Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

ΑΠΕ: ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ!ΑΠΕ: ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ “ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ”!

(Κι οι καθεστωτικοι λαδοποντικες που τις αδειοδοτουν…)



Τὸ ἀνωτέρω ἀναφερόμενο μοναδιαῖο τίμημα ἠλεκτροπαραγωγῆς τῶν μΑΠΕΣ (μεταβλητές ἈΠΕ Συστήματος δηλαδή Φ/Β και αἰολικά) εἶναι ψευδές, το γάρ πραγματικό τίμημα εἶναι τουλάχιστον διπλάσιο διότι οἱ μΑΠΕΣ ἀναγκάζουν τις θερμικές μονάδες φυσικοῦ ἀερίου να λειτουργοῦν συνεχῶς ὑπό μερικό (50%) και δυναμικῶς μεταβαλόμενο φορτίο γεγονός το ὀποῖο ὑποβαθμίζει τον βαθμό ἀποδόσεως αὐτῶν ἀπό 52% στο 40% με ἀποτέλεσμα :


1. ἈΥΞΗΣΗ στο τίμημα ΚΑΥΣΙΜΟΥ δια την παραγωγή μίας κιλοβατώρας ἀπό τις θερμικές μονάδες αὐτές να αὐξάνεται ἀπό τα (0,0316 / 0,52)= 0,061 €/kWh σε (0,0316/0,4) = 0,080 €/kWh, δηλαδή ἔχουμε μία αὔξηση κατά 0,02 €/kWh ἤ κατά 21 €/MWh, ὅπου 0,0316 €/kWh εἶναι το τίμημα προμηθείας τοῦ φυσικοῦ ἀερίου στην ἠλεκτροπαραγωγή.


2. ἈΥΞΗΣΗ τοῦ τιμήματος ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ κατά τουλάχιστον 10 €/MWh λόγω αὐξημένες φθορᾶς του ἐξοπλισμοῦ λόγῳ δυναμικῆς λειτουργίας τοῦ σταθμοῦ και λόγῳ αὐξημένου ἐργατικοῦ κόστους λειτουργίας


3. ἈΥΞΗΣΗ τῶν παράπλευρων δαπανῶν τοῦ συστήματος δια την διατήρησιν τῆς εὐστάθειας τοῦ συστήματος σε περιπτώσεις ἀπότομων μεταβολῶν (π.χ. ἀπώλεια μίας γραμμῆς μεταφορᾶς, ἤ ἀπώλεια μονάδων αἰολικῶν δια λόγους αὐτοπροσταςίας λόγῳ αὐξημένων ριπῶν ἀνέμων, κλπ) οἱ ὀποῖες περιλαμβάνουν διπλασιασμό τοῦ δικτύου μεταφορᾶς ἠλεκτρικῆς ἐνέργειας ἤ την ἐγκατάστασιν συσσωρευτῶν ταχείας ἀποκρίσεως στο σύστημα δια την παροχή ἐφεδρεία ἰσχύος σε ἐπίπεδο δευτερολέπτων


Ὀλα τα ἀνωτέρω προστιθέμενα ἀνέρχονται σε αὐξημένες δαπάνες του συστήματος τουλάχιστον κατά 50 ὤς 70 €/MWh αἱ ὀποίαι προκαλοῦνται λόγῶ τῆς λειτουργίας τῶν μΑΠΕΣ!!!

 

(Κι απο Κιμων Στεριωτης)

ΤΙΣ ΥΠΕΡΜΕΤΡΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ….

Οι “επιδοτούμενες τιμές που πληρώνουν οι Καταναλωτές φθάνουν να είναι και υπερδιπλάσιες από τις λιανικές τιμές περίπου στα 64 ευρώ από ιδιωτικά Εργοστάσια Ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο Φυσικό Αέριο….

Παράλληλα, οι χονδρικές τιμές κινούνται ακόμη και σε υψηλότερα επίπεδα από τις λιανικές τιμές…. Αλλά και οι Χονδρικές Τιμές είναι υποπολλαπλάσιες των τιμών των Ανανεώσιμων Πηγών,,,

Όλα τα “βάρη” από τις ΑΠΕ – που είναι… με υψηλότερες “επιδοτούμενες τιμές” να τις πληρώνει ο Καταναλωτής…. Ο οποίος “τρέχει” να βρει… “φθηνό ρεύμα” σε διάφορους παρόχους, όταν ο λογαριασμός του “φουσκώνει” συνέχεια από τις χρεώσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές….

Χρ. Κολώνας: Επικίνδυνα παιχνίδια με τις Ανανώσιμες Πηγές Ενέργειας

ΑΠΟ: https://energypress.gr 21 10 2020 | 11:03

Κύμα αντιδράσεων από φορείς, εταιρείες και επενδυτές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχουν προκαλέσει οι χειρισμοί της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως προς το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού (ΕΛΑΠΕ) που αποζημιώνει τα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με τη χρήση του ανέμου, του ήλιου και άλλων «πράσινων» μορφών ενέργειας.

Επιχειρηματίες του κλάδου αλλά και επίσημα ενώσεις εταιρειών, όπως για παράδειγμα ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), επιρρίπτουν ευθύνες για τη δημιουργία του ελλείμματος ύψους 287,6 εκατ. ευρώ στον ΕΛΑΠΕ (επίσημη πρόβλεψη για το 2020 από τον Διαχειριστή των ΑΠΕ) στην απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη να μειώσει πέρυσι τον Αύγουστο και αναδρομικά για όλο το 2019 το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων.

Σημειωτέον ότι το ΕΤΜΕΑΡ το πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές (ανεξαρτήτως προμηθευτή ρεύματος) και αποτελεί μία από τις βασικότερες πηγές των εσόδων του ΕΛΑΠΕ. Ο Χατζηδάκης το μείωσε 25% για να αντισταθμίσει τις αυξήσεις που αποφάσισε στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Στέρησε 200 εκατ.

Η απόφαση αυτή όμως, σύμφωνα και με στοιχεία που έχουν ανακοινώσει οι φορείς της αγοράς, στέρησε από τον ΕΛΑΠΕ πέρυσι 200 εκατ. ευρώ και φέτος άλλα 200 εκατ.

Ο Λογαριασμός όταν ανέλαβε το υπουργείο ο Κωστής Χατζηδάκης ήταν πλεονασματικός κατά 178 εκατ. ευρώ, και για την επίτευξή του τα προηγούμενα χρόνια είχαν προηγηθεί «κουρέματα» των τιμών αποζημίωσης των παραγωγών ΑΠΕ, έκτακτη εισφορά στους ίδιους αλλά και επιβάρυνση των προμηθευτών ρεύματος με 411 εκατ. ευρώ το 2017 και άλλα 238 εκατ. ευρώ το 2018.

Ο υπουργός όμως σε δημόσιες τοποθετήσεις του περιορίζει τα αίτια της πρόκλησης της «μαύρης τρύπας» μόνο στις επιπτώσεις της πανδημίας, που είχαν σαν αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης ρεύματος και την πτώση των τιμών ενέργειας.

Πρόσφατες τεχνικές αναλύσεις που έκανε ο ΣΠΕΦ, και με αυτές συμφωνούν και εταιρείες του κλάδου των ΑΠΕ, αποδεικνύουν τα αντίθετα απ’ όσα υποστηρίζει ο Χατζηδάκης: «Μόνη της η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ οδηγεί ακόμα και χωρίς συνθήκες COVID-19 τον λογαριασμό σε σωρευτικό έλλειμμα 61 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020 ή 131 εκατ. ευρώ αν συνυπολογιστεί και το θεσμοθετημένο μαξιλάρι των 70 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε εκ του νόμου να διατηρείται.  Αντίθετα, αν το ΕΤΜΕΑΡ δεν μειωνόταν, ο ΕΛΑΠΕ θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στην πανδημία με σωρευτικό πλεόνασμα 73 εκατ. ευρώ ή 3 εκατ. ευρώ (χωρίς το μαξιλάρι ασφαλείας)».

Βραχυκύκλωμα

Επιχειρηματίες του κλάδου εξηγούν πως η διόγκωση του ελλείμματος θα προκαλέσει καθυστερήσεις στις πληρωμές των παραγωγών με αιολικά και φωτοβολταϊκά συστήματα. Κάτι αντίστοιχο συνέβη πριν από περίπου επτά-οκτώ χρόνια.

Σε μια περίοδο κατά την οποία ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο αρμόδιος υπουργός και η κυβέρνηση διακηρύττουν ως πρώτο πυλώνα της στρατηγικής για την ανάκαμψη της οικονομίας την «πράσινη» ανάπτυξη, οι χειρισμοί του υπουργείου μόνο σε κάτι τέτοιο δεν οδηγούν.

Ο υπουργός αποκλείει οποιαδήποτε αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ και αφήνει να εννοηθεί τη λήψη έκτακτων μέτρων, π.χ. «κούρεμα» τιμών ή έκτακτη εισφορά, προκαλώντας επενδυτική αβεβαιότητα στην αγορά.

Παράγοντες της αγοράς και με αφορμή την κριτική που δέχονται για το ύψος των τιμών σημειώνουν πως «είναι λανθασμένη η σύγκριση των σημερινών τιμών αποζημίωσης των έργων ΑΠΕ για την παραγόμενη ενέργεια με αυτές παλαιότερων ετών, καθώς διαφέρουν αντίστοιχα τα επενδυτικά κόστη που έχουν αναληφθεί και ενδεχομένως και ο χρόνος ζωής του βασικού εξοπλισμού, αφού είναι γνωστό ότι με την αύξηση της ωρίμανσης και της διείσδυσης κάθε τεχνολογίας επιτυγχάνεται και σημαντική μείωση του κόστους αυτής».

Σύμφωνα με στοιχεία του Ιουλίου η μεσοσταθμική τιμή ενέργειας των αιολικών είναι 84,98 ευρώ ανά μεγαβατώρα και των φωτοβολταϊκών εδάφους 266,34 ευρώ. Οι νέοι διαγωνισμοί της ΡΑΕ έχουν κλειδώσει έργα με σημαντικά χαμηλότερες τιμές.

(euro2day.gr)

ΣΥΝΘΕΣΗ Δ.Χ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΜΕΛΕΤΗΣΤΕ ΤΟ ΕΛΛΑΝΙΟ ΑΞΙΑΚΟ

https://www.aitherikigrafi.gr/ellanio-axiako

 ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΑΣ

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΛΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΗΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΠΑΣΗ 600 ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΕΙΩΝ

Η ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΟΛΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ…




ARVE

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ