Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Ψευδής δήλωση πόθεν έσχες του πρωθυπουργού
Ψευδής δήλωση πόθεν έσχες του πρωθυπουργού

Ψευδής δήλωση πόθεν έσχες του πρωθυπουργού

Εξαφάνισε την εταιρεία της συζύγου, το σπίτι του Βολταίρου και δάνειο 900.000 ευρώ

Μείζον πολιτικό και ασφαλώς νομικό ζήτημα εγείρει η μη καταγραφή στο πόθεν έσχες του πρωθυπουργού της εταιρείας SCI Personal Ventures, αλλά και δανείου 900.000 ευρώ που αυτή είχε λάβει για την αγορά οικήματος στις όχθες του Σηκουάνα από τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Πρόκειται για εταιρεία η οποία συστάθηκε από τη σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2006, χρησιμοποιήθηκε για την αγορά του σπιτιού του Βολταίρου και «εξαφανίστηκε» μυστηριωδώς από τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του πρωθυπουργού.

Το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν καταγράφονται ούτε στη φετινή δήλωση του κ. Μητσοτάκη κι ενώ όπως προκύπτει από τα επίσημα αρχεία του γαλλικού εμπορικού μητρώου η σύ- ζυγός του παραμένει μέχρι σήμερα διευθύνουσα εταίρος της SCI Personal Ventures προκαλεί εύλογα ερωτήματα, στα οποία καλείται να απαντήσει η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η οποία κατά το παρελθόν και σε πλείστες όσες περιπτώσεις έχει λειτουργήσει προβληματικά, ελέγχοντας ελλιπώς και τελικά αρχειοθετώντας περιπτώσεις δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης με εξόφθαλμες παραλείψεις.

Η ανακριβής δήλωση του κ. Μητσοτάκη

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην τελευταία δήλωση του πρωθυπουργού, ο ίδιος και η σύζυγός του είναι μέτοχοι των εταιρειών Κήρυξ ΑΕ και Zeus & Dion AE και Μ. Γκραμπόφσκι και Σία ΟΕ αντίστοιχα, ενώ αμφότεροι εμφανίζονται να έχουν λάβει δάνεια που στο σύνολό τους ξεπερ

νούν το 1,5 εκατ. ευρώ. Από τη δήλωση του οικονομικού έτους 2018, η οποία κατατέθηκε τώρα, απουσιάζει ωστόσο παντελώς η εταιρεία SCI Personal Ventures και ασφαλώς το δάνειο των 900.000 ευρώ που είχε λάβει προ ετών. Και τούτο παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τον ιστότοπο τραπεζικής ενημέρωσης Societe αλλά και με τα στοιχεία του εμπορικού μητρώου της Γαλλίας, η τελευταία επικαιροποίηση των οποίων έγινε στις αρχές του τρέχοντος μήνα, η SCI Personal Ventures ανήκει ακόμη στη Μαρέβα Γκραμπόφσκι η οποία εμφανίζεται ως διευθύνουσα εταίρος.

Στα αρχεία του γαλλικού εμπορικού μητρώου η Μαρέβα Μητσοτάκη παραμένει μέχρι σήμερα διευθύνουσα εταίρος της εταιρείας SCI Personal Ventures

Η ιστορία του σπιτιού και τα «ορφανά» χρήματα

Οπως έχει αποκαλύψει το Documento και έχει δικαιωθεί σχετικά από τη Δικαιοσύνη, στις 30 Ιουνίου 2006, ημερομηνία κατά την οποία ο Κυρ. Μητσοτάκης κατέθεσε δήλωση περιουσιακής κατάστασης, για πρώτη φορά χωρίς να συμπεριλαμβάνει σε αυτήν τη σύζυγό του, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι ίδρυσε στο Παρίσι την εταιρεία SCI Personal Ventures. Μερικές ημέρες μετά, στις 11 Ιουλίου, η εν λόγω εταιρεία αγόρασε από το ίδρυμα διαχείρισης περιουσίας του Πιερ Καρντέν το γνωστό σπίτι στις όχθες του Σηκουάνα που υπήρξε τόπος διαμονής του Βολταίρου. Ψευδής δήλωση πόθεν έσχες του πρωθυπουργούΟπως προέκυπτε από το συμβόλαιο αγοραπωλησίας, η σύζυγος του πρωθυπουργού είχε υπογράψει προσύμφωνο αγοράς του σπιτιού από τις 5 Μαΐου 2006, αλλά προχώρησε στην κανονική εμφανή αγορά μόνο αφότου ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε καταθέσει τη δήλωση πόθεν έσχες που δεν τη συμπεριλάμβανε.

Από τα στοιχεία μάλιστα προέκυπτε ότι τα 900.000 ευρώ δόθηκαν για την αγορά του σπιτιού από δάνειο, ενώ τα υπόλοιπα σχεδόν 725.000 ευρώ δόθηκαν σε μετρητά. Η συγκεκριμένη εταιρεία εμφανίστηκε στη δήλωση πόθεν έσχες του Κυρ. Μητσοτάκη ως περιουσιακό στοιχείο της συζύγου του το 2016 (δήλωση οικονομικού έτους 2015) και το 2017 (δήλωση οικονομικού έτους 2016). Σύμφωνα με τα στοιχεία του πόθεν έσχες, στην SCI Personal Ventures ανήκει ένα διαμέρισμα 92 τ.μ. στο Παρίσι το οποίο φαίνεται να έχει αποκτηθεί με δάνειο, ενώ σε καμιά από τις δηλώσεις πόθεν έσχες από τότε μέχρι σήμερα δεν καταγράφεται το ποσό των περίπου 725.000 ευρώ το οποίο φαίνεται να καταβλήθηκε επιπλέον του δανείου για την αγορά.

Με άλλα λόγια άγνωστη μέχρι σήμερα παραμένει τόσο η προέλευση των 725.000 ευρώ όσο και η τύχη του εταιρικού δανείου των 900.000 ευρώ, ποσά τα οποία ουδέποτε δηλώθηκαν από τον Κυρ. Μητσοτάκη και τη σύζυγό του. Μετά τις αποκαλύψεις του Documento το 2017 για την εταιρεία της συζύγου του και την αγορά του οικήματος στο Παρίσι, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε επιχειρήσει να ξεγλιστρήσει από τον δημοσιογραφικό και όποιον άλλο έλεγχο επανακαταθέτοντας δήλωση πόθεν έσχες στην οποία ανέφερε ότι η SCI Personal μεταβιβάστηκε δωρεάν. Κάτι τέτοιο ωστόσο ούτε ίσχυε ούτε φαίνεται να ισχύει μέχρι σήμερα.

ΠΗΓΗ: documentonews     ΠΗΓΗ: esydafnis1.blogspot.com

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ