Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

#NOVARTIS_GATE Εισαγγελείς Διαφθοράς: Ο Μανιαδάκης μας έλεγε πως τον εκβιάζει ο Στουρνάρας

Ένα έγγραφο που υπογράφουν τρεις Εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα για τη Novartis δίνει άλλη διάσταση στο σκάνδαλο αφού βάζει στο κάδρο πολιτικά πρόσωπα για εκβιασμούς, μηχανορραφίες και επαφές με προστατευόμενους μάρτυρες προκειμένου να τιναχτεί η έρευνα στον αέρα.

Το έγγραφο αποτελεί κοινή αναφορά της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των Εισαγγελέων Στυλιανού Μανώλη και Χρήστου Ντζούρα και διαβιβάστηκε μέσω του Υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα, στις 16 Οκτωβρίου στη Βουλή.

Οι τρεις Εισαγγελείς είχαν αλλεπάλληλες επαφές με τον Νίκο Μανιαδάκη, κατηγορούμενο για το σκάνδαλο της Novartis , o οποίος είχε μετατραπεί σε προστατευόμενο μάρτυρα αλλά συνελήφθη όταν επιχείρησε να διαφύγει στο εξωτερικό. Σύμφωνα με όσα καταθέτουν, ο Μανιαδάκης, τον Οκτώβριο- Νοέμβριο του 2018, όταν ακόμη ήταν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και κατέθετε ως προστατευόμενος μάρτυρας, τους ενημέρωσε πως τον κάλεσε ο Γιάννης Στουρνάρας στην Τράπεζα της Ελλάδας και αφού του είπε πως γνωρίζει ότι είναι προστατευόμενος μάρτυρας, τον απείλησε λέγοντας πως αυτός και άλλα πολιτικά πρόσωπα όταν αλλάξει η κυβέρνηση θα τσακίσουν τους μάρτυρες. 

Γράφουν συγκεκριμένα οι Εισαγγελείς ότι ο Μανιαδάκης: «μας γνωστοποίησε ότι τον κάλεσε σε γεύμα στην Τράπεζα της Ελλάδος ο κύριος Στουρνάρας και όπως μας ανέφερε του είπε ότι γνωρίζει ότι είναι αυτός ένας εκ των προστατευομένων μαρτύρων. Τότε του είπε επί λέξει , σύμφωνα πάντα με όσα μας μετέφερε, ότι όταν αλλάξει η κυβέρνηση, ο ίδιος από κοινού με άλλα δύο πολιτικά πρόσωπα, είχαν αποφασίσει να τσακίσουν τους Εισαγγελείς και τους μάρτυρες. Εμείς στο άκουσμα αυτών των γεγονότων τον προτρέψαμε να πράξει τα νόμιμα εφόσον έκρινε ότι απειλείται. 

Ωστόσο ήταν δύσκολο και δεν τον πιέσαμε γιατί κάτι τέτοιο θα συνεπάγονταν την αποκάλυψη της ταυτότητάς του. Η εικόνα που μας δόθηκε ήταν ότι ήταν έντρομος, ενώ μας είπε ότι δεχόταν και απειλητικά μηνύματα στο κινητό του. Τώρα μαθαίνουμε απ όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας ότι πράγματι ο κύριος Μανιαδάκης και ο κύριος Στουρνάρας, συναντήθηκαν κατά το διάστημα που ο πρώτος είχε την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Έτσι την ίδια στιγμή που σε μας μετέφερε τον τρόμο του, ότι δήθεν απειλείται τόσο ο ίδιος όσο και εμείς, ταυτόχρονα ήταν σε συνεννόηση με τον κύριο Στουρνάρα προκειμένου να προκληθεί σε εμάς, φόβος κατά το χειρισμό της υπόθεσης».

Η επαφή Στουρνάρα – Μανιαδάκη

Ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας, έχει παραδεχθεί πραγματικά σε ανύποπτο χρόνο την επαφή του με το Νίκο Μανιαδάκη , όταν ήταν προστατευόμενος μάρτυρας. Επαφές επίσης με το Μανιαδάκη παραδέχθηκε αμέσως αφότου συνελήφθη και ο Άδωνης Γεωργιάδης. Δημόσιες απειλές εναντίον των μαρτύρων είχαν εξακοντίσει και ο Άδωνης Γεωργιάδης (με τα περίφημα θα τους γδάρω) αλλά και ο Αντώνης Σαμαράς.

Φαίνεται λοιπόν από την αναφορά των τριών Εισαγγελέων Διαφθοράς, πως ο Μανιαδάκης σε κάποιο στάδιο μετέφερε τις απειλές Στουρνάρα. Το ερώτημα είναι αν ο Μανιαδάκης μετέφερε τις απειλές Στουρνάρα γιατί τρομοκρατήθηκε όπως έλεγε ή γιατί ήθελε να τρομοκρατήσει τους Εισαγγελείς που έκαναν την έρευνα μεταφέροντας το μήνυμα πως κινδυνεύουν από τη νέα κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση ο Γιάννης Στουρνάρας , όπως παραδέχθηκε ο Μανιαδάκης, γνωρίζει πως ήταν προστατευόμενος μάρτυρας και έχει επαφές μαζί του.

Το κύριο ερώτημα είναι αν το κλίμα τρομοκρατίας προς τους μάρτυρες και τους εισαγγελείς που δημιουργήθηκε από τα ερευνόμενα πολιτικά πρόσωπα με δημόσιες δηλώσεις, είχε και τη μορφή απειλών σε προσωπικές επαφές με στόχο την απενεργοποίησή τους.

Η συγκεκριμένη αποκάλυψη έρχεται την ώρα που τα αιτήματα εξαίρεσης της Τουλουπάκη από την υπόθεση έχουν απορριφθεί (άρα συνάγεται πως θεσμικά επιβεβαιώνεται η έρευνά της) και που η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ βάζουν θέματα εξαίρεσης του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Παύλου Πολάκη από την προανακριτική Επιτροπή. Για τον Παύλο Πολάκη μάλιστα το επιχείρημα είναι πως σε τηλεοπτική εκπομπή εξέφρασε την άποψη ότι οι μάρτυρες είναι στελέχη της Novartis, άρα γνώριζε στοιχεία τους. Δηλαδή ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας φέρεται να γνωρίζει και να απειλεί μάρτυρα ή στη χειρότερη περίπτωση να συνωμοτεί μαζί του για να μεταφερθεί μήνυμα εκφοβισμού στους Εισαγγελείς, η κυβερνητική πλειοψηφία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει νομικά την άποψη Πολάκη.
Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες μετά τη σοκαριστική αναφορά των Εισαγγελέων Διαφθοράς, ενώ αναμένεται λογικά να τεθεί το θέμα της ποινικής εξέτασης ευθυνών του Γιάννη Στουρνάρα. Απειλούσε τον μάρτυρα ή ακόμη χειρότερα απειλούσε σε συνεννόηση μαζί του τους Εισαγγελείς;

πηγη documentonews.gr

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.