Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

ΑΦΜ χωρίς αντίκρισμα έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ σε αλλοδαπούς

Του Γιώργου Μανουσακάκη

Χιλιάδες ΑΦΜ-«μαϊμού» αλλοδαπών έχουν πέσει μέσα στην αγορά τα τελευταία χρόνια μετά τη σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να χορηγεί αριθμούς φορολογικού μητρώου σε πρόσφυγες και μετανάστες, τη στιγμή που όλοι γνώριζαν ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι «περαστικοί» από τη χώρα. 

Παρά τις αντιδράσεις των εφοριακών, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με αιχμή την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων υποχρέωνε τους υπαλλήλους των ΔΟΥ να χορηγούν ΑΦΜ στους πρόσφυγες και μετανάστες με αποτέλεσμα σήμερα εκατοντάδες περιπτώσεις απάτης που έχουν εντοπιστεί, να έχουν σταλεί στον εισαγγελέα. Μάλιστα, το πρόβλημα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου όπως στη Λέσβο και τη Σάμο, αλλά και σε ΔΟΥ που εδρεύουν στο κέντρο της Αθήνας ήταν αρκετά έντονο καθώς χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες με το που έπαιρναν την προσωρινή άδεια αιτούντος ασύλου έσπευδαν καθοδηγούμενοι από ΜΚΟ και επιτήδειους στις εφορίες για έκδοση ΑΦΜ, το οποίο μετά είτε «πούλαγαν» είτε το αξιοποιούσαν, προκειμένου να λαμβάνουν επιδόματα. Οι εφοριακοί είχαν αντιδράσει έντονα στην πολιορκία που δέχονταν από τους αλλοδαπούς, επισημαίνοντας προς το υπουργείο Οικονομικών ότι λειτουργεί λάθος και εις βάρος της αγοράς. Ωστόσο, η ΑΑΔΕ με τις εγκυκλίους της 1039/2016 και 1140/2018 στην ουσία τους υποχρέωνε να χορηγήσουν ΑΦΜ, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Τα «πουλημένα» ΑΦΜ

Τα χιλιάδες ΑΦΜ-«μαϊμού» που έχουν κατακλύσει την αγορά έχουν να κάνουν κυρίως με μη καταβολή ΦΠΑ από εταιρείες που μπορεί να συστήθηκαν νόμιμα αλλά οι εκπρόσωποί της είναι στην πραγματικότητα… φαντάσματα. Και αυτό γιατί οι αλλοδαποί που έδωσαν τα ΑΦΜ τους σε απατεώνες αυτοί τα αξιοποίησαν για να κάνουν τις δουλειές τους, κλέβοντας κράτος και ιδιώτες μέσα από τις εμπορικές τους συναλλαγές. Τα προσωπικά στοιχεία που έχουν δώσει κάποιοι αλλοδαποί είναι τόσο ψεύτικα που αυτοί οι άνθρωποι έχουν φύγει πλέον από την Ελλάδα αλλά τα ΑΦΜ τους συνεχίζουν να «τρέχουν» στην εγχώρια αγορά μέχρι να τους τσιμπήσει η ψαλίδα του νόμου και αυτά ακυρωθούν από την ΑΑΔΕ. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που «έδωσαν» τα ΑΦΜ τους για κομπίνες γνώριζαν από την πρώτη στιγμή ότι τα προσωπικά στοιχεία που έχουν δώσει στο ελληνικό κράτος είναι ψεύτικα. Παρά ταύτα, από τη στιγμή που η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ αναφέρει τα εξής, οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να την τηρήσουν:

«ΘΕΜΑ: Παροχή διευκρινίσεων επί ζητημάτων, που αφορούν σε αλλοδαπά φυσικά πρόσωπα υπηκόους τρίτων χωρών, που είναι δικαιούχοι καθεστώτων πρόσφυγα, επικουρικής προστασίας και παραμονής στη χώρα για ανθρωπιστικούς λόγους.

Με αφορμή ερωτήματα που έχουν περιέλθει στην υπηρεσία μας και αφορούν στην αντιμετώπιση των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν στη χώρα, με την ιδιότητα του πρόσφυγα και αιτούνται τη χορήγηση ΑΦΜ ή υποβάλλουν δήλωση έναρξης εργασιών, θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα:

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μας ενημέρωσαν ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις των Π.Δ. 114/2010, Π.Δ. 113/2013, Π.Δ. 141/2013, όπως ισχύουν, στους αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών, που αιτούνται διεθνή προστασία ή είναι δικαιούχοι καθεστώτων πρόσφυγα, επικουρικής προστασίας και παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, χορηγούν τα παρακάτω έγγραφα:

1. ΑΔΕΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΤΥΠΟΥ (Α.Δ.Ε.Τ.)
Σε αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς οι οποίοι αναγνωρίστηκαν δικαιούχοι διεθνούς προστασίας με απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου ή των Επιτροπών Προσφυγών της Αρχής Προσφυγών, χορηγείται «Άδεια Διαμονής Ενιαίου Τύπου (Α.Δ.Ε.Τ.)», η οποία επέχει και θέση δελτίου ταυτότητας.

2. ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥ
Στους αλλοδαπούς, δικαιούχους, προσφυγικού καθεστώτος, επικουρικής προστασίας και παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους, χορηγείται το έντυπο « Άδεια παραμονής αλλοδαπού» (λευκού χρώματος) επί του οποίου, ανάλογα με το καθεστώς παραμονής, εμφανίζονται οι ακόλουθες ενδείξεις:

– Αναγνωρισμένος πρόσφυγας
– Επικουρική προστασία
– Παραμονή για ανθρωπιστικούς λόγους

Οι εγκύκλιοι της ΑΑΔΕ, με τις οποίες στην ουσία η Αρχή υποχρεώνει τις εφορίες να χορηγούν ΑΦΜ σε μετανάστες

Σύμφωνα με την αρ. πρωτ. ΔΙΣΚΠΟ /1.18/10991/27.5.2013, εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Οργάνωσης και Διαδικασιών του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το δελτίο αιτήσαντος άσυλο αλλοδαπού καθώς και η άδεια παραμονής αλλοδαπού πρέπει να γίνονται δεκτά από τις Διοικητικές Αρχές και τα ΚΕΠ της χώρας, για την απόδειξη των στοιχείων ταυτότητας των αλλοδαπών πολιτών, κατά τη διεκπεραίωση των διοικητικών διαδικασιών που προβλέπονται από τις διατάξεις του «Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας».

Κατόπιν των ανωτέρω, τα ως άνω πρόσωπα, κατά την υποβολή στον αρμόδιο υπάλληλο του τμήματος ή γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ., των δηλώσεων «Δήλωση Απόδοσης ΑΦΜ/Μεταβολής Ατομικών Στοιχείων» (έντυπο Μ1), «Δήλωση Έναρξης/Μεταβολής Εργασιών Φυσικού Προσώπου» (έντυπο Μ2), επιδεικνύουν υποχρεωτικά σε πρωτότυπη μορφή, το αντίστοιχο, κατά περίπτωση, έγγραφο σε ισχύ, προσκομίζοντας σε πρωτότυπη μορφή, τα οριζόμενα, κατά περίπτωση, σύμφωνα με την ΠΟΛ.1006/31.12.2013 (ΦΕΚ19 Β’/2014) Απόφαση Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, όπως ισχύει, δικαιολογητικά και καταθέτουν ευκρινή φωτοαντίγραφα αυτών».

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι εφοριακοί αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να δίνει ΑΦΜ χωρίς σωστές πιστοποιήσεις ατόμων αφού πολλά από τα έγγραφα αυτά ήταν πλαστά ή τα στοιχεία των αλλοδαπών που αναφέρονταν ήταν ψεύτικα. Και όλα αυτά όταν οι άνθρωποι αυτοί είχαν προσωρινές άδειες παραμονής από τρεις ως έξι μήνες. Βέβαια, εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω της κακής οργάνωσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της υποδοχής, φιλοξενίας και διαδικασίες χορήγησης ασύλου στους πρόσφυγες και μετανάστες οι άνθρωποι αυτοί μένουν στη χώρα εδώ και χρόνια – τα προσφυγικά κύματα ξεκίνησαν από το καλοκαίρι του 2015 – περιμένοντας από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και σήμερα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να τους εγκρίνει ή όχι την αίτησή τους για χορήγηση ασύλου. Σήμερα εκκρεμούν περί τις 70.000 αιτήσεις και οι πρόσφυγες – μετανάστες που τις έχουν υποβάλει βρίσκονται διάσπαρτοι στη χώρα ή σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Η κομπίνα με το επίδομα ενοικίου

Πολλές περιπτώσεις απάτης με τα ΑΦΜ που έχουν δοθεί σε πρόσφυγες – μετανάστες, όπως καταγγέλλουν εφοριακοί, έχουν να κάνουν και με το επίδομα ενοικίου. Ειδικότερα, όπως καταγγέλλεται, πολλοί από αυτούς δηλώνουν μια διεύθυνση σπιτιού ότι το νοικιάζουν και μένουν εκεί με στόχο να εισπράξουν το επίδομα από το κράτος. Αυτό το πετυχαίνουν καθώς στο Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών, το γνωστό σε όλους ΚΕΠΥΟ, δεν γίνονται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι σωστές διασταυρώσεις στα επιδόματα ενοικίου σε ό,τι αφορά τα ακίνητα από την πλευρά του ιδιοκτήτη αλλά και του ενοικιαστή.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι εκατοντάδες αλλοδαποί, αφού έχουν νόμιμο ΑΦΜ στην κατοχή τους, να εισπράττουν, χιλιάδες ευρώ ετησίως εις βάρος της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των φορολογουμένων, οι οποίοι πληρώνουν το κράτος. Να σημειωθεί ότι ειδικά για τη λειτουργία του ΚΕΠΥΟ οι εφοριακοί έχουν επισημάνει ότι δείχνει… αδράνεια στο θέμα των ελέγχων στα επιδόματα ενοικίου και έχουν ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να λάβει μέτρα, πιέζοντας την κατάσταση.

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΡΟΥΤΣΗ 

Η κυβέρνηση της ΝΔ διαπιστώνοντας το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τα πλαστά ΑΦΜ ξεκίνησε να βάζει περιορισμούς, με πρώτο το υπουργείο Εργασίας. Ειδικότερα, ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, ξεκίνησε από τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης χαρακτηρίζοντας την προηγούμενη νομοθεσία για τη χορήγησή του σε αλλοδαπούς «διάτρητη και αντίθετη στο νόμο», η οποία «παρείχε ΑΜΚΑ με αυθαίρετο τρόπο στους κατοίκους τρίτων χωρών».
Με απόφασή του ο κ. Βρούτσης ενημέρωσε τα συναρμόδια υπουργεία και τους φορείς ότι ανακαλείται η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, με ημερομηνία 20 Ιουνίου, η οποία διευκρίνιζε το καθεστώς απόδοσης ΑΜΚΑ για πολίτες κρατών μελών της ΕΕ, για πολίτες τρίτων χωρών, για τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας και για τους αιτούντες διεθνή προστασία. Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης ενημέρωσε ότι «θα ακολουθήσει έγγραφο με το οποίο θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες για την απόδοση ΑΜΚΑ».
Η ΚΥΑ που ανακλήθηκε είχε την υπογραφή των πρώην υπουργών Υγείας Ανδρέα Ξανθού, Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα και του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου.

* Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” της Κυριακής

Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ