Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ξέρετε να βάζετε αντιολισθητικές αλυσίδες; έρχονται χιόνια

Η πρόσφατη… επέλαση του χιονιά δημιούργησε πολλά προβλήματα στο εθνικό οδικό δίκτυο, ακόμα και στην Αττική. Σε πολλά σημεία η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κρίνεται απαραίτητη και καλό είναι, να είστε έτοιμοι να τις τοποθετήσετε εφόσον αυτό χρειαστεί!
Αν και δυστυχώς στη χώρα μας είναι σύνηθες φαινόμενο, ενώ όλοι περιμένουμε το χιονιά, να ανεβαίνουμε στο βουνό χωρίς να τις έχουμε στο αυτοκίνητο. Βέβαια και να τις κουβαλάς, είναι σημαντικό να ξέρεις και να τις χρησιμοποιήσεις. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τη χρήση των αλυσίδων.
Εξασφαλίζουμε πως οι αλυσίδες που διαθέτουμε, ταιριάζουν στις διαστάσεις των ελαστικών που «φοράει» το όχημά μας.
Πριν βγούμε στο δρόμο, είναι φρόνιμο να έχουμε κάνει «προπόνηση» σε ασφαλές περιβάλλον και όχι να προσπαθούμε να «μάθουμε» υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες και υπό πίεση.
• Όσο περισσότερη επιφάνεια του πέλματος του τροχού καλύπτεται με την αλυσίδα, τόσο καλύτερη είναι η πρόσφυση, καθώς η επιφάνεια του τροχού που πλέον έχει αποκτήσει τα εξογκώματα της αντιολισθητικής αλυσίδας μπορεί να «πιάσει» στο χιόνι ή τον πάγο και να κινήσει το όχημα.
Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χρησιμοποιούνται μόνο όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν το όχημα κινείται σε καθαρό οδόστρωμα, καθώς προκαλούν φθορές τόσο στα ελαστικά, όσο και στο οδόστρωμα.

• Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς και σε περίπτωση τετρακίνησης, στον εμπρός άξονα.

• Κατά τη χρήση των αλυσίδων, οι κινήσεις του οδηγού πρέπει να είναι ομαλές διότι μπορεί οι κινητήριοι τροχοί να έχουν μεγαλύτερη πρόσφυση, ενώ το ίδιο δεν συμβαίνει με τους υπόλοιπους τροχούς.
• Η ταχύτητα που ενδείκνυται να κινείται ένα όχημα όταν «φοράει» αντιολισθητικές αλυσίδες δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20-30 km/h
  • Για την τοποθέτηση και συντήρηση των αντιολισθητικών αλυσίδων οι οδηγοί θα πρέπει να συμβουλεύονται αντίστοιχα τις οδηγίες τοποθέτησης και συντήρησης τους.
• Οι σωστά τοποθετημένες αλυσίδες πρέπει να δείχνουν και να είναι «τεντωμένες».

Όλα αυτά, με πρωταρχική συμβουλή να περιορίσετε τις μετακινήσεις σας! Βγείτε σε χιονισμένους δρόμους μόνο εφόσον αυτό είναι απαραίτητο. Σε αυτή την περίπτωση, οδηγείτε πάντα με ιδιαίτερη προσοχή, χαμηλή ταχύτητα και εναρμονιστείτε με τις υποδείξεις της τροχαίας.

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ