Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πόσα κρατάει το κράτος σε μια απόδειξη των 100 ευρώ;

Ανάλογα με τα κέρδη και τον συντελεστή του ΦΠΑ, το κράτος μπορεί να εισπράξει έως και 90 ευρώ

Ιδού λοιπόν τι συμβαίνει με την έκδοση μιας απόδειξης των 100 ευρώ.

Με το «καλημέρα» πρέπει να καταβληθεί ο ΦΠΑ τον οποίο αποδίδει ο πελάτης. Έτσι, αν η καθαρή αξία της συναλλαγής είναι 100 ευρώ, γεννάται αυτομάτως η υποχρέωση για πληρωμή του ποσού 13 έως και 24 ευρώ ανάλογα με το είδος. Στο σουβλάκι για παράδειγμα έχει ΦΠΑ 13 ευρώ αλλά στον καφέ 24 ευρώ. Βέβαια, τον ΦΠΑ δεν τον πληρώνει ο επιχειρηματίας αλλά ο πελάτης. Όμως ο ιδιοκτήτης της ατομικής επιχείρησης δεν το βλέπει έτσι. Κάθε τρίμηνο (ή κάθε μήνα) αντιμετωπίζει τον ΦΠΑ ως μια δική του υποχρέωση. Επίσης, από τον ΦΠΑ που εισπράττει από τον πελάτη, αφαιρεί τον ΦΠΑ που καταβάλλει στον προμηθευτή. Και αυτό όμως δεν τον συγκινεί ιδιαίτερα καθώς αν δεν κόψει την απόδειξη, απλώς θα μπορεί να διεκδικήσει μέχρι και επιστροφή του ΦΠΑ.

Επί της καθαρής αξίας της συναλλαγής, αρχίζει τώρα ο υπολογισμός των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών:

  1. Οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί του αθροίσματος «καθαρά κέρδη συν ασφαλιστικές εισφορές προηγούμενου έτους» ενώ ο συντελεστής κυμαίνεται από 20% έως και 28% ανάλογα με τις καλύψεις (σ.σ το 20% ισχύει για όλους). Άρα, σε έναν κερδοφόρο ιδιοκτήτη ατομικής επιχείρησης, από την απόδειξη των 100 ευρώ θα κρατηθούν με το «καλημέρα» 20 έως και 28 ευρώ. Να ένας λόγος για τον οποίο οι επαγγελματίες θέλουν να εμφανίζουν ελάχιστα κέρδη στα όρια των 7000-8000 ευρώ ώστε να μην πληρώνουν παρά τις ελάχιστες ασφαλιστικές εισφορές που είναι 175 ευρώ.
  2. Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι δαπάνη άρα αφαιρούνται από τα φορολογητέα κέρδη. Έτσι, από τα 100 ευρώ, θα μείνουν 72 έως 80 ευρώ. Επί αυτού του ποσού, θα υπολογιστεί ο φόρος εισοδήματος με συντελεστή 22% έως και 45% ανάλογα με το ύψος των καθαρών κερδών. Το 22% είναι σίγουρο καθώς επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ. Άρα ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα κυμαίνεται από 17,6 ευρώ έως 32,4 ευρώ. Με την ίδια λογική θα υπολογιστεί και η εισφορά αλληλεγγύης η οποία σήμερα υπολογίζεται με συντελεστή από 2,2% έως και 10%. Άρα και η εισφορά μπορεί να φτάσει στα 1,76 ευρώ έως και 6,3 ευρώ.

Ποιο είναι το άθροισμα των ποσών που προαναφέρθηκαν; Κυμαίνεται από 52,36 ευρώ έως και 90,73 ευρώ. Να γιατί ανθούν οι παράνομες πρακτικές και να γιατί το διαδίκτυο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες γεμίζει από φωτογραφίες της ΑΑΔΕ με «λουκέτα» 48 ωρών αλλά και ειδήσεις για επεισοδιακούς ελέγχους σε μαγαζιά και νυχτερινά κέντρα παρουσία της αστυνομίας.

Οι κρατήσεις σε μια απόδειξη των 100 ευρώ
Από… έως
ΦΠΑ 13 24
Ασφαλιστικές εισφορές 20 28
Φόρος εισοδήματος 17,6 32,4
Εισφορά αλληλεγγύης 1,76 6,3
ΣΥΝΟΛΟ 52,36 90,736

πηγη fpress.gr

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΦΑΚΕΛΟ ΜΕ ΚΩΔΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ