Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά
Lockdown Τα μέτρα που θα ισχύσουν από το Σάββατο 7-11-2020- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Lockdown Τα μέτρα που θα ισχύσουν από το Σάββατο 7-11-2020- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Lockdown Τα μέτρα που θα ισχύσουν από το Σάββατο 7-11-2020- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Διευκρινίσεις για τα μέτρα για μαγαζιά, σχολεία, SMS και μετακινήσεις εκτός νομού

Σε καραντίνα επιστρέψει όλη η χώρα από το Σάββατο, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης σφράγισε την αποτυχία της κυβέρνησης και ανακοίνωσε νέο lockdown. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε διευκρινίσεις για τα μέτρα που επιβάλλονται στο πλαίσιο του lockdown.

Μεταξύ άλλων:

  • Από Δευτέρα όσοι εισέρχονται αεροπορικά χρειάζοται αρνητικό PCR 48 ωρών.
  • Μέχρι και 72 ώρες για τα χερσαία σύνορα. Μεταβατική περίοδος μέχρι την Τρίτη για τα χερσαία σύνορα.
  • Επιτρέπεται μετακίνηση μεταξύ νομών μόνο για συγκεκριμένους λόγους.
  • Η αεροπορική μετακίνηση εντός χώρας επιτρέπεται μόνο για επανένωση οικογενειών.
  • Η λειτουργία του λιανεμπορίου αναστέλλεται, εκτός από σουπερ μαρκετ και περίπτερα.
  • Επιτρέπεται να λειτουργούν τα καταστήματα με οπτικά και ακουστικά βαρηκοήας.
  • Δεν επιτρέπονται μετακινήσεις μεταξύ νομών. Για επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας χρειάζεται η αντίστοιχη βεβαίωση του προηγούμενου lockdown.
  • Αναστολή για κομμωτήρια, γυμναστήρια, εμποροπανηγύρεις, θεματικά πάρκα. Κομμωτήρια – κουρεία μπορούν να λειτουργήσουν μόνο και το προσεχές Σαββατοκύριακο
  • Έως 3 άτομα επιτρέπεται η εκγύμναση σε ανοικτούς χώρους
  • Γίνονται κανονικά οι αγώνες σε Super League και Basket League όπως επίσης και οι αγώνες των διεθνών οργανώσεων (Champions League, Europa League κτλ)
  • Επιτρέπεται για φαγητό το delivery και το take away, αλλά δεν μπορεί να αποτελεί αποκλειστικό λόγο για μετακίνηση
  • Πληρότητα 65% στα ΜΜΜ, ένας επιβάτης για ΙΧ και ταξί. Εξαιρείται η μεταφορά ασθενή η ανήλικων τέκνων
  • Στο 50% η τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα.
  • Για το δημόσιο τομέα και τα μέτρα, αύριο ανακοινωσεις από Τ. Θεοδωρικάκο
  • Αναστέλλεται η λειτουργία σε δικαστήριαυποθηκοφυλακεία κλπ

Αναλυτικά όλα όσα ισχούν:

Από τη Δευτέρα όσοι θέλουν να εισέλθουν στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά και αρνητικό τεστ PCR. Πιο συγκεκριμένα, οι επιβάτες των πτήσεων εξωτερικού πρέπει να έχουν αρνητικό PCR που να έχει διεξαχθεί μέχρι και 48 ώρες πριν, ενώ για όσους εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα πρέπει να έχουν αρνητικό PCR που να έχει διεξαχθεί μέχρι 72 ώρες πριν. Υπάρχει μια μεταβατική περίοδος 5 ημερών, μέχρι και την επόμενη Τρίτη για την είσοδο από τα χερσαία λόγω pcr. Ο Ν. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η εφαρμογή των μέτρων αυτών δεν θίγει τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων που συνδέονται με διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Παραμένει επίσης υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF για όλους όσους έρχονται από το εξωτερικό σε οποιοδήποτε αεροδρόμιο, ενώ από τη Δευτέρα υποχρέωση συμπλήρωσης PLF ισχύει και για όσους ταξιδεύουν προς το εξωτερικό.

Η αεροπορική μετακίνηση στο εσωτερικό της χώρας επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία, επανένωση οικογενειών, επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας.

Επιπλέον, δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις μεταξύ νομών, με εξαίρεση τους 4 λόγους που αναφέρθηκαν. Για τη επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας απαιτείται αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας Ε1 ή Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται από τον ιστότοπο τη ΑΑΔΕ.

Ανοιχτά μένουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα σχολεία ειδικής αγωγής, τα ξενοδοχεία, στα οποία δίνεται δυνατότητα αναστολής, ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας και από τον τριτογενή συγκεκριμένες δραστηριότητες που θα σας αναλύσει σε λίγο ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Σταμπουλίδης.

Όπως και την άνοιξη η λειτουργία του λιανεμπορίου αναστέλλεται, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τα μίνι μάρκετ, τα περίπτερα. Και σε αυτή τη φάση της αναστολής εξαιρούνται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον Η αναστολή λειτουργίας δεν περιλαμβάνει επίσης το λιανικό εμπόριο πετρελαίου θέρμανσης με παράδοση κατ’ οίκον (ΚΑΔ 47.99.85.01). Επιτρέπεται, επίσης, η λειτουργία των καταστημάτων οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρυκοΐας αλλά μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε αριθμό που δίνεται από τους ίδιους καταστηματάρχες.

Επιπρόσθετα, αναστέλλεται η λειτουργία κομμωτηρίων και υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής, γυμναστηρίων, αρχαιολογικών χώρων και μουσείων. Αναστολή λειτουργίας ισχύει και για τις εμποροπανηγύρεις και τις Κυριακάτικες αγορές, τους παιδότοπους, τις παιδικές χαρές, τα πάρκα ψυχαγωγίας και τα θεματικά πάρκα, τα κέντρα διασκέδασης, τους κινηματογράφους, τους συναυλιακούς χώρους, τις θεατρικές παραστάσεις και τις λοιπές παραστατικές τέχνες, τα συνέδρια και τις εκθέσεις.

Ειδικά για τα κομμωτήρια, δίνεται παράταση 2 ημερών, μπορούν δηλαδή να λειτουργήσουν και το Σάββατο και την Κυριακή, εφόσον βέβαια το επιθυμούν, με την αναστολή τους να ξεκινά από τη Δευτέρα στις 6 το πρωί.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και όπως και την άνοιξη όσοι χρειάζονται βοήθεια στην καθημερινότητά τους μπορούν να απευθύνονται στους δήμους τους και να τη λαμβάνουν μέσα από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Όσον αφορά στον αθλητισμό επιτρέπεται η ατομική άθληση μόνο σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους και σε ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις έως 3 άτομα συμπεριλαμβανομένου του προπονητή, σε ατομικά αθλήματα όπως αντισφαίριση, τοξοβολία, ιστιοπλοΐα και ποδηλασία και τα υπόλοιπα που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Επιτρέπεται, επίσης, η διεξαγωγή αγώνων μόνο της Α’ Εθνικής ποδοσφαίρου (Super League) και της Α1 Εθνικής κατηγορίας καλαθοσφαίρισης (Basket League), καθώς και ευρωπαϊκών αγώνων (Champions League,  Europa League, EuroLeague, BCL) σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα της UEFA, της FIBA και της Euroleague.

Επιτρέπεται επίσης η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την προετοιμασία τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2021.

Τέλος, αναστέλλεται και η λειτουργία της εστίασης, επιτρέπεται όμως η παράδοση κατ’ οίκον (delivery) και η παραλαβή από το κατάστημα (takeaway), η οποία όμως δεν μπορεί να αποτελεί αποκλειστικό λόγο μετακίνησης των πολιτών.

Σχετικά με την εκπαίδευση, παραμένουν ανοιχτά τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες τους και τα ιδιωτικά κέντρα ειδικής αγωγής. Τα γυμνάσια και τα λύκεια από τη Δευτέρα θα λειτουργούν με καθεστώς τηλε-εκπαίδευσης, ενώ η τηλε-εκπαίδευση συνεχίζεται και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Με τηλε-εκπαίδευση θα λειτουργούν επίσης τα φροντιστήρια και τα κέντρα μελέτης.

Για τις μεταφορές, παραμένει η πληρότητα στο 65% για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ για τα ταξί και τα ΙΧ επιτρέπεται 1 επιβάτης. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον η μεταφορά εκτελείται για λόγους υγείας, ιατρικούς λόγους, ενώ ο περιορισμός δεν ισχύει και στην περίπτωση γονέων με ανήλικα τέκνα.

Στα νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα συνεχίζει να επιτρέπεται 1 συνοδός ανά ασθενή, ενώ συνεχίζει να ισχύει η αναστολή του επισκεπτηρίου σε δομές πρόνοιας (όπως οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων).

Παραμένει επίσης, υποχρεωτική η τηλε-εργασία σε ποσοστό 50% για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Για το Δημόσιο σημειώνεται τξν Παρασκευή στις 12 στο υπουργείο Εσωτερικών ο Τ. Θεοδωρικάκος θα παραχωρήσει συνέντευξη για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στο Δημόσιο τομέα.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία Δικαστηρίων, Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων με εξαίρεση τις περιπτώσεις επείγοντος.

ΠΗΓΗ: pelop.gr




ARVE

Το lockdown φέρνει ξανά τα SMS – Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται από το Σάββατο 9-11-2020

Από τις 6 το πρωί του Σαββάτου η Ελλάδα μπαίνει σε ένα δεύτερο lockdown.

Συνοπτικά:
-Δεν επιτρέπονται μετακινήσεις μεταξύ νομών
-Μόνο με αρνητικό τεστ η είσοδος στη χώρα
-Ανοιχτά τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα σχολεία ειδικής αγωγής
-Ειδικά για κομμωτήρια δίνεται παράταση δύο ημερών, μπορούν να λειτουργήσουν το Σάββατο και την Κυριακή
-Επιτρέπονται delivery και take away
– Η τηλεργασία παραμένει στο 50% τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα.



ARVE

Από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και ώρα 06:00 σε όλη την επικράτεια ισχύουν τα παρακάτω ως προς τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του Covid-19:
  • Επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα
  • Επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του δευτερογενούς τομέα
Επιτρέπονται ενδεικτικά οι παρακάτω δραστηριότητες του τριτογενούς τομέα:
  • Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ιχθυοπωλεία κ.λπ.) λειτουργούν με το κανονικό τους ωράριο.
  • Επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.
  • Επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κ.λπ..), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών.
  • Επιτρέπονται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κ.λπ.)
  • Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και καθ΄ οδόν εξυπηρέτησης (drive through) επιτρέπονται μόνον στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην ΚΥΑ
  • Καθαριστήρια
  • Περίπτερα (24ωρο)
  • Φαρμακεία
  • Πρατήρια καυσίμων
  • Υπηρεσίες υγείας, κτηνιατρικών υπηρεσιών
  • Pet shops
  • Τα κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής θα μπορούν να λειτουργήσουν το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου
  • Η λειτουργία των λαϊκών αγορών πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του 50% των δραστηριοποιούμενων, λειτουργία παράλληλων αγορών και απόσταση πάγκων 5 μέτρων.
  • Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου οι Υπεραγορές τροφίμων καθώς και κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία θα λειτουργήσουν από τις 09:00 έως τις 17:00.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ LOCKDOWN:

ΟΙ ΟΛΟΤΗΤΕΣ ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΟΛΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΕΦΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ



ARVE


ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΛΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΗΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΠΑΣΗ 600 ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΕΙΩΝ



ARVE


ΕΛΛΑΝΙΟ ΑΞΙΑΚΟ 33 ΕΛΛΑΝΙΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΣΥΝ ΔΥΟ ΝΟΜΟΙ



ARVE

Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ