Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Άλιμος: 3 απόπειρες αυτοκτονίας σε λίγες μέρες
Άλιμος: 3 απόπειρες αυτοκτονίας σε λίγες μέρες

Άλιμος: 3 απόπειρες αυτοκτονίας σε λίγες μέρες. ΟΙ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟΙ

Άλιμος: Σοκ προκάλεσε στην τοπική κοινωνία του δήμου Αλίμου Αττικής η αυτοκτονία μιας γυναίκας, μόλις 40 ετών, μητέρας δυο παιδιών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το notia, η 40χρονη μητέρα δυο παιδιών βούτηξε στο κενό από τον 5ο όροφο πολυκατοικίας, στην οδό Καρυάτιδων στον Άλιμο, επιλέγοντας να βάλει τέλος στη ζωής της με αυτόν τον τραγικό τρόπο.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο facebook, γνωστής γιατρού της πόλης, η γυναίκα είχε απολυθεί πρόσφατα από τη δουλειά της.

Οικονομική κρίση και αυτοκτονίες

Αρνητικές επιπτώσεις στο επίπεδο της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ είχε από το 2008 η παρατεταμένη οικονομική κρίση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αλλά και μελέτες που έγιναν το διάστημα αυτό.

Η επιδείνωση αυτή αποδόθηκε στην εντατικοποίηση της δουλειάς, την παρατεταμένη εργασιακή ανασφάλεια, τις απολύσεις αλλά και την ανεργία που έχουν εξουθενώσει τους πρώην και νυν εργαζόμενους.

Η κατάσταση αυτή έχει συνδεθεί με: Κατακόρυφη αύξηση του στρες, σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout), αύξηση περιστατικών υπέρτασης και στεφανιαίας νόσου, κατάθλιψη, αύξηση μυοσκελετικών παθήσεων, αύξηση ψυχιατρικής νοσηρότητας, αύξηση επισκέψεων στους γενικούς γιατρούς και αύξηση αυτοκτονιών.Κατακόρυφη αύξηση του στρες, σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout),

Σύμφωνα με στοιχεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Κλίμακα», που βασίζονται στις επίσημες καταγραφές της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) πάνω από 500 συνάνθρωποί μας αυτοκτονούν κάθε χρόνο, ενώ από το 2010 έως το 2016 σημειώθηκαν τουλάχιστον 3.473 αυτοκτονίες, με πιο συχνή μέθοδο τον απαγχονισμό. (σ.σ. ΕΠΙΣΗΜΑ ΔΙΟΤΙ ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ)

Να σημειωθεί ότι από το 2000 έως το 2009 ο μέσος όρος αυτοκτονιών ήταν 360 τον χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Παράλληλα, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών, κατά τα έτη 2016 και 2017 και μέχρι τις 31 Αυγούστου 2018, ο αριθμός των αυτοκτονιών παραμένει σταθερά υψηλότερος σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Απόπειρα αυτοκτονίας - Κόρη
ο αριθμός των αυτοκτονιών παραμένει σταθερά υψηλότερος σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της Σχολής Υγεινής και Τροπικής Ιατρικής, με επικεφαλής τον κοινωνιολόγο ‘Ααρον Ριβς, έκαναν σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό ψυχιατρικής «British Journal of Psychiatry», σύμφωνα με το BBC και τους «Los Angeles Times», ανέλυσαν στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από 24 χώρες της Ευρώπης, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι μόνο μεταξύ 2008-2010 η κρίση οδήγησε σε περισσότερες από 10.000 αυτοκτονίες.

Όπως επισημάνθηκε, ενώ οι αυτοκτονίες εμφάνιζαν διαχρονικά μείωση στην Ευρώπη έως το 2007, στη συνέχεια η τάση αντιστράφηκε.

Το 2009, εμφάνισαν αύξηση 6,5% και ανάλογη ήταν η αύξηση έως το 2011. Στις ΗΠΑ οι αυτοκτονίες ήδη εμφάνιζαν αυξητική τάση και πριν από την κρίση, αλλά μετά το 2008 η αύξηση (της τάξης του 4,8% ετησίως) ήταν ακόμη μεγαλύτερη.

Εργασία - Απόλυση
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από το 1897, ο διάσημος Γάλλος κοινωνιολόγος Εμίλ Ντιρκέμ είχε επισημάνει τη διασύνδεση μεταξύ ύφεσης και αύξησης των αυτοκτονιών και είχε γράψει μάλιστα και σχετικό βιβλίο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από το 1897, ο διάσημος Γάλλος κοινωνιολόγος Εμίλ Ντιρκέμ είχε επισημάνει τη διασύνδεση μεταξύ ύφεσης και αύξησης των αυτοκτονιών και είχε γράψει μάλιστα και σχετικό βιβλίο.

Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε στον 20ό αιώνα, στη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης του μεσοπολέμου.

Αν και η αυτοκτονία θεωρείται ως ένα από τα πλέον πολυσύνθετα προβλήματα στον τομέα της υγείας, οι διεθνείς πρακτικές καθώς και τα σχετικά ερευνητικά αποτελέσματα αναδεικνύουν ότι μπορεί να επιτευχθεί μία προληπτική προσέγγιση αυτής με εμφανή αποτελέσματα, μέσω συντονισμένων, διεπιστημονικών παρεμβάσεων σε διάφορα επίπεδα της κοινωνικής σφαίρας καθώς και στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο της εν λόγω στρατηγικής, η υλοποίηση διασυνδεδεμένων, χαμηλού κόστους, παρεμβάσεων και δράσεων καθώς και η αναμόρφωση μηχανισμών στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και της εργασίας, θα διαμορφώσουν ένα συμπαγές και αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας των ευάλωτων ανθρώπων που, πληττόμενοι από τις συνέπειες της κοινωνικοοικονομικής κρίσης, εκτός των ατομικών προδιαθεσικών παραγόντων, αναπτύσσουν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.

ΠΗΓΗ FLASH.GR

Α.Χ. ΟΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΣΟ ΜΕΝΕΙΣ ΑΔΡΑΝΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΩΝΕΣΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΔΙΚΟ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ. ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ. ΘΥΜΗΣΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ, ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΚΑΤΑΓΕΣΕ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ Ε.ΣΥ. ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΜΕ ΟΛΟΙ.

ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΝ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΔΙΣ ΕΥΡΩ. ΒΡΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ Ε.ΣΥ.  ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ. ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ «ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – Ε.ΣΥ. – ΕΙΣΑΓΓ. ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 6199/ 04-09-2015

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ