Καβάλα: Το λάθος που οδήγησε την αστυνομία στα 4,2 εκατομμύρια ευρώ
Καβάλα: Το λάθος που οδήγησε την αστυνομία στα 4,2 εκατομμύρια ευρώ
Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Καβάλα: Το λάθος που οδήγησε την αστυνομία στα 4,2 εκατομμύρια ευρώ
Καβάλα: Το λάθος που οδήγησε την αστυνομία στα 4,2 εκατομμύρια ευρώ

Πώς οι ελληνικές αρχές οδηγήθηκαν στα ίχνη των θαμμένων 4,2 εκατ. ευρώ – Ποια ήταν η πράξη που πρόδωσε τους συλληφθέντες – Αναζητείται συνεργός.

Τον συνεργό των τριών συλληφθέντων για τη σκηνοθετημένη ληστεία με πρόσχημα δήθεν απαγωγή, αναζητά η αστυνομία στα κεντρικά της εταιρείας σεκιούριτι από την οποία είχαν αρπάξει 4,2 εκατ. ευρώ τα οποία προορίζονταν για ανεφοδιασμό ΑΤΜ στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας. Η άκρη του νήματος για την υπόθεση πάντως, ήταν ο εντοπισμός χαρτονομισμάτων, ο σειριακός αριθμός των οποίων είχε καταγραφεί ότι ήταν στα κλεμμένα. Οι δράστες είχαν συγκρατηθεί και δεν ξόδευαν έως τώρα από τα κλεμμένα, προσπαθώντας να αποφύγουν ακριβώς αυτό: Να ακολουθήσει η αστυνομία …τα λεφτά. Η αστυνομική επιχείρηση πάντως, επισπεύσθηκε όταν διαπιστώθηκε ότι ένας εκ των κατηγορουμένων είχε αγοράσει εισιτήριο για το εξωτερικό.

Τα χρήματα από τη ληστεία- μαμούθ βρέθηκαν μετά από επιχείρηση που έκανε η ΕΛΑΣ με μπουλντόζες στον περίβολο συνεργείου ιδιοκτησίας ενός εκ των κατηγορουμένων: Εκεί εντοπίσθηκαν 3,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 600.000 ευρώ βρέθηκαν σε καταπακτή στο συνεργείο στην είσοδο των Αμισιανών Καβάλας και σε διάφορες κρύπτες.

Η ληστεία και η σκηνοθετημένη απαγωγή έγιναν τον περασμένο Ιανουάριο στην Καβάλα, όταν καταγγέλθηκε ότι άτομα με μάσκες του Κώστα Καραμανλή και του Γιώργου Παπανδρέου είπαν σε πρώην διευθυντή εταιρείας σεκιούριτι ότι έχουν απαγάγει το παιδί του και θέλουν λύτρα να το απελευθερώσουν.

Συλληφθέντες φέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης του συνεργείου αυτοκινήτων, ο γιος του και ο πρώην διευθυντής της εταιρείας σεκιούριτι από την οποία αρπάχθηκαν τα χρήματα. Οι δύο τελευταίοι φέρεται να είναι κουμπάροι. Κατά την ανάκριση έσπασαν και υπέδειξαν στους αστυνομικούς που βρίσκονται θαμμένα τα χρήματα.

Από την πρώτη ώρα της καταγγελίας, πάντως, η περιγραφή της ληστείας δημιουργούσε ερωτήματα.

Σύμφωνα με το kavalanews.gr οι έρευνες δεν σταμάτησαν ποτέ και δεν έχουν σταματήσει ούτε και τώρα. Άλλωστε αναζητείται ο συνεργός από τα κεντρικά της εταιρίας σεκιούριτι στην Αθήνα, με τη βοήθεια του οποίου παρακάμφθηκαν όλα τα πρωτόκολα ασφαλείας, οι κλειδάριθμοι για το άνοιγμα του χρηματοκιβωτίου και λοιπές ασφαλιστικές δικλείδες.

Καβάλα: Το λάθος που οδήγησε την αστυνομία στα 4,2 εκατομμύρια ευρώ
Καβάλα: Το λάθος που οδήγησε την αστυνομία στα 4,2 εκατομμύρια ευρώ

Η έφοδος στα Αμισιανά

Το πρωί της Πέμπτης, μεγάλη αστυνομική δύναμη έκανε έφοδο σε επιχείρηση εμπορίας και επισκευής αυτοκινήτων στα Αμισιανά. Σύντομα εμφανίστηκε και μπουλντόζα που άρχισε να σκάβει ψάχνοντας… θαμμένα χρήματα στο έδαφος.

Οι πρώτοι συλληφθέντες

Η αστυνομία τους παρακολουθούσε εδώ και μήνες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην επιχείρηση πήγαιναν αστυνομικοί για επισκευές τα υπηρεσιακά ή ιδιωτικά τους οχήματα. Κάπως έτσι έγινε μια πρώτη, στενή παρακολούθηση, χωρίς να κινηθούν υποψίες.

Οι τακτικές επισκέψεις κίνησαν υποψίες

Το στέλεχος της εταιρίας σεκιούριτι επισκεπτόταν την επιχείρηση αυτή πολύ τακτικά, ίσως παραπάνω από όσο δεν θα κινούσε υποψίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι βρισκόταν εκεί σχεδόν καθημερινά.

Έρευνες σε όλη την Καβάλα

Εκτός από τους δύο βασικούς υπόπτους, προσήχθησαν πολλοί κοντινοί συγγενείς και ανακρίθηκαν για ώρες, αφού η αστυνομία προσπάθησε να εντοπίσει πιθανούς συνεργούς αλλά να λάβει και πληροφορίες για το που ήταν κρυμμένα τα κλοπιμαία.

Κορυφή του παγόβουνου η έρευνα στα Αμισιανά

Άλλωστε από την πρώτη στιγμή, του ελέγχου στην επιχείρηση των Αμισιανών, διεξάγονταν ταυτόχρονες έρευνες σε πολλά σημεία, σε σπίτια και ιδιοκτησίες συγγενικών και φιλικών προσώπων των δύο βασικών υπόπτων. Αυτό που συνέβαινε στα Αμισιανά ήταν η κορυφή του παγόβουνου στις αστυνομικές έρευνες.

Ο σάκος με τα 500 χιλιάρικα

Καβάλα: Το λάθος που οδήγησε την αστυνομία στα 4,2 εκατομμύρια ευρώ

Σε πρώτη φάση η έρευνα της αστυνομίας ήρθε μπροστά σε ένα σάκο με 500.000€ σε χαρτονομίσματα των 50€ και 100€ που ήταν κρυμμένα μέσα σε μια καταπακτή (φρεάτιο). Ήταν η πρώτη πολύ αξιόλογη πληροφορία που είχε λάβει η αστυνομία από τις ανακρίσεις υπόπτων και η επαλήθευση έγινε άμεσα.

Ακολούθησε το σκάψιμο της μπουλντόζας στο οικόπεδο της μάντρας αυτοκινήτων, από το πρωί έως το βράδυ της Πέμπτης. Ωστόσο δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα αφού τα ευρήματα υπολείπονταν πολύ από τα 4,2 εκ. ευρώ που είχαν κλαπεί στις αρχές του χρόνου.

Που βρέθηκαν τα περισσότερα χρήματα

Στην πορεία των ανακρίσεων φαίνεται ότι κάποιος έδωσε με μεγαλύτερη ακρίβεια το σημείο που είχαν κρυφτεί (τα περισσότερα) χρήματα. Επρόκειτο για έναν μεταλλικό οικίσκο (αποθήκη) ακριβώς πίσω από το σημείο όπου έσκαβε η μπουλντόζα. Εκεί βρέθηκαν πολλά χρήματα σε σάκους, τα οποία εντόπισε η αστυνομία και τα κατάσχεσε.

Η αστυνομία είχε ήδη από καιρό συγκεντρώσει επαρκή στοιχεία για να προχωρήσει σε έφοδο. Έλειπε όμως κάτι. Δεν είχε ξοδευτεί (εμφανώς τουλάχιστον) χρήμα από την ληστεία.

Πριν λίγες ημέρες ωστόσο άρχισαν να γίνονται αγορές μεσαίας αξίας, όπως ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, σε επιχείρηση της περιοχής.

Σε αυτές τις συναλλαγές φαίνεται ότι εντοπίστηκαν αριθμοί χαρτονομισμάτων που είχαν συσχετιστεί με τη ληστεία. Πρόκειται για χρήματα «χαρτογραφημένα» πριν τη ληστεία, που προέρχονταν από σειρές χαρτονομισμάτων που διακινούν οι τράπεζες.

Επίσης υπάρχουν πληροφορίες ότι ένας εκ των δραστών αγόρασε αεροπορικά εισιτήρια για πολύ μακρινό ταξίδι και υπήρχαν φόβοι για διαφυγή κατά την περίοδο των εορτών. Έτσι επισπεύθηκε η έφοδος.

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ