Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ, ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ…

<<….Το βασικό παραμύθι, που εκτός απ’ τον Χατζηδάκη έπαιξαν κι ο Γεωργιάδης κι ο Στάσσης, ήταν το πόσα λεφτά χάνει η «καημένη» η ΔΕΗ απ’ το λιγνίτη για δικαιώματα εκπομπής CO2.

Μόνο που φυσικά δεν μας είπαν πως μόνο το 2013 η ΔΕΗ έχασε 250 εκατ. ευρώ επειδή οι ίδιοι την ανάγκασαν να καίει φυσικό αέριο αντί για λιγνίτη. Δισεκατομμύρια ευρώ μας έχει κοστίσει ως καταναλωτές αυτή η πολυετής πρακτική.

Ούτε μας είπαν πως το 2014 η δική τους κυβέρνηση συμφώνησε σε δωρεάν δικαιώματα εκπομπής CO2 για Βουλγαρία & Ρουμανία, αλλά όχι και για Ελλάδα. Κι ας είχαν ήδη υπογράψει τη σύμβαση για την Πτολεμαΐδα 5.

Ούτε μας είπαν πόσα εκατομμύρια πληρώνουμε ήδη για εισαγωγή ρεύματος απ’ το λιγνίτη των Σκοπιανών, των Βούλγαρων ακόμα και των Τούρκων, ενώ ο δικός μας λιγνίτης ενοχλεί.

Ούτε μας είπαν βεβαίως πως μόνο το 2017 τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ επιβαρύνθηκαν 522,2 εκατ. ευρώ από τις ρυθμίσεις για ΕΛΑΠΕ, ΝΟΜΕ, τον ειδικό φόρο diesel και το γεγονός πως αναγκάστηκε να κάψει πετρέλαιο, επειδή μειώσαμε το λιγνίτη χωρίς να υπάρχει φυσικό αέριο.

Ούτε μας είπαν πόσα δισεκατομμύρια μας κοστίζει η εισαγωγή φυσικού αερίου για να αντικαταστήσουμε το λιγνίτη. Ούτε πόσα εκατομμύρια θα κοστίσει στη ΔΕΗ η αγορά δικαιωμάτων εκπομπής CO2 για το φυσικό αέριο.

Ούτε πόσα δισεκατομμύρια θα πληρώσουμε για τις νέες μονάδες φυσικού αερίου, που πρέπει να τρέξουμε να χτίσουμε κατεπειγόντως για να έχουμε ρεύμα, μια που τα περί ΑΠΕ είναι παραμύθια της Χαλιμάς: 5500MW ΑΠΕ, που ήδη έχουμε, αποδείχθηκε ήδη στην πράξη πως δεν είναι ικανά ν’ αντικαταστήσουν αξιόπιστα ούτε καν μία παλιά λιγνιτική μονάδα των 300MW.

Και για ν’ αποσύρουν 3900MW λιγνιτικών μονάδων ετοιμάζουν 4500MW νέων μονάδων φυσικού αερίου, παγιδεύοντας τη χώρα σε ενεργειακή εξάρτηση, σε ακριβό ηλεκτρισμό και συνολικά την οικονομία σε μειωμένη ανταγωνιστικότητα….>>

Πέντε «πουλάκια» κάθονταν, ν’ ακούνε παραμύθια (του Χρήστου Ι. Κολοβού)

Dennis Hoidas
Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ