δίσκου, υπερτάσεις ισχύος, ECC, σφάλματα μετάδοσης, φθορά μέσων αποθήκευσης, ανάκτηση, πλεονασμός, πρόληψη καταστροφών, διάρκεια ζωής, θερμοκρασία, μέγεθος δεδομένων, συνήθεις μύθοι

Ποιοι είναι λοιπόν οι κύριοι παράγοντες απώλειας ψηφιακών δεδομένων;

Φυσικά δεν μιλάμε για απώλεια CD στο δρόμο ή σε φωτιά – αυτό το είδος απώλειας είναι το ίδιο με τα παραδοσιακά αντίγραφα ή αρνητικά. Μιλάμε για προβλήματα με τα λεγόμενα “Νέα μέσα”.

Τα προβλήματα με τα ψηφιακά δεδομένα μπορούν περίπου να ταξινομηθούν στους ακόλουθους τομείς ανησυχίας:

  1. τη φυσική φθορά των μέσων (όλα τα μέσα επιδεινώνονται σε διαφορετικές χρονικές κλίμακες)
  2. μη εντοπισμένα σφάλματα μετάδοσης κατά τη μεταφορά δεδομένων
  3. η έλλειψη υποστήριξης για μακροχρόνιες, αναμφίβολα ιδιόκτητες, ψηφιακές μορφές
  4. αρχαίο υλικό.

Η Kroll Ontrack, η μεγαλύτερη εταιρεία ανάκτησης δεδομένων στον κόσμο, έχει μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για το τι προκαλεί πραγματικά την απώλεια δεδομένων.

Αιτία απώλειας δεδομένων Αντίληψη Πραγματικότητα
Πρόβλημα υλικού ή συστήματος 78% 56%
Ανθρώπινο λάθος 11% 26%
Διαφθορά ή πρόβλημα λογισμικού 7% 9%
Ιοί υπολογιστών 2% 4%
Καταστροφή 1-2% 1-2%

Ας αναλύσουμε λοιπόν αυτές τις περιπτώσεις βήμα προς βήμα!

Φυσική φθορά

CD, DVD, Blue Ray, οπτικοί δίσκοι

Η φυσική φθορά των μέσων συμβαίνει ταχύτερα με χαρτί και CD-R από τον μέσο όρο της ταινίας. Ωστόσο, ενώ η ταινία διαρκεί περισσότερο (μερικές φορές δεκαετίες περισσότερο) από άλλες μορφές μέσων, το σωστό είδος αντιγράφων ασφαλείας των ψηφιακών μέσων δεν χάνει ποτέ τίποτα. Η φθορά των ταινιών – οι ψηφιακές 1 και 0 δεν γίνονται και η ταινία αρχίζει να αποσυντίθεται τη στιγμή που δημιουργείται και αναπτύσσεται. Ποτέ δεν θα έχει το ίδιο χρώμα, αντίθεση κ.λπ. που είχε πριν από λίγο. Το Digital δεν το κάνει. Ωστόσο, το ψηφιακό είναι ευάλωτο στη διαφθορά! Και ναι, φυσικά μέσα όπως οι δισκέτες και οι μαγνητικοί σκληροί δίσκοι είναι επίσης ευαίσθητα στην αποσύνθεση του μέσου, όπως και τα CD. Διαρκούν περισσότερο.

Για την καταπολέμηση του προβλήματος των CD / DVD, πρέπει να φροντίζονται σωστά και να μην εμπιστεύονται για περισσότερα από μερικά χρόνια. Ευτυχώς, μπορείτε να αγοράσετε CD και DVD ποιότητας αρχείων που διαρκούν περισσότερο, αν και είναι πολύ πιο δύσκολο να ληφθούν και είναι πολύ πιο ακριβά. Υπάρχουν προσφορές εκεί έξω για επιχρυσωμένα DVD, $ 2 ένα κομμάτι που απαιτεί 100 χρόνια ζωής αποθήκευσης (αν θέλετε να το πιστέψετε).

Οι δίσκοι CD / DVD μπορεί να γίνουν δυσανάγνωστοι, αλλά μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο χρησιμοποιώντας καλούς δίσκους και καλή συσκευή εγγραφής και αποθηκεύοντάς τους με τον σωστό τρόπο. Οι καλύτερες συσκευές εγγραφής DVD δεν είναι πολύ ακριβότερες από τις φθηνότερες, αλλά γράφουν με πολύ πιο αξιόπιστο τρόπο. Είναι θέμα επιλογής του σωστού.

Ουσιαστικά, τα CD και τα DVD είναι πολύ επιρρεπή σε σφάλματα, ακόμη και σε πρόσφατα γραμμένη κατάσταση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προστατεύονται σε μεγάλο βαθμό με έναν μηχανισμό αθροίσματος ελέγχου (το 75% των δεδομένων είναι αποτελεσματικά δεδομένα, το υπόλοιπο είναι μορφοποίηση και γενικά το άθροισμα ελέγχου). Αλλά ακόμη και με αυτό το τεράστιο ποσό προστασίας θα υποστούν επιδείνωση από τη χημική γήρανση, την υπεριώδη έκθεση, τις γρατσουνιές, τη σκόνη κ.λπ.

Για κατεστραμμένα CD και DVD, υπάρχει ένα φθηνό πρόγραμμα που ονομάζεται IsoBuster, από το οποίο θα φαίνονται θαύματα σε CD και DVD. Τρέχει σε Windows και Linux ®. αλλά όχι (ακόμη) σε Mac.

Ομοίως, υπάρχουν εφαρμογές που έχουν σχεδιαστεί για τη λήψη δεδομένων από κατεστραμμένες δισκέτες, σκληρούς δίσκους, φλας όπως μνήμη κάμερας και μονάδες USB κ.λπ.

Οπτικά μέσα: Οι δίσκοι Blu-ray φαίνεται να κερδίζουν τη μορφή πολέμου ενάντια στο “HD DVD”. Ένας δίσκος Blu-ray διπλού επιπέδου μπορεί να αποθηκεύσει 50 GB, σχεδόν έξι φορές τη χωρητικότητα ενός DVD διπλής στρώσης στα 8,5 GB. Όλα όσα έχουν ειπωθεί για CD / DVD ισχύουν και για δίσκους Blu-ray.

Η καλύτερη εξάσκηση:

Κάψτε τα αργά με μια καλή συσκευή εγγραφής σε μέσα ποιότητας αρχείων σε ανοιχτή, μη ιδιόκτητη μορφή, διαβάστε ξανά τα δεδομένα για επαλήθευση, επισημάνετε τα με κάποιο περιγραφικό κείμενο + ημερομηνία και συγγραφέα, κλειδώστε τα εκεί όπου είναι καθαρό, σκοτεινό, ασφαλές για τα ζώα και στεγνό. Και μην ξεχάσετε να τα αντιγράψετε στην επόμενη γενιά πολυμέσων προτού πετάξετε το τελευταίο υλικό ή λογισμικό που μπορείτε να τα διαβάσετε.

Σκληροί δίσκοι (σκληροί δίσκοι, σκληρός δίσκος)

Οι κατασκευαστές δίσκων διατηρούν τα στατιστικά τους στοιχεία στον εαυτό τους. Εγγύηση κατασκευαστή σας αγοράζει έναν νέο δίσκο, αλλά δεν υπάρχουν δεδομένα. Η Google  έχει πραγματοποιήσει μια μελέτη μεγάλης κλίμακας σχετικά με τους μηχανισμούς αποτυχίας σκληρού δίσκου : Μελέτη αποτυχιών δίσκου

Με λίγα λόγια: Οι δίσκοι λειτουργούν περισσότερο όταν λειτουργούν μεταξύ 35 ° C και 45 ° C, σε χαμηλότερες θερμοκρασίες τα ποσοστά σφάλματος αυξάνονται δραματικά. Τα εξαρτήματα του ελεγκτή (ηλεκτρονικά) είναι οι κυριότερες πηγές αστοχίας, το SMART δεν διαγνώζει κανένα από αυτά. Ορισμένα σφάλματα SMART είναι ενδεικτικά επικείμενης αποτυχίας, ιδίως σφάλματα σάρωσης και μετρήσεις μετεγκατάστασης. Το προσδόκιμο ζωής είναι 4-5 χρόνια.

Αλλά όλα εξαρτώνται πολύ από την πραγματική περίπτωση χρήσης και από κάποια τύχη. Για παράδειγμα, έχω ένα φορητό υπολογιστή Fujitsu που λειτουργεί 24/7 από το 1998, σχεδόν δέκα χρόνια χωρίς το παραμικρό. Απλώς τύχη; Σε γενικές γραμμές και σε αντίθεση με τη διαίσθηση ή τα οικολογικά ζητήματα, η λειτουργία ενός σκληρού δίσκου μόνιμα οδηγεί σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του συνεχώς. Έχει ακόμη αναφερθεί ότι η επιθετική διαχείριση ισχύος που περιστρέφει τη μονάδα δίσκου μπορεί να την βλάψει γρήγορα. Το να δουλεύεις σκληρά μειώνει κάπως τη διάρκεια ζωής. Οι χειρότεροι παράγοντες για τον σκληρό δίσκο είναι πιθανώς οι δονήσεις, οι κραδασμοί και οι κρύες θερμοκρασίες

Εάν ο δίσκος σας κάνει περίεργους θορύβους, το κανονικό λογισμικό αποκατάστασης αρχείων δεν θα λειτουργήσει. Κάντε ένα γρήγορο αντίγραφο ασφαλείας εάν πρόκειται να συμβεί σε εσάς. (Χρησιμοποιήστε το βοηθητικό πρόγραμμα dd εάν είναι δυνατόν, όχι ένα κανονικό αντίγραφο ασφαλείας του αρχείου, δεδομένου ότι το dd διαβάζει σε μια ομαλή ροή από την αρχή έως το τέλος και δεν τονίζει τους μηχανικούς) Υπάρχουν εξειδικευμένες εταιρείες που μπορούν να ανακτήσουν δεδομένα από αλλιώς κατεστραμμένο δίσκο, αλλά είναι δαπανηρές, προγραμματίζουν για ελάχιστη χρέωση 2000 $.

Αυξήσεις ισχύος

Έως και το 1% όλων των υπολογιστών επηρεάζονται από κεραυνούς και υπερτάσεις κάθε χρόνο.

(Αυτό αφορά τη συνολική απώλεια δεδομένων λόγω υπερτάσεων ισχύος. Φυσικά μπορείτε να έχετε την περιστασιακή απώλεια δεδομένων λόγω απώλειας ενέργειας πριν από την αποθήκευση αρχείων. Αλλά αυτές οι απώλειες μπορούν κανονικά να αποκατασταθούν χωρίς μεγάλη δυσκολία.)

Δεν χρειάζεται να περιμένετε να ανησυχεί η επόμενη καταιγίδα για το πώς μια ξαφνική διακύμανση της ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να επηρεάσει το σύστημα του υπολογιστή σας. Πρόσφατες στατιστικές έχουν δείξει ότι έως και το 63% όλων των ηλεκτρονικών ατυχημάτων οφείλονται σε προβλήματα τροφοδοσίας και οι περισσότεροι υπολογιστές υπόκεινται σε δύο ή περισσότερες ανωμαλίες ισχύος την ημέρα. Δεδομένου ότι μπορεί να προκύψουν υπερτάσεις ή διακοπές ρεύματος οπουδήποτε και οποτεδήποτε, είναι λογικό να προστατεύετε τον υπολογιστή σας επενδύοντας σε κάποιο είδος συσκευής προστασίας από υπερτάσεις.

Πώς συμβαίνουν οι υπερτάσεις

Ένα κύμα ισχύος συμβαίνει όταν η τάση του αγωγού τροφοδοσίας αυξάνεται σε ονομαστικές τιμές για περισσότερα από 10 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Εξήντα τοις εκατό όλων των υπερτάσεων ρεύματος προκαλούνται από το σπίτι ή το γραφείο, γενικά όταν μια συσκευή με κινητήρα (όπως στεγνωτήρα μαλλιών, ψυγείο ή αντλία νερού) σβήνει και η ισχύς που χρησιμοποιούσε εκτρέπεται αλλού ως υπερβολική τάση. Το υπόλοιπο 40 τοις εκατό των υπερτάσεων ισχύος παράγεται από παράγοντες όπως αστραπές, εναλλαγή δικτύου χρησιμότητας, χτύπημα γραμμής, κακή καλωδίωση και ούτω καθεξής.

Ενώ οι περισσότερες συσκευές μέσης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας δεν επηρεάζονται από υπερτάσεις, οι συσκευές που βασίζονται σε τσιπ υπολογιστή και μικροεπεξεργαστές υψηλής ταχύτητας είναι επιρρεπείς σε σοβαρές ζημιές. Για τον υπολογιστή σας, οι ανωμαλίες ισχύος μπορεί να οδηγήσουν σε κλείδωμα πληκτρολογίου, πλήρη απώλεια δεδομένων, υποβάθμιση υλικού, κατεστραμμένες μητρικές κάρτες και πολλά άλλα. Η αποτυχία να προστατευτείτε από το αναπόφευκτο μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια χρόνου και χρήματος.

Προστατευτικά κύματος

Η πιο συνηθισμένη άμυνα κατά των υπερτάσεων ισχύος είναι ένα προστατευτικό κύματος ή καταστολέα, μια συσκευή που λειτουργεί απορροφώντας μέρος της υπερβολικής ενέργειας και μετατρέποντας την υπόλοιπη στο έδαφος. Αυτά βρίσκονται συνήθως με τη μορφή λωρίδας τροφοδοσίας (μία από αυτές τις μεγάλες συσκευές που έχουν περίπου έξι πρίζες και ένα μόνο γειωμένο βύσμα). Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι δεν είναι κάθε λωρίδα τροφοδοσίας ως προστατευτικό κύματος.

Όταν επιλέγετε το προστατευτικό κύμα, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι αναφέρεται ότι πληροί το πρότυπο UL 1449, το οποίο εγγυάται ένα ορισμένο ελάχιστο επίπεδο προστασίας. Θα πρέπει επίσης να αναζητήσετε ένα που προσφέρει προστασία από κεραυνούς (δεν το κάνουν όλοι) και παρέχει ασφάλιση για εξοπλισμό που είναι σωστά συνδεδεμένο.

Επειδή μια αύξηση ρεύματος μπορεί να ακολουθήσει οποιαδήποτε διαδρομή στον υπολογιστή σας, βεβαιωθείτε ότι κάθε περιφερειακό που είναι συνδεδεμένο στο σύστημά σας προστατεύεται. Αυτό περιλαμβάνει τη γραμμή του τηλεφώνου ή το καλωδιακό μόντεμ σας, καθώς η ισχύς μπορεί να περάσει και από αυτές τις διαδρομές. Ορισμένοι κατασκευαστές παράγουν τώρα καταστολείς υπερτάσεων που διαθέτουν υποδοχή τηλεφώνου για το μόντεμ σας μαζί με τις ηλεκτρικές πρίζες, ενώ άλλοι έχουν ομοαξονικές υποδοχές καλωδίων για όσους χρησιμοποιούν κάρτα καλωδιακού μόντεμ ή δέκτη τηλεόρασης.

Εάν διαθέτετε φορητό υπολογιστή, θα θελήσετε να έχετε επίσης καταστολέα υπερτάσεων. Διατίθεται ποικιλία κατασταλτικών σχεδιασμένων ειδικά για φορητούς υπολογιστές, μικρού μεγέθους και διαθέτουν ηλεκτρικές και τηλεφωνικές πρίζες που τα καθιστούν ιδανικά για χρήση στο δρόμο.

Αδιάλειπτη παροχή ρεύματος (UPS)

Ενώ ένας καταστολέας υπερτάσεων θα προστατεύει το σύστημά σας από μικρές διακυμάνσεις στα ηλεκτροφόρα καλώδια, δεν θα σας βοηθήσει εάν η τροφοδοσία πρέπει να σβήσει εντελώς. Ακόμη και μια διακοπή λίγων δευτερολέπτων μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια πολύτιμων δεδομένων, οπότε ίσως σας αξίζει να επενδύσετε σε μια αδιάλειπτη παροχή ρεύματος.

Εκτός του ότι λειτουργούν ως καταστολείς υπερτάσεων, αυτές οι συσκευές αλλάζουν αυτόματα σε ισχύ μπαταρίας όταν υπάρχει διακοπή ρεύματος, δίνοντάς σας την ευκαιρία να αποθηκεύσετε δεδομένα και να κλείσετε το σύστημά σας. Ορισμένα μοντέλα θα σας επιτρέψουν ακόμη και να συνεχίσετε να λειτουργεί μέχρι να αποκατασταθεί η τροφοδοσία. Όταν αγοράζετε ένα UPS, βεβαιωθείτε ότι έχει τις ίδιες ιδιότητες που θα αναζητούσατε σε καταστολέα υπερτάσεων, αλλά επίσης ελέγξτε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και το λογισμικό που περιλαμβάνεται.

Λαμβάνοντας υπόψη τον πιθανό κίνδυνο για το υπολογιστικό σας σύστημα, η εξασφάλιση της ασφάλειάς του από διαταραχές ισχύος είναι μια αξιόλογη επένδυση. Ένας ποιοτικός καταστολέας υπέρτασης θα σας κοστίσει πάνω από 20 €, ένα 500W UPS μπορεί να έχει λιγότερο από 40 €. Είναι ένα μικρό κόστος για να πληρώσετε για την ηρεμία που θα κερδίσετε γνωρίζοντας ότι ο υπολογιστής σας είναι καλά προστατευμένος. Τραβήξτε τουλάχιστον όλες τις γραμμές στον υπολογιστή σας όταν πηγαίνετε διακοπές.

Μονάδες στερεάς κατάστασης: USB stick, κάρτες μνήμης, δίσκοι flash

Οι SSD είναι μηχανικά πιο ισχυροί από τους σκληρούς δίσκους και υποφέρουν πολύ λιγότερο σε αυτό το μέτωπο όταν είναι συνδεδεμένοι στον υπολογιστή. Επειδή όμως είναι ως επί το πλείστον κινητές συσκευές, η έκθεσή τους σε πτώσεις, ατυχήματα και ηλεκτροστατικές εκκενώσεις είναι πολύ μεγαλύτερη. Έτσι, για διαφορετικούς λόγους, οι SDD είναι πιθανό να αποτύχουν αν όχι περισσότερο από σκληρούς δίσκους. Προσθέστε τον κίνδυνο κλοπής και μακροζωίας και περιορισμένης χωρητικότητας και τα SDD θα καταστούν απαγορευτικά ως μόνιμες συσκευές αποθήκευσης δεδομένων.

Μια σημαντική αιτία απώλειας δεδομένων (συχνά ανακτήσιμη) είναι η μη ασφαλής αφαίρεση των SDD από έναν υπολογιστή. Πριν τα δεδομένα αποθηκευτούν από τη μνήμη του υπολογιστή σε οποιαδήποτε συνδεδεμένη συσκευή, παραμένουν για κάποιο χρονικό διάστημα σε buffer. Στους σκληρούς δίσκους αυτό σημαίνει δευτερόλεπτα το πολύ, ενώ με SDD μπορεί να είναι δεκάδες λεπτά. Επομένως, προτού αποσυνδέσετε μια συσκευή φλας, ενεργοποιείτε πάντα την έξοδο δεδομένων μέσω λογισμικού (συχνά αποκαλείται “ασφαλής κατάργηση συσκευής”).

Υπάρχει μια νέα τάση τεχνολογίας, που αντικαθιστά τους σκληρούς δίσκους με μονάδες flash SSD. Μέχρι το 2010 ενδέχεται να είναι ανταγωνιστικές σε σχέση με τους σκληρούς δίσκους. Η διατήρηση δεδομένων είναι ένα πρόβλημα με τα SDD, δεν μπορεί να αντικατασταθεί απεριόριστα φορές. Φορά SDD σε χρήση. Το Wear στη συνέχεια εξαρτάται πολύ από τα δεδομένα τοποθεσίας που γράφονται και από τη συχνότητα γραφής τους. Το Linux ® έχει αναπτύξει ένα ειδικό πρόγραμμα οδήγησης αποφεύγοντας να γράφετε στο ίδιο σημείο πολύ συχνά. Αλλά αυτές είναι όλες οι πρόωρες πληροφορίες. Κρατήστε τα μάτια και τα αυτιά σας ανοιχτά.

Μαγνητικά μέσα

Οι μαγνητικές ταινίες χρησιμοποιούνται σε εφεδρικά συστήματα, πολύ περισσότερο σε επαγγελματικά περιβάλλοντα από ό, τι στην οικιακή χρήση. Οι κασέτες έχουν προβλήματα με τη διατήρηση δεδομένων και την αλλαγή της τεχνολογίας, αλλά είναι ασφαλέστερες από μια άποψη από τα CD και DVD: είναι λιγότερο εκτεθειμένες σε γρατσουνιές και ακαθαρσίες και ελλείψεις γραφής. Από την άλλη πλευρά, είναι ευαίσθητα σε μαγνητικά πεδία. Πετάξτε έναν μαγνήτη δίπλα σε μια ταινία και έχει φύγει! Οι ταινίες πρέπει να αντιγράφονται κάθε 5-8 χρόνια, διαφορετικά θα πάσχουν πάρα πολλά bit και θα ξεφύγουν από την προστασία του αθροίσματος ελέγχου. Το μειονέκτημα των μαγνητικών ταινιών είναι συχνά η τιμή εγγραφής και ο χρόνος επαναφοράς (20 φορές μεγαλύτερος από τον σκληρό δίσκο). Το σύστημα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας ταινιών έχει δει τις καλύτερες μέρες.

Φύλαξη έναντι λογικών σφαλμάτων

Υπηρεσίες αποθήκευσης στο Διαδίκτυο

Το Amazon Web Services περιλαμβάνει το S3 – Simple Storage Service. Με την κατάλληλη διαμόρφωση, μπορείτε να προσαρτήσετε το S3 ως μονάδα δίσκου σε συστήματα Linux ®, Mac και Windows, επιτρέποντάς σας να το χρησιμοποιήσετε ως εφεδρικός προορισμός για το αγαπημένο σας λογισμικό. Το Google Shared Storage είναι μια άλλη δημοφιλής προσφορά όπου μπορεί κανείς να αποθηκεύσει απεριόριστο αριθμό δεδομένων.

Είναι ακριβό σε σύγκριση με τους σκληρούς δίσκους στο σπίτι – 40 GB κοστίζουν 75 $ ετησίως, 400 GB κοστίζουν 500 $. Και πρέπει να μεταφέρετε τις εικόνες μέσω του (συγκριτικά αργού) Διαδικτύου.

Νομίζω ότι ως προστασία έναντι της τοπικής απώλειας δεδομένων των πιο βασικών εικόνων δεν είναι καθόλου κακή ιδέα, αλλά δεν είναι μια γενική λύση δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, πολύ αργή για αυτό.

Το Google Photo, το Flickr (Yahoo) και το Foto-Community 23hq.com παρέχουν εξειδικευμένο διαδικτυακό χώρο αποθήκευσης στον χώρο της φωτογραφίας. Ο ελεύθερος χώρος τους περιορίζεται σε 1 GB και δεν θέλετε να έχετε εικόνες πλήρους ανάλυσης στο διαδίκτυο. Αλλά οι pro-λογαριασμοί προσφέρουν περισσότερα, στην περίπτωση του Flickr, δραματικά περισσότερα. Για μόλις 25 $ ετησίως, έχετε απεριόριστο χώρο (απαιτείται έλεγχος πραγματικότητας εδώ).

Όσον αφορά τη διατήρηση δεδομένων, η λύση χώρου στο Διαδίκτυο είναι πιθανώς αρκετά ασφαλής. Τα σφάλματα μετάδοσης διορθώνονται (χάρη στο πρωτόκολλο TCP) και οι μεγάλες εταιρείες έχουν συνήθως αντίγραφα ασφαλείας και κατανεμημένο χώρο αποθήκευσης, ώστε να είναι απόδειξη καταστροφής μέσα τους.

Σφάλματα μετάδοσης

Τα δεδομένα δεν χάνονται μόνο από συσκευές αποθήκευσης, αλλά επίσης χάνονται όταν ταξιδεύουν μέσα στον υπολογιστή ή σε δίκτυα (αν και η ίδια η κυκλοφορία δικτύου μέσω TCP προστατεύεται από σφάλματα). Παρουσιάζονται σφάλματα σε λεωφορεία και σε χώρους μνήμης. Το υλικό του καταναλωτή δεν έχει προστασία έναντι αυτών των σφαλμάτων bit, ενώ αξίζει να το εξετάσουμε. Μπορείτε να αγοράσετε προστατευμένη μνήμη ECC (διόρθωση κωδικού σφάλματος) (η οποία είναι ακριβή, χορηγείται). Με ECC RAM τουλάχιστον η μνήμη θα καθαρίζεται για σφάλματα ενός bit και θα διορθώνεται. Τα σφάλματα διπλού bit θα διαφεύγουν από αυτό το σχήμα, αλλά εμφανίζονται πολύ σπάνια.

Σφάλματα μετάδοσης

Αυτό το διάγραμμα απεικονίζει τα στοιχεία της αλυσίδας μετάδοσης σε έναν υπολογιστή, όλες οι μεταβάσεις είναι επιρρεπείς σε σφάλματα μετάδοσης. Το σύστημα αρχείων zfs και btrfs διασφαλίζει τουλάχιστον τη διαδρομή OS προς δίσκο ακεραιότητας δεδομένων.

Ο ρυθμός σφάλματος Byte (BER) για τα κανάλια μνήμης και μετάδοσης είναι της τάξης του 1 στα 10 εκατομμύρια (10E-7 bit). Αυτό σημαίνει απλώς ότι 1 στις 3000 εικόνες έχει σφάλμα μόνο λόγω προβλημάτων μετάδοσης . Τώρα πόσο δραματικό είναι ότι μια εικόνα αφήνεται στην τύχη, θα μπορούσε να σημαίνει ότι η εικόνα έχει καταστραφεί ή ότι ένα pixel κάπου άλλαξε την τιμή του, λόγω της συμπίεσης που χρησιμοποιείται σε όλες σχεδόν τις εικόνες, δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τη σοβαρότητα ενός αντίκτυπου σφάλματος ενός bit . Συχνά κάποιος βλέπει μερικές μερικές εικόνες αντί για την πλήρη εικόνα.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι κανείς δεν σας λέει πότε παρουσιάζεται σφάλμα μετάδοσης και όχι το υλικό σας. Όλες αυτές οι δυσλειτουργίες κατεβαίνουν ακουστά μέχρι μια μέρα να ανοίξετε τη φωτογραφία, και προς έκπληξή σας είναι σπασμένη. Είναι αρκετά ανησυχητικό ότι δεν πρέπει να υπάρχει προστασία μέσα σε έναν υπολογιστή, κανείς δεν φαίνεται να το έχει σκεφτεί. Το Διαδίκτυο (πρωτόκολλο TCP) είναι πολύ εξοικονόμηση ως διαδρομή δεδομένων από ό, τι μέσα σε έναν υπολογιστή.

Τα ασταθή τροφοδοτικά είναι μια άλλη πηγή απώλειας μετάδοσης επειδή δημιουργούν παρεμβολές στις ροές δεδομένων. Με τα κανονικά συστήματα αρχείων αυτά τα σφάλματα δεν γίνονται αντιληπτά.

Το αναμενόμενο ποσοστό σφάλματος αυξάνεται με την πολυπλοκότητα

Ακόμα κι αν δεν ανησυχείτε υπερβολικά σήμερα με προβλήματα μετάδοσης, ρίξτε μια ματιά στο μέλλον. Ήδη το 2010 θα βλέπουμε χιλιάδες σφάλματα ετησίως!

«Oracle» ή «Rising Sun» στον ορίζοντα του συστήματος αρχείων;

Το ZFS από την Sun Microsystems φαίνεται να είναι ένας από τους δύο υποψηφίους για την αντιμετώπιση σφαλμάτων δίσκου σε χαμηλό επίπεδο και είναι εξαιρετικά επεκτάσιμο. Είναι ανοιχτού κώδικα, με μεγάλη πατέντα, συνοδεύεται από ασύμβατη άδεια GPL και διατίθεται σε Solaris και Leopard. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμο για Linux ® και Windows (άρθρο) .

Αυτό είναι για τους θαρραλέους. Ασφάλεια ZFS

Η Oracle ξεκίνησε επίσης μια πρωτοβουλία με το σύστημα αρχείων btrfs, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε στάδιο άλφα. Χρησιμοποιεί την ίδια τεχνική προστασίας με το zfs, και είναι διαθέσιμο στο Linux ®, αν και δεν αποτελεί ακόμη μέρος του πυρήνα του αποθέματος.

Ανθρώπινα λάθη

Κλοπή και ατυχήματα

Μην το υποτιμάτε! Αυτοί οι δύο παράγοντες αντιπροσωπεύουν το 86% του φορητού υπολογιστή και το 46% για απώλειες δεδομένων συστήματος επιτραπέζιου υπολογιστή. Για φορητούς υπολογιστές, η κλοπή μετρά μόνο το 50%.

Κακόβουλο λογισμικό

Η απώλεια δεδομένων λόγω ιών είναι λιγότερο σοβαρή από ότι η κοινή σοφία σας κάνει να πιστεύετε. Αντιπροσωπεύει λιγότερες ζημιές από την κλοπή ή την επανεγκατάσταση, για παράδειγμα. Και περιορίζεται στους χρήστες του Microsoft OS. Οι χρήστες της Apple αντιμετωπίζουν πολύ λίγους ιούς και στο Linux ® δεν έχουν βρεθεί εδώ και αρκετό καιρό.

Ο πανικός είναι ένας παράγοντας στην απώλεια δεδομένων

Το ανθρώπινο λάθος, όπως σε όλα, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα στην απώλεια δεδομένων. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και σταματήστε! Ο πανικός είναι μια κοινή αντίδραση και οι άνθρωποι κάνουν πραγματικά ηλίθια πράγματα. Οι έμπειροι χρήστες θα τραβήξουν λάθος μονάδα από μια συστοιχία RAID ή θα αναδιαμορφώσουν μια μονάδα δίσκου, καταστρέφοντας όλες τις πληροφορίες τους. Η δράση χωρίς σκέψη είναι επικίνδυνη για τα δεδομένα σας. Σταματήστε να τονίζετε για την απώλεια και μην κάνετε τίποτα στο δίσκο. Καλύτερα ακόμα, σταματήστε να χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή μέχρι να έχετε ένα σχέδιο. Καθίστε και εξηγήστε ότι σκοπεύετε σε λαϊκούς ή καλύτερα, λαϊκούς. Θα εκπλαγείτε πόσες ηλίθιες ιδέες θα ανακαλύψετε σε μια τέτοια άσκηση.

Εάν ο δίσκος σας κάνει περίεργους θορύβους, το κανονικό λογισμικό αποκατάστασης αρχείων δεν θα λειτουργήσει. Κάντε ένα γρήγορο αντίγραφο ασφαλείας εάν πρόκειται να σας συμβεί. Εάν η μονάδα δίσκου εξακολουθεί να περιστρέφεται και δεν μπορείτε να βρείτε τα δεδομένα σας, αναζητήστε ένα βοηθητικό πρόγραμμα ανάκτησης δεδομένων και δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας σε άλλον υπολογιστή ή μονάδα. ( Χρήστες εκτός Linux ®: Google για “δωρεάν λογισμικό αποκατάστασης δεδομένων” για ορισμένες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης μιας από την Ontrack). Το σημαντικό είναι να τα κατεβάσετε σε άλλη μονάδα δίσκου, είτε σε άλλον υπολογιστή, είτε σε μονάδα USB αντίχειρα ή σκληρό δίσκο. Είναι καλή πρακτική να αποθηκεύετε τα ανακτημένα δεδομένα σε άλλο δίσκο. Το dd είναι ο φίλος σας σε συστήματα * nix.

Οι κοινοί μύθοι διαλύθηκαν

Θα ήθελα να διαλύσω μερικούς κοινούς μύθους:

  • Τα συστήματα αρχείων ανοιχτού κώδικα είναι λιγότερο επιρρεπή σε απώλεια δεδομένων από τα ιδιόκτητα συστήματα: Λάθος, το NTFS είναι μάλλον μια μικρή εγκοπή καλύτερη από τα ext3, ReiserFs, JFS, XFS, για να ονομάσουμε μόνο τα πιο δημοφιλή συστήματα αρχείων που συχνά έρχονται ως προεπιλεγμένο FS με διανομές. Ένα εξαιρετικό άρθρο σχετικά με αυτό είναι εδώ: σύνδεσμος
  • Τα συστήματα αρχείων Journaling αποτρέπουν την καταστροφή / απώλεια δεδομένων: Λάθος, επιταχύνουν τη διαδικασία σάρωσης μόνο σε περίπτωση ξαφνικής διακοπής κατά τη διάρκεια της λειτουργίας και αποτρέπουν ασαφείς καταστάσεις. Αλλά αν ένα αρχείο δεν είχε αποθηκευτεί πλήρως πριν από το ατύχημα, θα χαθεί.
  • Τα συστήματα RAID αποτρέπουν την καταστροφή / απώλεια δεδομένων: Κυρίως λάθος, τα RAID0 και 1 σας αποτρέπουν από το τίποτα, το RAID5 μπορεί να αποτρέψει την απώλεια δεδομένων λόγω αστοχιών δίσκου (αλλά όχι από σφάλματα δίσκου ή συστήματος αρχείων). Πολλοί ελεγκτές RAID χαμηλού επιπέδου (οι περισσότεροι ελεγκτές μητρικών πλακέτων) δεν αναφέρουν προβλήματα, υποθέτοντας ότι δεν θα παρατηρήσετε ποτέ. Εάν παρατηρήσετε, μήνες αργότερα, ποια είναι η πιθανότητα να ξέρετε ότι ήταν λάθος του ελεγκτή; Ένα ύπουλο πρόβλημα είναι η καταστροφή των δεδομένων ισοτιμίας RAID 5. Είναι πολύ απλό να ελέγξετε ένα αρχείο διαβάζοντάς το και ταιριάζοντας τα μεταδεδομένα. Ο έλεγχος των δεδομένων ισοτιμίας είναι πολύ πιο δύσκολος, οπότε συνήθως δεν θα βλέπετε σφάλματα ισοτιμίας μέχρι την αναδημιουργία. Τότε, φυσικά, είναι πολύ αργά.
  • Οι ιοί είναι το μεγαλύτερο νήμα ψηφιακών δεδομένων: Λάθος. Η κλοπή και τα ανθρώπινα λάθη είναι η κύρια αιτία απώλειας δεδομένων.

ΠΗΓΗ: digiKam KDE-HELP ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ GOOGLE

ΕΠΙΜΕΛΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Χρόνος ανάγνωσης: 12 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 12 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ