Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Αλλοι δύο νεκροί στις υπερπλήρεις φυλακές

Επιμένει η κυβέρνηση στην επικίνδυνη πολιτική της να μη λαμβάνει δραστικά μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών, οι οποίες στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα αποτελούν υγειονομική βόμβα ● Καθώς οι κρατούμενοι στον Κορυδαλλό απέχουν από τα μεροκάματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η σίτιση γίνεται πια από κέτερινγκ, αντί να ικανοποιηθεί το δίκαιο και λογικό αίτημά τους…

Παίζει με τη φωτιά η κυβέρνηση στο ζήτημα της προστασίας των κρατουμένων από την εκδήλωση κρουσμάτων κορονοϊού. Μέχρι στιγμής και παρά τις υποσχέσεις για προσπάθεια αποσυμφόρησης, η καταστολή και η πλήρης στέρηση των δικαιωμάτων τους είναι το μοναδικό μέτρο που χρησιμοποιούν η κυβέρνηση και ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Αλλά ούτε και οι δύο νέοι θάνατοι κρατουμένων φαίνεται να αλλάζουν την κυβερνητική ατζέντα.
Οι κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού, παρά τις αιφνιδιαστικές μεταγωγές κρατουμένων που θεωρήθηκαν «ύποπτοι» για υποκίνηση ειρηνικής διαμαρτυρίας, έχουν προχωρήσει σε αποχή από τα μεροκάματα έως ότου υπάρξει ένα στοιχειώδες δείγμα ευαισθησίας για τη ζωή τους.

Αποτέλεσμα της κινητοποίησης είναι η διακοπή λειτουργίας των μαγειρείων, με συνέπεια να τρέφονται από κέτερινγκ.

Δηλαδή η κυβέρνηση και η Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής προτιμούν να πληρώνουν επιπλέον ποσά για τη σίτιση των κρατουμένων από το να προχωρήσουν σε μια ελεγχόμενη αποσυμφόρηση και κυρίως στην με όρους αποφυλάκιση ευάλωτων (ηλικιωμένων, ασθενών και αναπήρων) προκειμένου να προστατευτούν αλλά και να υπάρξει χώρος νοσηλείας ενδεχόμενων κρουσμάτων.
Στο μεταξύ, σε κανένα Μέσο δεν ανακοινώθηκαν οι δύο νέοι θάνατοι κρατουμένων. Πρόκειται για έναν 38χρονο στις φυλακές Κορυδαλλού που είχε προφυλακιστεί πριν από μικρό διάστημα και βρισκόταν σε καραντίνα για τον φόβο να είναι θετικός στον ιό. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε δέκατα αρκετές ημέρες αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή όχι μόνο η αιτία θανάτου αλλά ούτε καν η είδηση.
Αλλες πληροφορίες λένε ότι υπάρχει στον χώρο της απομόνωσης κι άλλος κρατούμενος με ανάλογα συμπτώματα. Ο δεύτερος νεκρός, ο κρατούμενος στις φυλακές Μαλανδρίνου, Σελίμ Ζερολάρι, ήταν Ρομά και πατέρας πέντε παιδιών.
Σύμφωνα με καταγγελία του Δικτύου Αλληλεγγύης Κρατουμένων, μία εβδομάδα παραπονιόταν για πόνο σε δόντι του, αλλά η μόνη απάντηση που πήρε ήταν: «Αφήστε το να ξεπρηστεί και ελάτε». Του χορηγήθηκε αντιβίωση, αλλά ίσως μετά από κάποια επιπλοκή έχασε τη ζωή του.

Δημιουργούν φόβο

Η συνέχιση της τακτικής της απόκρυψης δημιουργεί προφανέστατα περισσότερο φόβο και πανικό και ασφαλώς αποτελεί τη χειρότερη τακτική απέναντι σε ανθρώπους που η ζωή τους βρίσκεται στα χέρια του κράτους. Γονείς κρατουμένων, που στερούνται ακόμα και την ελάχιστη επαφή με τους ανθρώπους τους, είναι σε απόγνωση, όπως και οι συνήγοροί τους.

Σε εκτενές ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» στις 15/4/2020 αναδείξαμε τις αντιδράσεις φορέων και οργανώσεων, ενώ διαμαρτυρίες για την πλήρη αδράνεια και αδιαφορία έχουν εκφράσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Προηγήθηκαν ο θάνατος μιας νέας γυναίκας στις φυλακές του Ελεώνα Θηβών, οι αντιδράσεις και οι διαμαρτυρίες, αλλά και η βίαιη εισβολή των ΜΑΤ.

Πέρα από τις ειρηνικές διαμαρτυρίες στον Κορυδαλλό, ήδη εδώ και τρεις ημέρες ξεκίνησαν ανάλογη κινητοποίηση και οι κρατούμενοι των φυλακών Δομοκού με αίτημα την αποσυμφόρηση ως μέτρο αντιμετώπισης της επιδημίας του κορονοϊού, με άρνηση εισόδου στα κελιά κατά το μεσημεριανό κλείσιμο της φυλακής (12-3 μ.μ.) και από χθες αποχή από την εργασία και το συσσίτιο.
«Συνυπογράφουμε τα αιτήματα που έχουν διατυπώσει οι κρατούμενες/οι των φυλακών Κορυδαλλού καθώς και των Γυναικείων φυλακών Ελεώνα που εξεγέρθηκαν στις 9/4 μετά τον θάνατο της κρατούμενης Αζιζέ Ντενίρογλου.
Ως απάντηση στις εξαγγελλόμενες κινητοποιήσεις μας το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχώρησε σε έρευνα χθες βράδυ σε κελιά με προφανή σκοπό τον εκφοβισμό μας, ενώ ταυτόχρονα μετήγαγε εκδικητικά τον συγκρατούμενό μας Δημάκη από τη Δ’ πτέρυγα του Κορυδαλλού στις φυλακές Γρεβενών, ως αντίδραση στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων του Κορυδαλλού που από τις 13/4 απέχουν από την εργασία.

Είναι προφανές ότι η καταστολή είναι η μόνη απάντηση του υπουργείου Προ.Πο. στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων σε Δομοκό, Κορυδαλλό, Ελεώνα, Χανιά και την επέκτασή τους σε Μαλανδρίνο, Κέρκυρα […]

Το υπουργείο, παρά τις εξαγγελίες της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου, που υποσχέθηκε στις συναντήσεις με κρατούμενους ότι θα προχωρήσει άμεσα η αποσυμφόρηση, αποδεικνύει ότι δεν έχει σκοπό να προχωρήσει πριν να υπάρξει θάνατος κρατουμένων από κορονοϊό στις φυλακές» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους κρατούμενοι της Δ2 Πτέρυγας των φυλακών Δομοκού.
ΠΗΓΗ:  ΔΙΩΝΝΗ  23/4/2020
Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ