Φόροι, φόροι, φόροι – «Χρυσό» στην Ελλάδα από τον ΟΟΣΑ

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του ΟΟΣΑ σύμφωνα με τα οποία για άλλη μια φορά τον τίτλο της πρωταθλήτριας στην αύξηση των φόρων κερδίζει η Ελλάδα, καθώς οι φορολογικές επιβαρύνσεις στη χώρα αυξάνονται με ρυθμό μεγαλύτερο από ό,τι στις άλλες χώρες-μέλη του οργανισμού.

Στη διάρκεια της δεκαετίας 2007-2017 οι φόροι αυξήθηκαν κατά 8,2 μονάδες του ΑΕΠ και από 31,2% το 2017 έφτασαν το 39,4% του ΑΕΠ το 2017. Αντίστοιχα ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ για αυτή την περίοδο διαμορφώθηκε από το 33,6% του 2007 στο 34,2% το 2017. Το 2012 η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα ήταν στο 35,5% του ΑΕΠ έναντι μέσου όρου 33,1% στον ΟΟΣΑ και το 2014 η επιβάρυνση στην Ελλάδα ήταν στο 35,7% του ΑΕΠ έναντι 33,5% στον ΟΟΣΑ.

Η ανάλυση των βαρών δείχνει πως οι φόροι εισοδήματος αντιστοιχούν στο 15% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης στην Ελλάδα, έναντι 24% στον ΟΟΣΑ, ενώ οι φόροι στα εταιρικά κέρδη είναι 6% εναντι του μέσου όρου 9%. Στην Ελλάδα υψηλότεροι συντελεστές σε σχέση με τον ΟΟΣΑ εντοπίζονται στις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο 29% της επιβάρυνσης ενώ στον ΟΟΣΑ το ποσοστό διαμορφώνεται σε 26%.

Οι φόροι επί ακινήτων αντιστοιχούν στο 8% των συνολικών φόρων, έναντι 6% στον ΟΟΣΑ, ενά ο ΦΠΑ στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 21% (έναντι 20% του ΟΟΣΑ) και οι άλλοι φόροι σε αγαθά και υπηρεσίες φτάνουν το 19% έναντι 13% στον ΟΟΣΑ.

Πρώτη στην κατάταξη για το 2017 στην αναλογία φόρων προς ΑΕΠ βρίσκεται η Γαλλία με 46,2% και ακολουθούν η Δανία με 46%, το Βέλγιο με 44,6%, η Σουηδία με 44% και η Φινλανδία με 43,3%.

Τι περιμένει όμως τους φορολογούμενους τη νέα χρονιά;

Παρά τις μικροελαφρύνσεις που περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός ο συνολικός φορολογικός λογαριασμός για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις παραμένει και τον επόμενο χρόνο στα ύψη, καθώς οι δεκάδες φόροι και επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια παραμένουν στη θέση τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που είχε καταθέσει η ίδια η κυβέρνηση στους Ευρωπαίους εταίρους, τα φορολογικά έσοδα που προβλέπονται στον Προϋπολογισμό είναι φουσκωμένα κατά 1 δισ. ευρώ.

Περισσότεροι από 4 εκατ. φορολογούμενοι και επιχειρήσεις βρίσκονται σήμερα σε μόνιμη αδυναμία και δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. ΤΥΧΑΙΟ??? ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ…

ΠΗΓΗ :  fpress.gr 05 Δεκ 2018

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΦΑΚΕΛΟ ΜΕ ΚΩΔΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΠΑΝΤΟΥ - ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ H ΑΝAΡΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ BLOG H SITES & ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕTIKEΣ ΟΜΑΔΕΣ facebook

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Παγώνουν» μέχρι την 1η Απριλίου 2021 τα φορολογικά χρέη της πανδημίας -Πώς θα εξοφληθούν
ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΑΣ, ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΙΕΡΟ ΣΚΟΠΌ !!!
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ!.. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑΤΕ?? ΜΠΡΑΒΟ
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΓΑΜΟΣ.....
Άναυδοι έμειναν οι εφοριακοί όταν διάβασαν το εξώδικο Καλαματιανού επιχειρηματία που αρνείται να βάλ...
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ
ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΣΕ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΟΥ;
«Χώρα προορισμού και όχι διέλευσης προσφύγων η Ελλάδα» λέει ο ΟΗΕ
08-10-2018 ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ - ΣΥΝΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ...
Νάτα τα μαντάτα! Η κυβέρνηση αποφάσισε την ένταξη χιλιάδων "προσφύγων" στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλε...
ΑΑΔΕ: Κεραμίδα για 71.000 φορολογούμενους με χρεωστικά σημειώματα!
ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟ Ε' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, ΕΝΟΤΗΤΑ "ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΜΕΙΓΜΑΤΑ"