Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Η Ελλάδα «γεμίζει» αμερικανικές βάσεις - Οι νέες περιοχές που θα εγκατασταθούν οι ΗΠΑ και ο ρωσικός κίνδυνος
Η Ελλάδα «γεμίζει» αμερικανικές βάσεις – Οι νέες περιοχές που θα εγκατασταθούν οι ΗΠΑ και ο ρωσικός κίνδυνος

Η Ελλάδα «γεμίζει» αμερικανικές βάσεις – Οι νέες περιοχές που θα εγκατασταθούν οι ΗΠΑ και ο ρωσικός κίνδυνος

Με ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης 30 Ιανουαρίου από την Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

Και το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα είναι ότι οι Αμερικανοί θα γεμίσουν βάσεις στην Ελλάδα αλλά ακόμα δεν φαίνεται για το ποια θα είναι τα κέρδη για την δική μας πλευρά.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 288 βουλευτές. Υπέρ αυτής ψήφισαν 175 βουλευτές, «παρών» δήλωσαν 80 βουλευτές, και την καταψήφισαν 33 βουλευτές. Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, «παρών» δήλωσαν οι του ΣΥΡΙΖΑ και καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του κόμματος ΜέΡΑ25.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής των σχεδίων νόμων του Υπουργείου Εξωτερικών περί Κυρώσεως Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ σχετικώς με τα προξενικά προνόμια και ασυλίες καθώς και της Κυρώσεως Πρωτοκόλλου Τροποποιήσεως Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Με δεδομένες τις νέες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, η περιοδική ανάπτυξη σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη χώρα μας τμημάτων των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων ήταν χρήσιμη και επιθυμητή.”

Γεμίζουμε βάσεις

Το στρατιωτικό «αποτύπωμά» τους στην Ελλάδα ενισχύουν και παγιώνουν οι ΗΠΑ μετά την υπερψήφιση στη Βουλή της επικαιροποιημένης αμυντικής συνεργασίας (MDCA) των δύο χωρών.

Έτσι εκτός της Σούδας οι Αμερικανοί εγκαθίστανται σε άλλα τρία στρατηγικά σημεία της ελληνικής επικράτειας, στη Λάρισα, τον Βόλο και την Αλεξανδρούπολη με στόχο να εξασφαλίσουν καλύτερο έλεγχο στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέση Ανατολής.

Στον έλεγχο αυτό συνδράμουν και τα ιπτάμενα ραντάρ AWACS που σταθμεύουν στη νατοϊκή βάση στο Ακτιο.

Οι εγκαταστάσεις σε Λάρισα, Βόλο και Αλεξανδρούπολη θα χρησιμοποιούνται ως «ορμητήρια» για τα υπερσύγχρονα αμερικανικά UAVs όπως τα MQ-9, τα πλοία και ελικόπτερα μάχης όπως AH-64 APACHE και Blackhawk.

Η Αθήνα πάντως θεωρεί ότι με την παραχώρηση ελληνικών εγκαταστάσεων, όχι μόνον δεν δίνει «γην και ύδωρ» στους Αμερικανούς, αλλά προκύπτουν σημαντικά οφέλη για τη θωράκιση της άμυνάς μας.

Κι αυτό διότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα χρησιμοποιούν τις ίδιες αναβαθμισμένες από τις ΗΠΑ εγκαταστάσεις, θα συνεκπαιδεύονται με αμερικανικές δυνάμεις και θα αποκτούν χρήσιμη τεχνογνωσία πάνω σε νέα όπλα.

Που θα εγκατασταθούν οι Αμερικανοί 

Με την επικαιροποίηση της αμυντικής συνεργασίας – και με τη βούλα της Βουλής – οι Αμερικανοί θα έχουν μόνιμη και ενισχυμένη παρουσία από τον Βορρά έως τον Νότο της χώρας μας.

Η συμφωνία προβλέπει βελτιώσεις και επεκτάσεις στις υποδομές της Σούδας, της σημαντικότερης βάσης των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Η βάση χρησιμοποιείται από το πολεμικό ναυτικό, την αεροπορία (μαχητικά και μεταγωγικά αεροσκάφη) και τις ειδικές δυνάμεις των Αμερικανών. Είναι δε η μόνη βάση στη Μεσόγειο που μπορεί να φιλοξενήσει πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο. Θεωρείται σημαντική βάση ανεφοδιασμού των αμερικανικών δυνάμεων για τις επιχειρήσεις τους σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή. Οι Αμερικανοί αναμένεται να επεκτείνουν το κρηπίδωμα Κ14 όπου δένουν τα αεροπλανοφόρα.

Στην αεροπορική βάση Λάρισας (110 ΠΜ) οι Αμερικανοί θα διαθέτουν μόνιμο «ορμητήριο» για τα σύγχρονα αμερικανικά «μάτια», τα UAVs ΜQ-9 Reaper. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε παρουσιαστεί εκεί από αμερικανική εταιρεία ένα UAV τελευταίας τεχνολογίας. Στο ελληνικό Πεντάγωνο θεωρούν ότι η σταθερή παρουσία αμερικανικών UAV θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε τεχνογνωσία στον κρίσιμο τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Στην έδρα της 1ης Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Βόλου θα υπάρχει μόνιμη παρουσία αμερικανικών ελικοπτέρων. Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές φορές συνεκπαιδεύσεις Ελλήνων και Αμερικανών.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι η τρίτη περιοχή στην οποία οι Αμερικανοί έριξαν «άγκυρα» για μόνιμη εγκατάσταση. Από εκεί θα μπορούν να ελέγχουν τα Βαλκάνια, τα Δαρδανέλλια, το Αιγαίο.

Θεωρούν ότι η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται σε καίριο σημείο για την υποστήριξη ασκήσεων στην περιοχή λόγω της υπάρχουσας υποδομής και στρατηγικής της θέσης. Θέλουν να το χρησιμοποιούν για τη ροή του στρατιωτικού προσωπικού και του εξοπλισμού τους.

Στην πράξη όμως; Οι Αμερικανοί παρά τα όσα συγχαρητήρια δια στόματος Πομπέο και Πάιατ αναφέρουν ουδέν περισσότερο είπαν για τα αντισταθμιστικά οφέλη της Ελλάδας.

Ας καταλάβουν όλοι ότι μόνοι μας είμαστε και οι ΗΠΑ αφού πήραν ότι ήθελαν πάλι μας οδηγούν στην Χάγη όταν λίγες μόλις μέρες πριν ο Τραμπ «ένιψε τας χείρας του» λέγοντας: «Βρείτε τα μόνοι σας για την Ανατολική Μεσόγειο» ενώ η εγκατάσταση στην Αλεξανδρoύπολη μπορεί να μας φέρει σε αντιπαράθεση με την Ρωσία.

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ