Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Σκάνδαλο Novartis: Ολοκληρώνεται η κυβερνητική φίμωση της Δικαιοσύνης
Σκάνδαλο Novartis: Ολοκληρώνεται η κυβερνητική φίμωση της Δικαιοσύνης

Σκάνδαλο Novartis: Ολοκληρώνεται η κυβερνητική φίμωση της Δικαιοσύνης

Είχε προηγηθεί η ψήφιση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη διάταξης για συγχώνευση Εισαγγελίας Διαφθοράς και Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος και απομάκρυνση των επικεφαλής τους, με επιχείρημα την συγκρότηση νέας «υπερεισαγγελίας» ως τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της εισαγγελίας Εφετών.

Έτσι, η κυβέρνηση της ΝΔ στις τάξεις της οποίας περιλαμβάνονται ονόματα που απασχόλησαν την Δικαιοσύνη, ολοκληρώνει την αφαίρεση των υποθέσεων από τα χέρια αυτών που έλεγχαν την εμπλοκή των πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο της Novartis που διερεύνησαν εξονυχιστικά δεκάδες χώρες, μεταξύ τους και οι ΗΠΑ, αλλά στην Ελλάδα χαρακτηρίστηκε «σκευωρία».

Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένο να συνέλθει το 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) του Αρείου Πάγου μαζί με τον εισαγγελέα ΑΠ Β. Πλειώτα, για να στελεχώσει την νέα υπερεισαγγελία. Σε αυτήν προβλέπεται ότι θα υπηρετούν τέσσερις εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς Εφετών, με ισάριθμους αναπληρωτές, που θα ορίζονται από το ΑΔΣ του Αρείου Πάγου και θα έχουν τριετή θητεία. Ο αρχαιότερος εξ αυτών θα είναι και προϊστάμενος.

Το έργο των οικονομικών εισαγγελέων θα συνεπικουρούν έξι εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς Πρωτοδικών, καθώς και ειδικοί πραγματογνώμονες, με σκοπό την σε βάθος και ταχεία έρευνα των υποθέσεων, όπως αναφέρεται με έμφαση. Ωστόσο, το μείζον είναι ότι με αυτή την εξέλιξη «λήγει αυτοδικαίως» η θητεία των υπηρετούντων εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος και Εγκλημάτων Διαφθοράς, των αναπληρωτών τους, των συνεπικουρούντων αυτούς εισαγγελικών λειτουργών, καθώς και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει και συντονίζει τους ως άνω εισαγγελικούς λειτουργούς…

Η ολοκλήρωση της μεθόδευσης Μητσοτάκη-Τσιάρα για την αφαίρεση της δικογραφίας της Novartis (μεταξύ άλλων) από την εισαγγελέα Διαφθοράς έχει προκαλέσει νέες αντιδράσεις στον κόσμο της Δικαιοσύνης.

Αίτηση-υπόμνημα δύο δικηγόρων παρ’ Αρείω Πάγω (των Αθ. Καβουρίνου και Νικ. Μπινιχάκη) προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της  Πολιτικής και Ποινικής  Δικαιοσύνης του  Αρείου Πάγου, με κοινοποίηση και στον Εισαγγελέα ΑΠ, το οποίο δημοσιεύει η ΕΦ. ΣΥΝ., αναλύει πλήρως το ότι «κρίσιμες ποινικές υποθέσεις διαφθοράς, τις οποίες έχουν χειριστεί οι Εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς, όπως είναι και η γνωστή τοις πάσι υπόθεση της NOVARTIS, θα αφαιρεθούν – μεσούσης της επ’ αυτών διεξαγόμενης έρευνάς – από τη δική τους αρμοδιότητα και θα περιέλθουν αυτοδικαίως στον προς τοποθέτηση Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.

Ωστόσο, όπως είναι ευχερώς αντιληπτό, η άνω απόφαση της νομοθετικής εξουσίας να καταργήσει τον θεσμό της Εισαγγελίας Διαφθοράς και να παύσει τους Εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς δεν είναι άμοιρη έννομων συνεπειών

και τούτο διότι η οικεία νομοθετική παρέμβαση, πέραν του ότι δεν φαίνεται να λαμβάνει χώρα σε ένα τυχαίο χρονικό σημείο, αλλά αντιθέτως ενόσω διεξάγονται έρευνες για σημαντικές ποινικές υποθέσεις, στις οποίες εμπλέκονται σημαίνοντα πρόσωπα, όπως είναι η πολύκροτη υπόθεση της “NOVARTIS”, πάσχει αντισυνταγματικότητας και ασυμβατότητας με την ΕΣΔΑ».

Είναι ωστόσο ακόμη πιο εύγλωττη η επιστολή του πρώην εισαγγελέα Κ. Λογοθέτη που βρέθηκε στο στόχαστρο των μηχανισμών όταν «τόλμησε» να διερευνήσει το κολαστήριο της φυλακής του Γεντί Κουλέ. Απευθυνόμενος στην Ελ. Τουλουπάκη μεταξύ άλλων γράφει ότι «όταν βρισκόμαστε μέσα στη θύελλα, δεν αντιλαμβανόμαστε εύκολα ότι εκείνες τις στιγμές γράφεται ιστορία. Πολύ αργότερα όμως η οικογένειά σας, οι συνάδελφοι, οι φίλοι και γνωστοί σας δε θα θυμούνται καν τα ονόματα, τις μεθοδεύσεις, και τις πράξεις των διωκτών σας.

Θα θυμούνται όμως ότι σεις, στην τραγική αυτή περιπέτεια της Δικαιοσύνης σταθήκατε όρθια και δεν σκύψατε το κεφάλι στις τρομακτικές αυτές διώξεις, πιέσεις και διαβολές. Ίδια – νομίζω – σημασία με την προσφυγή σας στα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα που προεξαγγείλατε, έχει και η καταφυγή στο βλέμμα των χιλιάδων απλών ανθρώπων, με τη σκέψη το τι θα λένε πέντε ή δέκα χρόνια αργότερα, όχι για την εισαγγελέα, αλλά για τον ΑΝΘΡΩΠΟ που τόλμησε να τα βάλει με τα ΘΗΡΙΑ!».

ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ