Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά
Χάος με δάνεια-πρώτη κατοικία: «Η προστασία τελείωσε με τον νόμο Κατσέλη»
Χάος με δάνεια-πρώτη κατοικία: «Η προστασία τελείωσε με τον νόμο Κατσέλη»

Χάος με δάνεια-πρώτη κατοικία: «Η προστασία τελείωσε με τον νόμο Κατσέλη»

Με αγωνία αναμένουν οι δανειολήπτες τις επίσημες ανακοινώσεις για τον νέο πτωχευτικό νόμο, που θα ισχύσει από 1η Μαΐου 2020. Πάλι, όμως, δεν θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Την ίδια ώρα, οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας τρέχουν, μεταξύ των οποίων οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας. (σ.σ. ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΔΩΡΕΑΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΟΣΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΑΘΡΟ ΕΠΙΚΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΙΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΦΟΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΦΕΚ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΟΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΦΕΚ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΕ ΣΩΜΑ)

Νέα δεδομένα αναμένεται να εισάγει ο νέος πτωχευτικός κώδικας, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαίου του 2020 ενώ δεν υπάρχει και πάλι καμία προστασία για την πρώτη κατοικία. (σ.σ.ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ Ε.ΣΥ. ΤΟ ΥΨΙΣΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΑΠΕΛΕΦΘΕΡΩΣΗΣ )

Η προστασία της πρώτης κατοικίας σύμφωνα με τον δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγο, Νίκο Καραγιαννακίδη, τελείωσε με τον νόμο Κατσέλη, ενώ, έκτοτε, δεν υπήρξε κανένας νέος νόμος για την προστασία της.

«Από 1η Γενάρη του 2015 δεν υπάρχει καμία προστασία της πρώτης κατοικίας. Προστασία έπαιρνες, εάν μπορούσες να μπεις στο νόμο Κατσέλη, πουθενά αλλού. Δεν υπήρχε νόμος, που να λέει “απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί”. Αυτός ο νόμος ίσχυσε ως 31/12/2014. Από το 2010 ήταν μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και κάθε χρόνο με του έβγαινε η χρονιά ανανεωνόταν η ΠΝΠ και ίσχυε η προστασία της πρώτης κατοικίας – και όχι μόνο -για κάθε ακίνητο απαγορευόταν οι πληστειριασμοί. Μετά, με την κυβέρνηση Τσίπρα, δεν υπάρχει κανένα νομοθετικό διάταγμα που προστατεύει την πρώτη κατοικία», δήλωσε στο Sputnik ο κ. Καραγιαννακίδης.

(σ.σ. ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΣ ΦΕΚ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΚΑΜΙΑΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΕ ΣΩΜΑ ΟΥΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ – ΦΕΚ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΝΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 300 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ “ΕΚΛΕΧΤΗΚΑΝ” ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΦΕΚ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ  ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΕΒΓΑΛΑΝ ΦΕΚ-ΝΟΜΟ, ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ & ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΔΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΩΡΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΦΕΚ ΝΟΜΟ…(ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΕΣ ΨΗΦΟΥΣ ΠΗΡΑΝ, ΣΕ ΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ, ΣΕ ΠΟΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ, ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΙΑ ΕΔΡΑ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ) ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ;;; ΚΑΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ;;;; )

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ξένα funds, που είχαν αγοράσει στη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση ποσοστά των ελληνικών τραπεζών, δημιούργησαν εταιρείες, οι οποίες αγοράζουν τα «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες και παρότι «δεν ελέγχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, θεωρούνται πιστωτικά ιδρύματα».

«Αυτές οι εταιρείες αγοράζουν μαζικά τα ελληνικά δάνεια, σε εξευτελιστικές τιμές, χωρίς να δοθεί η δυνατότητα στον Έλληνα δανειολήπτη, να ερωτηθεί, εάν μπορεί σε αυτή την εξευτελιστική τιμή να το αγοράσει ο ίδιος. (σ.σ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΕΣΥ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙΣ  ΟΣΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΩΝΕΣΑΙ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ Ε.ΣΥ. ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟ ΥΨΙΣΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΑΠΕΛΕΦΘΕΡΩΣΗΣ)

Τα ξεπουλάνε, λοιπόν, κι επειδή είχαν οι Τράπεζες μια ηθική υποχρέωση να καλέσουν τον δανειολήπτη – με βάση τον κώδικα δεοντολογίας – και, αν δεν βρεθεί λύση, μπορεί η Τράπεζα να πουλήσει το δάνειο. Για αυτό, το 2016 και το 2017, δεν έκαναν πλειστηριασμούς, έστελναν επιστολές. Ωστόσο, πήγαινε ο δανειολήπτης να βρει λύση, πρότεινε στην τράπεζα λύση και η τράπεζα δεν του απαντούσε. Όλοι όσοι πήγαν το 2016, 2017, 2018, 2019, δεν έλαβαν απάντηση από την τράπεζα, γιατί θέλουν να πουλήσουν τα δάνεια και να διαγράψουν τις ζημιές τους», εξήγησε ο κ. Καραγιαννακίδης.

Μνημονιακοί πλειστηριασμοί

Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας «τρέχουν» και μέσα σε αυτές είναι, όπως αναφέρει ο κ. Καραγιαννακίδης, και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. (σ.σ. ΤΥΧΑΙΟ;;; ΓΙΑΤΙ;;; ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 600 ΔΙΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 4-5 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΟΥ ΔΕΝ “ΤΑΚΤΟΠΟΙΟΥΝ” ΕΞΟΦΛΟΥΝ ΤΑ “ΚΟΚΚΙΝΑ” ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ 6-12 ΔΙΣ ;;;; ΜΗΠΩΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΕΡΘΕΙΣ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ Ε.ΣΥ. ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙΣ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΚΑΙ Ε.ΣΥ. ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙΣ;;; )

«Είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, από το δεύτερο εξάμηνο του 2019, να ξεκινήσουν, μαζικά, οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας. Υπήρχε ένα μορατόριουμ των τραπεζών, γιατί οι τράπεζες δεν ήθελαν να βγουν απότομα όλα τα σπίτια, αλλά είναι μνημονιακή υποχρέωση να γίνουν 35.000 πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας από το 2020 και μετά», κατέληξε ο κ. Καραγιαννακίδης. (Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΕΝΤΟΛΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ)

Στις τάξεις των δανειοληπτών επικρατεί μεγάλη αναστάτωση, ενώ πολλοί εξ αυτών επισκέπτονται δικηγόρους και συλλόγους που εξειδικεύονται με θέματα πτώχευσης και προστασίας της πρώτης κατοικίας. (ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΑ Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ ΜΕ ΕΓΓΡΑΦΑ ΥΠΟΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΑΠΟ ΘΕΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΠΟΥ ΜΕΘΟΔΙΚΑ ΜΑΣ ΚΡΥΒΟΥΝ.. ΜΗΠΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ ΜΕ ΑΙΜΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟ “ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ”;; ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΧΡΕΗ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΠΟ ΔΙΚΟΥΣ ΣΟΥ ΦΟΡΟΥΣ;;)

Ένα από αυτά τα γραφεία είναι και εκείνο του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη. Πρόεδρος είναι ο Χαράλαμπος Περβανάς, ο οποίος, μιλώντας στο Sputnik, τόνισε πως, εδώ και χρόνια, δέχονται αιτήματα βοήθειας από δανειολήπτες.

«Θα χάνει κανείς τα πάντα και θα συνεχίσει να χρωστάει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Περβανάς. (σ.σ. ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΟ Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ)

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδας, «είναι πάρα πολλοί αυτοί που θα χάσουν την κύρια κατοικία τους». (ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΑΠΟΛΗΡΩΜΗΣ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ Ε.Σ.Υ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ)

«Το 2015 τα στεγαστικά δάνεια ήταν 12 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, και με την απόσβεση που έχει γίνει από τις τράπεζες, σήμερα έχουν κατεβεί στα 6 δισ. Αυτά τα 6 δισ. ευρώ, μπορούσε κάλλιστα το κράτος να τα ρυθμίσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Περβανάς, προσθέτοντας ότι η απώλεια της κύριας κατοικίας θα προκαλέσει μεγάλη κοινωνική αναταραχή… (σ.σ. ΤΥΧΑΙΟ;;; ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΥΧΗ.. ΟΛΑ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΣΟ ΚΑΘΕΣΑΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΣΕ ΒΓΑΛΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΛΜΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΕ ΕΡΙΞΑΝ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΦΕΡΑΝ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ)

Επιπλέον, επισήμανε πως η δυνατότητα ρύθμισης και καταβολής δόσεων για την πλειονότητα του κόσμου είναι δυσχερής, καθώς η πλειονότητα των Ελλήνων έχει χαμηλά εισοδήματα.

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ