Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

14 Σεπτεμβρίου: Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος

1914 – 2019: 105 ΧΡΟΝΙΑ από την έναρξη των Διωγμών και την Γενοκτονία των Ελλήνων της

Ανατολής από το Τουρκικό Κράτος.

Μια από τις πιο θλιβερές επετείους της νεότερης ελληνικής ιστορίας είναι αυτή της κατάρρευσης του μικρασιατικού μετώπου που οδήγησε στη στρατιωτική ήττα και συντριβή, αλλά και στον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από την μικρασιατική γη.

Τα ιστορικά γεγονότα του Αυγούστου-Σεπτεμβρίου του 1922 έχουν καταγραφεί στο σύνολό τους με τον τίτλο «Μικρασιατική Καταστροφή».

    Η ήττα του 1922 μπορεί να συγκριθεί με αυτήν του 1453 και να θεωρηθεί ακόμα και μεγαλύτερη, γιατί μ’ αυτήν ξεριζώθηκε η από χιλιάδων ετών ελληνική παρουσία στην ιωνική γη.

Η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων στις 24 Σεπτεμβρίου 1998 (ΦΕΚ Α 234 / 13.10.1998) και τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου.
Την πρωτοβουλία είχαν αναλάβει τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με μικρασιατική καταγωγή, ο Γιάννης Καψής, ο Γιάννης Διαμαντίδης και ο Γιάννης Χαραλάμπους, οι οποίοι κατέθεσαν τη σχετική πρόταση νόμου στις 12 Μαΐου 1997.

Στην εισηγητική έκθεση ανέφεραν, μεταξύ άλλων:
«Η κατάρρευση των ελληνικών δυνάμεων το 1922 στη Μικρά Ασία, οι σφαγές, λεηλασίες και η προσφυγιά που ακολούθησαν, αποτελούν το αποκορύφωμα μιας συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου από τα χώματα της Μικρά Ασίας, που έβαλε τέρμα στην τρισχιλιετή παρουσία του στην πέραν του Αιγαίου Ελλάδα, μια περιοχή όπου αναπτύχθηκε η ωριμότερη φάση του ελληνικού πολιτισμού […] την τερατώδη αυτή γερμανική? σύλληψη πρώτοι οι Νεότουρκοι ανέλαβαν να κάνουν πράξη.

Και κοντά στις βάρβαρες ασιατικές μεθόδους του βίαιου εξισλαμισμού, του γενιτσαρισμού και των κατά τακτά διαστήματα φυλετικών εκκαθαρίσεων ήρθε να προστεθεί η τευτονική ψυχρή μεθοδικότητα με τη λειτουργία των περίφημων ταγμάτων εργασίας».

(σσ ΑΦΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙ ΠΡΩΤΎΤΕΡΑ (1904-1922) 7.000 ΤΟΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΥΣΟ ΣΕ ΧΡΥΣΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΦΡΑΓΚΑ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ. ΜΕ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ 288.000 ΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ ΧΡΥΣΟΥ ΜΕ ΕΓΓΥΉΤΡΙΑ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΘΕΙ ΣΕ (ΕΚΤ) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.

ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ 1922 Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΠΟΤΕ  “ΕΚΑΘΑΡΙΣΗ” ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΙΜΟ ΤΟΚΟ ΤΟΥ 4% ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ.

ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΟΤΕ ΑΠΑΡΤΙΑ ΤΩΝ μετόχων ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ. ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2017 ΚΑΙ ΒΓΗΚΕ ΦΕΚ ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 2018 ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΑ.Δ.Ι.Τ. 633 ΤΗΣ 29 ΜΑΙΟΥ 2018 ΣΕΛΙΔΑ 5 ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΩΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ (ΑΥΤΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΕΙ ΟΤΙ ΕΚΛΕΙΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ) ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ.

Πηγή: sansimera.gr.
Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ