Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Καταρρέει η Wall Street-Διακοπή συναλλαγών-Κραχ όλοι οι δείκτες
Καταρρέει η Wall Street-Διακοπή συναλλαγών-Κραχ όλοι οι δείκτες

Καταρρέει η Wall Street-Διακοπή συναλλαγών-Κραχ όλοι οι δείκτες

Ελεύθερη πτώση καταγράφει η Wall Street την Πέμπτη, που συνεχίζει την κατρακύλα χωρίς φρένα, με τις συναλλαγές μάλιστα να διακόπτονται προσωρινά μετά τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης -για δεύτερη φορά αυτήν την εβδομάδα- καθώς η πτώση άνω του 7% για τον S&P 500 ενεργοποίησε και πάλι τον “αυτόματο διακόπτη”.

Ο βιομηχανοκός δείκτης Dow Jones σημειώνει “βουτιά” άνω των 2.150 μονάδων ή 9,14% και κινείται στις 21.399 μονάδες, ο S&P 500 μετά την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης υποχωρεί κατά 8,32% στις 2.514 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq πέφτει κατά 73,89% στις 7.320 μονάδες.

Την κατάρρευση της αγοράς σήμερα τροφοδοτούν κυρίως οι φόβοι που προκάλεσε η αιφνιδιαστική απόφαση του Τραμπ για αναστολή όλων των ταξιδιών από τις χώρες της Ευρώπης προς την αμερικανική επικράτεια για τριάντα ημέρες, αρχής γενομένης από αύριο Παρασκευή, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ της Παρασκευή στις 00:00 τοπική ώρα (06:00 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας), ενώ έχει στόχο όπως τόνισε ο ένοικος του Λευκού Οίκου “να εμποδιστούν νέα κρούσματα να διεισδύσουν στη χώρα μας”.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, από το μέτρο εξαιρούνται πολίτες των ΗΠΑ και μέλη των οικογενειών τους, που όμως θα πρέπει να υποβάλλονται προηγουμένως σε εξετάσεις.

Παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η προσωρινή απαγόρευση εισόδου την οποία αποφάσισε να επιβάλλει στα κράτη του χώρου Σένγκεν για τριάντα ημέρες δεν αφορά τα εμπορεύματα, ο πανικός έχει χτυπήσει τις τάξεις των επενδυτών καθώς εκτιμούν ότι ο οικονομικός αντίκτυπος των ταξιδιωτικών περιορισμών θα είναι σημαντικός.

Τα νέα έχουν οδηγήσει στην κατακρήμνιση των μετοχών των αμερικανικών αεροπορικών επιχειρήσεων.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσης τη λήψη σειράς μέτρων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και μέτρα ανακούφισης των πολιτών από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, ωστόσο τα μέτρα αυτά σύμφωνα με τους επενδυτές δεν είναι αρκετά. “Η σαφής έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου δράσης για τη στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων έχει απογοητεύσει την αγορά“, σημειώνει ο Jasper Lawler, της London Capital Group.

Εν τω μεταξύ τον πανικό των επενδυτών εντείνουν και οι αναφορές ειδικών του τομέα δημόσιας υγείας ότι η έλλειψη διαγνωστικών τεστ έχει καταστήσει δύσκολο να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός των κρουσμάτων στις ΗΠΑ και κατ’ επέκταση να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, γεγονός που προκαλεί περαιτέρω δυσαρέσκεια για τη μέχρι τώρα αντιμετώπιση της επιδημίας από την κυβέρνηση Τραμπ.

Ειδικότερα, οι αιτήσεις παροχής επιδόματος ανεργίας μειώθηκαν κατά 4.000 στην εβδομάδα μέχρι τις 7 Μαρτίου στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 211.000. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 219.000 νέες αιτήσεις ανεργίας.

Το επίπεδο των επιδομάτων ανεργίας διαμορφώθηκε σε χαμηλό 50 ετών στις 193.000 τον περασμένο Απρίλιο και παρέμεινε κοντά σε αυτό το επίπεδο για το περασμένο έτος.

Σε άλλες περιόδους χαμηλής ανεργίας, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου στα τέλη της δεκαετίας του 1990, οι αιτήσεις διαμορφώθηκαν σχεδόν κοντά στις 300.000 σε εβδομαδιαία βάση και ο αριθμός του εργατικού δυναμικού ήταν μικρότερος από ό,τι σήμερα.

Οι αιτήσεις για την εβδομάδα μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου αναθεωρήθηκαν πτωτικά κατά 1.000, στις 215.000, ενώ ο κινητός μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων σημείωσε αύξηση κατά 1.250 στα 214.000.

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν στα στοιχεία για τον δείκτη τιμών παραγωγού, ο οποίος υποχώρησε 0,6% σε προσαρμοσμένη βάση τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο, όταν ο δείκτης αυξήθηκε 0,5%, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση 0,1% τον Φεβρουάριο.

Εάν εξαιρεθούν οι ευάλωτες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν 0,3% από τον Ιανουάριο.

Σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2019, ο ΡΡΙ διαμορφώθηκε 1,3% υψηλότερα τον περασμένο μήνα. Εάν εξαιρεθούν τα τρόφιμα και η ενέργεια, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 1,4% έναντι του προηγούμενου έτους.

Οι τιμές παραγωγού βασίστηκαν σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στο μέσον του προηγούμενου μήνα, πριν από την εξάπλωση του κοροναϊού.

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ