Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Οι δύο μεγάλες αλλαγές που φέρνει ο νέος εκλογικός νόμος

Δύο μεγάλες αλλαγές φέρνει ο νέος εκλογικός νόμος, σύμφωνα με τον Θ.Λιβάνιο.

Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος σημείωσε ότι το κλιμακωτό μπόνους και η απλή κατανομή εδρών αν το πρώτο κόμμα δεν φτάσει το 25% είναι οι δύο αλλαγές που έρχονται με τον νέο εκλογικό νόμο.

Λιβάνιος: Το μπόνους πάει στο πρώτο κόμμα, όχι σε συνασπισμό κομμάτων
Ο κ. Λιβάνιος χαρακτήρισε πιο δίκαιο τον νέο εκλογικό νόμο συγκριτικά με τον προηγούμενο σημειώνοντας: «σαφώς διευκολύνει και το σχηματισμό αυτοδύναμων κυβερνήσεων, εφόσον αυτή είναι εντολή του ελληνικού λαού, ή των κυβερνήσεων συνεργασίας».

Διευκρίνισε, επίσης, ότι για να αποφευχθούν οι ευκαιριακές προεκλογικές συμμαχίες το μπόνους θα το πάρει το πρώτο αυτοτελές κόμμα κατά κανόνα κι όχι ο συνασπισμός κομμάτων.

«Διαιρείται ουσιαστικά το ποσοστό του συνασπισμού κομμάτων δια τον αριθμό των κομμάτων που συμμετέχουν κι αυτό πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό του πρώτου κόμματος πρακτικά αυτό δεν μπορεί να συμβεί, άρα συζητάμε ότι το μπόνους το παίρνει το πρώτο αυτοτελές κόμμα», εξήγησε ο υφυπουργός Εσωτερικών.

Τέλος, ο Θεόδωρος Λιβάνιος ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπονται νέες αλλαγές στο νόμο που έχει κατατεθεί στη Βουλή καθώς οι θέσεις των κομμάτων έχουν εκφραστεί διεξοδικά. «Ιδίως από τη στιγμή που δεν συγκεντρώνεται και η πλειοψηφία των 200 ψήφων για να ισχύσει άμεσα όποια αλλαγή», κατέληξε.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/libanios-dyo-allages-neos-eklogikos-nomos

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ