Reading Time: 5 minutes

10 τρόποι που τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χειραγωγούν την γνώμη μας

10 τρόποι που τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χειραγωγούν την γνώμη μας
σας εκπαιδεύουν να αισθάνεστε ένοχοι 10 τρόποι που τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χειραγωγούν την γνώμη μας

Πριν από περίπου 30 χρόνια, ο Νόαμ Τσόμσκι έγραψε σχετικά με τις στρατηγικές χειραγώγησης που χρησιμοποιούν τα Μέσα Ενημέρωσης. Από τότε έχει περάσει αρκετός καιρός και τώρα υπάρχει το διαδίκτυο, το Facebook και το Twitter, οπότε τα υπάρχουν ακόμα περισσότεροι τρόποι για να μας επηρεάζουν. Δυστυχώς, αυτή η επιρροή δεν είναι πάντα θετική.

Δείτε παρακάτω 10 τρόπους που χρησιμοποιούν τα Μέσα για να επηρεάζουν την γνώμη μας.

Δημιουργούν αντιπερισπασμό

Δημιουργούν αντιπερισπασμό
Δημιουργούν αντιπερισπασμό 10 τρόποι που τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χειραγωγούν την γνώμη μας.

Ο αντιπερισπασμός είναι η αγαπημένη στρατηγική των Μέσων Ενημέρωσης. Μέσα από πολλές μικρές ιστορίες και ρεπορτάζ δεν παρατηρούμε το σημαντικό θέμα. Το διαδίκτυο δεν έλυσε το πρόβλημα: η προσοχή μας αποσπάται συνεχώς από αστείες φωτογραφίες και βίντεο. Η διαφορά είναι ότι σήμερα μπορούμε να φιλτράρουμε τις πληροφορίες που παίρνουμε.

Διογκώνουν ένα πρόβλημα

Διογκώνουν ένα πρόβλημα 10 τρόποι που τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χειραγωγούν την γνώμη μας
Διογκώνουν ένα πρόβλημα

Μερικές φορές, ένα φανταστικό ή διογκωμένο πρόβλημα μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές αντιδράσεις από την κοινωνία. Το 2016, η NASA δημοσίευσε ένα άρθρο λέγοντας ότι αν η αστρολογία ήταν επιστήμη, τα ζώδια θα άλλαζαν τις θέσεις τους. Για παράδειγμα, η Παρθένος θα γινόταν Λέων. Το Cosmopolitan το παρουσίασε ως επιστημονική ανακάλυψη και ισχυρίστηκε ότι το 80% των ανθρώπων θα έπρεπε να αλλάξουν το ζώδιό τους. Το άρθρο εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα ώστε η NASA έπρεπε να δημοσιεύσει μια ανακοίνωση αναίρεσης.

Σταδιακή στρατηγική

Σταδιακή στρατηγική 10 τρόποι που τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χειραγωγούν την γνώμη μας
Σταδιακή στρατηγική

Για να επηρεάσουν τον κόσμο να σχηματίσει μια συγκεκριμένη άποψη για ένα θέμα τα Μέσα δημοσιεύουν σταδιακά τις πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα. Για παράδειγμα, στα Μέσα πολλών χωρών αναφέρονται μόνο συγκεκριμένες μάρκες φαγητών. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προώθηση του καπνίσματος στα μέσα του 20ο αιώνα.

Στρατηγική αναβλητικότητας

Στρατηγική αναβλητικότητας 10 τρόποι που τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χειραγωγούν την γνώμη μας
Στρατηγική αναβλητικότητας

Για να πείσουν τον κόσμο να πάρει δύσκολες ή μη δημοφιλείς αποφάσεις, τα Μέσα τις παρουσιάζουν ως «επώδυνες, αλλά τελείως απαραίτητες.» Στην συνέχεια, λένε στον κόσμο ότι αυτές οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν αύριο και όχι σήμερα, γιατί οι μελλοντικές θυσίες φαίνονται πιο εύκολες.

Υπερβολική ευγένεια

Υπερβολική ευγένεια 10 τρόποι που τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χειραγωγούν την γνώμη μας
Υπερβολική ευγένεια

Ορισμένες διαφημίσεις χρησιμοποιούν γλώσσα, επιχειρήματα και συμβολισμούς που απευθύνονται σε παιδιά. Αυτή η επικοινωνιακή στρατηγική κάνει τους ανθρώπους λιγότερο επικριτικούς. Οι εταιρίες χρησιμοποιούν αυτή την τακτική, στοχεύοντας στα απλά συναισθήματα και τις παρορμήσεις.

Περισσότερα συναισθήματα, λιγότερη λογική

Περισσότερα συναισθήματα, λιγότερη λογική 10 τρόποι που τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χειραγωγούν την γνώμη μας
Περισσότερα συναισθήματα, λιγότερη λογική

Τα συναισθήματα δεν μας αφήνουν να σκεφτούμε και να κρίνουμε αντικειμενικά ένα θέμα. Αυτό συχνά οδηγεί σε διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Γι’ αυτό ακριβώς ο όρος «πολεμική πληροφόρηση» όχι μόνο δεν έχει ξεχαστεί, αλλά χρησιμοποιείται συχνά.

Κρατάνε τον κόσμο ανενημέρωτο

Κρατάνε τον κόσμο ανενημέρωτο 10 τρόποι που τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χειραγωγούν την γνώμη μας
Κρατάνε τον κόσμο ανενημέρωτο

Τα Μέσα Ενημέρωσης και οι κυβερνήσεις μπορούν να χειραγωγήσουν μια κοινωνία, αν η κοινωνία δεν γνωρίζει τις τεχνικές χειραγώγησης. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της ελλιπούς εκπαίδευσης.

O Τσόμσκι πιστεύει ότι η πρόσβαση στις πληροφορίες είναι πολύ διαφορετική για την ελίτ και τους καθημερινούς ανθρώπους. Ωστόσο, αυτό έχει αλλάξει σήμερα που ζούμε στην εποχή της πληροφόρησης και έχουμε ελεύθερη πρόσβαση στις πληροφορίες που θέλουμε.

Ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να προτιμούν μέτρια προϊόντα

Ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να προτιμούν μέτρια προϊόντα 10 τρόποι που τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χειραγωγούν την γνώμη μας
Ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να προτιμούν μέτρια προϊόντα

Τα Μέσα έχουν την τάση να κάνουν τους ανθρώπους να θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να είναι αγενείς και χυδαίοι. Οι εκπομπές με αυτού του είδους το περιεχόμενο στοχεύουν εκτός από την διασκέδαση στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα σημαντικά θέματα.

Δημιουργούν τύψεις στους ανθρώπους (σας εκπαιδεύουν να αισθάνεστε ένοχοι)

Δημιουργούν τύψεις στους ανθρώπους (σας εκπαιδεύουν να αισθάνεστε ένοχοι) 10 τρόποι που τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χειραγωγούν την γνώμη μας
Δημιουργούν τύψεις στους ανθρώπους (σας εκπαιδεύουν να αισθάνεστε ένοχοι)

Το νόημα αυτής της στρατηγικής είναι να κάνουν τον κόσμο να νιώθει υπεύθυνος για τοπικά και διεθνή προβλήματα. Οι άνθρωποι κατηγορούν τους εαυτούς τους για τους πολέμους που ξεκίνησαν οι κυβερνήσεις. Το 2014, έγινε ανάρπαστη η φωτογραφία ενός αγοριού που είχε ξαπλώσει ανάμεσα στους τάφους των γονιών του. Υποτίθεται ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε σε μια εμπόλεμη ζώνη. Στην πραγματικότητα, η φωτογραφία ήταν μέρος ενός πρότζεκτ σχετικά με την αγάπη προς τους συγγενείς. Ο φωτογράφος σοκαρίστηκε, όταν έμαθε πως χρησιμοποιήθηκε η φωτογραφία του από τα Μέσα.

Κάνουν τους ανθρώπους να θέλουν να ξέρουν περισσότερα για τους άλλους παρά για τους εαυτούς τους

Κάνουν τους ανθρώπους να θέλουν να ξέρουν περισσότερα για τους άλλους παρά για τους εαυτούς τους
Κάνουν τους ανθρώπους να θέλουν να ξέρουν περισσότερα για τους άλλους παρά για τους εαυτούς τους

Το 2005 το Βρετανικό ταμπλόιτ News of the World έβαλε κοριούς σε διάσημους, πολιτικούς και μέλη της βασιλικής οικογένειας. Χρησιμοποίησαν το υλικό που κατέγραψαν για να γράψουν αποκλειστικά άρθρα που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού. Τελικά, το ταμπλόιτ έκλεισε μετά από τις μηνύσεις των ανθρώπων που είχαν καταγράψει.

ΠΗΓΗ VIRELMAN

Ψυχολογία της Μάζας: 10 στρατηγικές χειραγώγησης ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Μια ακόμα προσπάθεια χειραγώγησης του πλήθους!

΄΄ΚΑΖΙΝΟ – ΡΟΥΛΕΤΤΑ΄΄

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΑ ΑΠΕΛΕΦΘΕΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΣΤΕΣ…

ΘΑ ΠΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙ; ΘΑ ΦΑΣ ΞΥΛΟ ΕΔΩ ΕΧΟΥΝ ΞΕΦΥΓΕΙ…

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΑΝΕΚΚΛΗΤΟΥ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΥ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΠΛΟΣΚΑ 19-10-2019

Χάνεται ο έλεγχος στη Σουηδία: Αυξάνονται ραγδαία οι βομβιστικές επιθέσεις, οι βιασμοί και οι…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΠΑΝΤΟΥ - ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ H ΑΝAΡΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ BLOG H SITES & ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕTIKEΣ ΟΜΑΔΕΣ facebook

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: