Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Εξαίρεση από την απαγόρευση κυκλοφορίας ζητούν εισαγγελείς και δικαστές
Εξαίρεση από την απαγόρευση κυκλοφορίας ζητούν εισαγγελείς και δικαστές

Εξαίρεση από την απαγόρευση κυκλοφορίας ζητούν εισαγγελείς και δικαστές

Την εξαίρεση τους από το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας ζητά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με επιστολή της προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, Υγείας Βασίλη Κικίλια και Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Οι δικαστές και οι εισαγγελείς ζητούν την εξαίρεση τους, καθώς δεν έχει σταματήσει η λειτουργία των δικαστηρίων της χώρας, αλλά και η εκτέλεση των καθηκόντων τους, όπως η δημοσίευση αποφάσεων.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρει στην επιστολή προς τους τρεις υπουργούς:

“Είναι άμεση ανάγκη να διορθωθεί αυτή η θεσμικά προβληματική αστοχία και να διευκρινισθεί ότι οι δικαστές και εισαγγελείς εξαιρούνται από την απαγόρευση μετακίνησης, που αφορά στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα με την επίδειξη κάθε εγγράφου, που αποδεικνύει την ιδιότητά τους.

Εφόσον η λειτουργία των δικαστηρίων της χώρας δεν έχει σταματήσει, αλλά συνεχίζεται μέσα στα πλαίσια που έχουν ορισθεί από την KYA Δ1α/ΓΠ.οικ.18176 (ΦΕΚ 864Β΄/15-03-2020) η ρύθμιση θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν οι πρακτικές δυσκολίες, που θα ανακύψουν ιδίως με τις μετακινήσεις των δικαστών και εισαγγελέων που υπηρετούν σε δικαστήρια εκτός Αττικής, καθώς και εκτέλεσης καθηκόντων που δεν έχουν ανασταλεί με την τελευταία ΚΥΑ, όπως η δημοσίευση αποφάσεων.

Ειδικά δε για τους εισαγγελικούς λειτουργούς, οι ανάγκες αυξημένης ευελιξίας στον τρόπο εκτέλεσης της υπηρεσίας τους είναι σε πολλές περιπτώσεις ασύμβατες με περιορισμούς μετακίνησης, που θα δημιουργούσαν απρόβλεπτα προσκόμματα”.

Η ΕΔΕ ζητάει την έκδοση νέας ΚΥΑ που θα ρυθμίζει τις δίκες που ξεκίνησαν πριν την αναστολή και δεν εντάσσονται στο πλαίσιο των οριζόμενων ως επείγουσες. Ειδικότερα, να ανασταλούν και να προσδιοριστούν εκ νέου μετά το πέρας της αναστολής, με τρόπο που θα καθορίσει η νέα ΚΥΑ.

Οι εκπρόσωποι των δικαστών και εισαγγελέων ζητούν:

  • Η διάσκεψη όλων των δικαστικών συμβουλίων και των πολυμελών συνθέσεων των αστικών υποθέσεων να ορισθεί ότι πρέπει να γίνεται εξ αποστάσεως, με χρήση τεχνολογικών μέσων επικοινωνίας, όπως ορίζεται ήδη στην ως άνω ΚΥΑ για τις διασκέψεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, των διοικητικών δικαστηρίων και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
  • Οι κληρώσεις ενόρκων και η έναρξη συνόδου για τα ΜΟΔ και τα ΜΟΕ θα πρέπει να περιοριστούν μόνο σε εκείνες τις περιπτώσεις που έχει προσδιορισθεί στο ΜΟΔ ή ΜΟΕ υπόθεση που εμπίπτει στις προϋποθέσεις κατεπείγοντος που ορίζονται (κίνδυνος παραγραφής, πέρας 18μηνου).
  • Να ληφθεί μέριμνα για τη δραστική μείωση της φυσικής παρουσίας των Προέδρων και των Εισαγγελέων υπηρεσίας, με την δυνατότητα εξ αποστάσεως υποκατάστασης της φυσικής υπογραφής τους, με τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και με την ευχή της ταχύτερης υλοποίησης του συστήματος θέσης ηλεκτρονικής υπογραφής.
  • Στον προσδιορισμό των κατ΄ εξαίρεση εκδικαζόμενων υποθέσεων, να γίνει ειδική μνεία για τη δυνατότητα εκδίκασης αυτόφωρων αδικημάτων που αφορούν τις παραβάσεις των διοικητικών μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού, ανεξάρτητα από την ιδιότητα των κατηγορουμένων ως κρατουμένων, ώστε να υποστηριχθεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου.
  • Ενόψει της ήδη θεσπισθείσας ρύθμισης για την αποτροπή του συνωστισμού περισσότερων των 10 ατόμων, επισημαίνουμε εκ νέου την ανάγκη ρητής ένταξης στη ρυθμιστική εμβέλεια της ΚΥΑ όλων των μη επειγόντων συμβουλίων του ΑΠ (11μελούς και 15μελούς για προαγωγές, μεταθέσεις, πειθαρχικά).
  • Αντίστοιχα με την πρόβλεψη που γίνεται δυνάμει της ΚΥΑ υπ. αριθ.Δ1α/ΓΠ.οικ.20035 (ΦΕΚΒ΄ 987/22.03.2020) για τη μερική λειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων που στεγάζουν εκπαιδευτικούς μέλη σωμάτων ασφαλείας κλπ, να συμπεριληφθεί και η περίπτωση των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών που διαμένουν προσωρινά σε ξενοδοχειακές μονάδες του τόπου υπηρεσίας τους.
  • Τέλος, θα πρέπει να ρυθμισθεί το πλαίσιο υπηρεσιακής διαχείρισης των δικαστών, εισαγγελέων και δικαστικών υπαλλήλων, που ανήκουν αποδεδειγμένα σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς και εκείνων που ενδέχεται να νοσήσουν από την εξάπλωση του ιού.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-3-2020 από directNEWS.gr

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ