Σπύρος Καρακίτσος: COVID-19 vs Ελληνικές Φυλακές

Του Σπύρου Καρακίτσου* ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ : dikastiko.gr

Ζ. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για τυχόν έκτακτα μέτρα αποσυμφόρησης λόγω της υπερπλήρωσης και του συνωστισμού κρατουμένων.
Στην Χώρα μας σήμερα 20/3/2020 υπάρχουν 11.313 κρατούμενοι, την στιγμή που η συνολική χωρητικότητα δεν ξεπερνά τις 10.055 θέσεις κράτησης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι παρουσιάζουμε μεσοσταθμική υπερπλήρωση περί του 120%, η οποία ποικίλει από Φυλακή σε Φυλακή και σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει το 250%! Ενδεικτικά, το Κ.Κ Λάρισας 130%, το Κ.Κ. Τρίπολης 252%, το Κ.Κ Ιωαννίνων 200%, το ΕΚΚΝ Αυλώνα 260% κτλ.

Δεδομένου ότι ο συγχρωτισμός και ο συνωστισμός αντενδείκνυται σφόδρα για την αντιμετώπιση του κορονοιού και ουσιαστικά μετατρέπει ανεφάρμοστη οποιαδήποτε παρέμβαση για την απομόνωση των κρουσμάτων ή τον περιορισμό της διασποράς του ιού, θεωρούμε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα αποσυμφόρησης με στόχο την άμεση αποφυλάκιση ικανοποιητικού αριθμού κρατουμένων.  τουλάχιστον μέχρι τα ανώτατα όρια δυνατότητας κράτησης, ήτοι 10.000 θέσεις, με γνώμονα τα Καταστήματα Κράτησης που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη υπερπλήρωση. Σε αυτήν την κατεύθυνση ήδη έχουν δημοσιοποιηθεί απόψεις για την λήψη έκτακτων μέτρων αποσυμφόρησης π.χ. σε κρατουμένους που έχουν υπόλοιπο έκτισης ποινής έως ένα (1) έτος ή συνολικές ποινές μέχρι πέντε έτη ή υπερήλικες ή σοβαρά ασθενείς κρατούμενους και σε όλες τις περιπτώσεις υπό συγκεκριμένους όρους.

*Σπύρος Καρακίτσος – Πρόεδρος Δ.Σ Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΣΥΕ)

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ : dikastiko.grΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΕΝΑ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟΣ ΤΟΠΟΣ “Δημοψήφισμα για άμεσα μέτρα βελτίωσης της κατάστασης των φυλακών” https://www.opolitisesy.gr/fulakes/ ΟΠΟΥ Ο ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΗΣΗ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΜΕΡΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΕ ΝΟΗΣΗ ΑΦΟΥ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΑΤΩΝ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.

ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΔΡΑΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΩΣΤΕ ΠΑΡΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ.
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΑΙΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΑΡΓΗΣΕΙ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ.

ΟΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΩΣ ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ ΑΝ ΣΚΑΣΕΙ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ

https://www.opolitisesy.gr/fulakes/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΠΑΝΤΟΥ - ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ H ΑΝAΡΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ BLOG H SITES & ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕTIKEΣ ΟΜΑΔΕΣ facebook

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

World Bank Launches First-Ever Pandemic Bonds to Support $500 Million Pandemic Emergency Financing F...
Κορωνοϊός: Ποιοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επιδόματα – Οι αποφάσεις
100 διαμερίσματα στα Εξάρχεια αγόρασε "Κινέζος" επενδυτής
«Τσουνάμι» ελληνοποιήσεων χιλιάδων αλλοδαπών μέχρι και την τελευταία στιγμή
ΤΣΙΓΑΡΑ ΕΣΟΔΑ 35 ΔΙΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ, ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΗΣ ΔΕΗ 50 ΔΙΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ, ΠΟΤΑ 47 ΔΙΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ, ΚΑΥΣΙΜΑ 150 ΔΙ...
Κάπνισμα και οδήγηση: Πρόστιμα από 1.500 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος!
ΟΤΑΝ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΔΙΝΕ ΤΟ 2010 1,5δις ΓΙΑ 10 ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ Τ.τ.Ανατολής ΣΤΟΝ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ! Ε...
ΕΚΤΑΚΤΟ! Έρχονται στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού 500 λαθρομετανάστες
ΕΔΗΣΕΙΣ STAR ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΣΤΗΝ ΔΡΑΜΑ 15/12/2018
Λέσβος: ΜΚΟ ζητά 24.500 δολάρια για να μάθει στις γυναίκες πρόσφυγες… πολεμικές τέχνες!
ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΕΛΛΗΝΑ;;
Τέλη κυκλοφορίας: Στην Ελλάδα για ένα Fiat 500 πληρώνουμε 120 ευρώ, στη Γερμανία 17 ευρώ, και στη Σο...