Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Διψήφιο ποσοστό ύφεσης υπολογίζει το ΔΝΤ για την Ελλάδα – πάνω από 235.000 νέοι άνεργοι....
Διψήφιο ποσοστό ύφεσης υπολογίζει το ΔΝΤ για την Ελλάδα – πάνω από 235.000 νέοι άνεργοι….

Διψήφιο ποσοστό ύφεσης υπολογίζει το ΔΝΤ για την Ελλάδα – πάνω από 235.000 νέοι άνεργοι. Η πιο πληγείσα χώρα στην Ευρωζώνη…

Παρά την καλή πορεία της χώρας όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού, το ΔΝΤ με βάση τα έως τώρα δεδομένα εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πληγεί περισσότερο απ’ όλες τις χώρες στην Ευρωζώνη.

Στην επικαιροποιημένη Έκθεση του για την Παγκόσμια Οικονομία (World Economic Outlook), το ΔΝΤ υπολογίζει ότι με το καλύτερο σενάριο, η ύφεση στην Ελλάδα θα φτάσει στο 10%. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό ύφεσης στην Ευρωζώνη, η οποία επίσης θα βυθιστεί στο -7,5% κι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι μόνο το Σαν Μαρίνο (-12,2%) και το Μακάο (-29,6%) εκτιμάται ότι θα βρεθούν σε χειρότερη θέση.

Μάλιστα, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες και για την επόμενη χρονιά, καθώς όπως όλα δείχνουν η ανάκαμψη το 2021 δεν θα υπερκαλύψει τη φετινή ζημιά. Έτσι, οι ρυθμοί ανάπτυξης θα ανέλθουν σε 5,1% το 2021, ενώ το σύνολο της Ευρωζώνης υπολογίζεται ότι θα αναπτυχθεί με 4,7%.

Δεν είναι όμως μόνο το ΔΝΤ που υποστηρίζει αυτές τις προβλέψεις. Εκθέσεις κι άλλων διεθνών Οργανισμών κι επενδυτικών τραπεζών καταλήγουν σε ανάλογα ή και δυσμενέστερα σενάρια για την ελληνική οικονομία, όχι επειδή πρόκειται για μια βαθιά «τραυματισμένη» οικονομία, αλλά επειδή εξαρτάται ως επί το πλείστον από τον Τουρισμό και την κατανάλωση, τομείς που βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Όσο για τις εξαγωγές, το Ταμείο προβλέπει επιδείνωση του Ισοζυγίου Πληρωμών (-6,5% από -2,1% το 2019) Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος απεικονίζει την εκτιμώμενη «έκρηξη» της ανεργίας. Ειδικά όσον αφορά στην Ελλάδα, το ΔΝΤ υπολογίζει ότι θα αυξηθεί κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και θα φτάσει στο 22,3%.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα χαθούν περίπου 235.000 θέσεις εργασίας. Το δυστύχημα είναι ότι αν και τα ποσοστά θα υποχωρήσουν στο 19% το 2021- πάντα με το καλό σενάριο- η πρωτοφανής κρίση θα μας αφήσει βαριά κληρονομιά περίπου 95.000 νέων ανέργων.

Το πρόβλημα γίνεται, δε, εντονότερο, καθώς η ανεργία στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου απέκτησε δομικά χαρακτηριστικά- εξ ου και τα πολύ υψηλά μακροχρόνια ανέργων- κάτι που σημαίνει ότι οι θέσεις εργασίας που χάνονται, αναπληρώνονται με πολλή δυσκολία.

Δεν είναι τυχαίο, ότι η μοναδική άλλη χώρα, που θα βιώσει ανάλογη αύξηση ανεργίας, είναι η Ισπανία (από το 14,1% στο 20,8%), που επίσης χαρακτηρίζεται από δομικά στοιχεία στην ανεργία της…. Παγκόσμια κρίση Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι το Ταμείο προβλέπει ύφεση 3% παγκοσμίως, πάλι υπό την αισιόδοξη προϋπόθεση ότι η πανδημία θα «σβήσει» μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, σύμφωνα  με το ΔΝΤ αυτό το σενάριο έχει υψηλό δείκτη αβεβαιότητας κι έτσι έχει εκπονήσει τρία εναλλακτικά σενάρια.

Το πρώτο στηρίζεται στην παραδοχή ότι ο περιορισμός της πανδημίας θα κρατήσει περίπου 50% περισσότερο χρόνο απ’ όσο υπολογίζουν οι κυβερνήσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, η ύφεση παγκοσμίως μπορεί να φτάσει στο 6%.

Το δεύτερο σενάριο αναλύει τις επιπτώσεις από μια επιστροφή του κορωνοϊού εντός το 2021 και εκτιμάται ότι σε αυτήν την περίπτωση αντί ανάπτυξης με ρυθμούς 5,8% η παγκόσμια οικονομία θα υποστεί ένα σοκ 5 ποσοστιαίων μονάδων, άρα θα περιοριστεί σε αναιμική ανάκαμψη 0,8% το 2021.

Το τρίτο εναλλακτικό σενάριο «μετράει» τις επιπτώσεις από το βραδύτερο περιορισμό του κορωνοϊού σε συνδυασμό με ένα δεύτερο κύμα πανδημίας την επόμενη χρονιά. Σε αυτό το σενάριο, η παγκόσμια οικονομία θα υποχρεωθεί σε νέα ύφεση πάνω από 2%, δίνοντας διαστάσεις κραχ στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Φυσικά υπάρχουν και χειρότερα. Η υποχρεωτική αύξηση του δημόσιου χρέους- πάνω από το βασικό σενάριο- για να καλυφθούν οι υπέρογκες δαπάνες Υγείας και στήριξης των οικονομιών, να τρομάξει τις αγορές, να αυξηθεί το κόστος δανεισμού, να περιορίσει τις δυνατότητες άντλησης ρευστού πολλών χώρων, δημιουργώντας ένα σπιράλ τρόμου….

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/dipsifio-pososto-yfesis-ypologizei-to-dnt-gia-tin-ellada-pano-apo-235-000-neoi-anergoi-i-pio-pligeisa-chora-stin-eyrozoni/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ:

ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ: ΔΟΜΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΔΗΜΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ | ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ: ΔΟΜΗΣΗ …

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΕΛΛΑΣ”

ΔΟΜΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ : ΕΓΓΡΑΦΑ

ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ: 600 ΔΙΣ

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ «ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ»

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ 26-6-2019

ΜΟΝΟ Η ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ 24-6-2019

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – Ε.ΣΥ. – ΕΙΣΑΓΓ. ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΑΡ….

ΥΓΕΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ