Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

ΔΙΑΠΛΟΚΗ – Πως το ΚΚΕ παραχώρησε τον 902 στον Κυριάκο Μητσοτάκη – Μυστήριες offshore, εκατομμύρια από το πουθενά, κρυφοί ιδιοκτήτες

Νέες συμπτώσεις στην αγορά

ΤΟ ΒΗΜΑ 24 Αυγούστου 2013

Σειρά νέων συμπτώσεων φαίνεται να συνδέει, πιο στενά, την αγορά του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού «902» με τον γνωστό επιχειρηματία (πρώην ιδιοκτήτη των εταιρειών Ατέρμων Κατασκευαστική και Εμπορικός Δεσμός) κ. Φίλιππο Βρυώνη και πιθανόν νέους συνεταίρους του. Πάντως ο κ. Βρυώνης μιλώντας στο «Βήμα» ανέφερε: «Ως φυσικό πρόσωπο δεν έχω σχέση με τη συγκεκριμένη αγορά. Ωστόσο γνωρίζω τους επιχειρηματίες που έχουν προχωρήσει στη συγκεκριμένη επένδυση».

Σειρά νέων συμπτώσεων φαίνεται να συνδέει, πιο στενά, την αγορά του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού «902» με τον γνωστό επιχειρηματία (πρώην ιδιοκτήτη των εταιρειών Ατέρμων Κατασκευαστική και Εμπορικός Δεσμός) κ. Φίλιππο Βρυώνη και πιθανόν νέους συνεταίρους του. Πάντως ο κ. Βρυώνης μιλώντας στο «Βήμα» ανέφερε: «Ως φυσικό πρόσωπο δεν έχω σχέση με τη συγκεκριμένη αγορά. Ωστόσο γνωρίζω τους επιχειρηματίες που έχουν προχωρήσει στη συγκεκριμένη επένδυση».

Το συμβόλαιο της αγοράς του «902» έχει συνταχθεί από την ίδια συμβολαιογράφο, την κυρία Ευθαλία Συκιώτη, με γραφείο στο κέντρο της Αθήνας, που είχε αναλάβει τη σύνταξη του συμβολαίου αγοράς τον Σεπτέμβριο του 2012 και του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού Zoom, ιδιοκτήτης του οποίου φέρεται να είναι ο κ. Βρυώνης. Επιπλέον, ο δικηγόρος κ. Ιωάννης Μπούρας, ο οποίος εμφανίζεται ως νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας Α-Orizon Media Ltd που αγόρασε τον «902», φέρεται το 2010 – σύμφωνα με καταγγελίες ιδιώτη που αναρτήθηκαν τότε στο Διαδίκτυο και αργότερα ανακλήθηκαν – να είναι συνεργάτης του κ. Βρυώνη και να χειρίζεται μαζί του διάφορα θέματα.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αποκαλύψει «Το Βήμα» στις 13 Αυγούστου, η προαναφερθείσα κυπριακή offshore εταιρεία που αγόρασε τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό «902» έχει την ίδια ακριβώς έδρα στη Λεμεσό και εκπροσωπείται από το ίδιο κυπριακό δικηγορικό γραφείο του κ. Πανίκου Λεωνίδου με την offshore KIOPRA Commercial Ltd που φέρεται να αγόρασε και τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Zoom από τον ίδιο επιχειρηματία.
Oπως ανέφεραν νομικοί κύκλοι στο «Βήμα», «στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 3.200 συμβολαιογράφοι και στην Κύπρο περίπου 60 δικηγορικά γραφεία που ασχολούνται με τη δημιουργία υπεράκτιων εταιρειών. Αρα η πιθανότητα να μην είναι το ίδιο πρόσωπο πίσω από δύο συναλλαγές από το ίδιο κυπριακό γραφείο και τον ίδιο συμβολαιογράφο στην Αθήνα είναι απειροελάχιστες».

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Μπούρας, ο οποίος εμφανίζεται στην προαναφερθείσα καταγγελία, σε προγενέστερο χρόνο, να εκπροσωπεί νομικά τον κ. Βρυώνη, μιλώντας στο «Βήμα» επισήμανε: «Δεν γνώριζα αυτή την παλαιότερη υπόθεση. Δεν θέλω να αναφέρω οτιδήποτε για τη γνωριμία μου ή μη με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία. Αυτό που μπορώ ωστόσο να πω είναι ότι η αγορά του «902» γίνεται όχι από έναν αλλά από μια ολιγομελή ομάδα επιχειρηματιών, τα ονόματα των οποίων θα αποκαλυφθούν την επόμενη εβδομάδα».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι συμπτώσεις, τα σενάρια συνωμοσίας και ο… καπιταλισμός 

ΤΑ ΝΕΑ 14 Αυγούστου 2013

Δεν ανακάλυψε όψιμα τον καπιταλισμό το ΚΚΕ. Τον γνώριζε καλά. Γι’ αυτό, άλλωστε, η μεταβίβαση του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού 902 στην εταιρεία «του ραφιού» Α-Orizon, όπως αποκάλυψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ», έγινε σύμφωνα με τους τύπους και την ουσία των συναλλαγών στον σκοτεινό κόσμο των οφσόρ εταιρειών: με απόλυτη αδιαφάνεια.
Ενδεικτικό είναι ότι μετά την κυκλοφορία της επωνυμίας του δικηγορικού γραφείου, το οποίο εμφανίζεται να έκανε την αγορά, ουδείς απαντούσε στα τηλέφωνα ενώ αναζητούνταν ο δικηγόρος (και πολιτευτής του κυπριακού ΔΗΚΟ) Παναγιώτης Λεωνίδου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η γραμματέας-εταιρεία της Α-Orizon, η LE.KO Company Services Ltd, η οποία επίσης ανήκει στο γραφείο του ίδιου δικηγόρου, αν και εκτελεί χρέη γραμματέως για πολλές ακόμη εταιρείες, έχει μετοχικό κεφάλαιο μόλις 171 ευρώ!
ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. Οπως επίσης έγραψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ», η Α-Orizon καλύπτει τις δραστηριότητες άλλης εταιρείας, με έδρα τις βρετανικές Παρθένους Νήσους. Η εταιρεία αυτή, με την επωνυμία Nalotia Ventures Ltd, είναι επί της ουσίας η πραγματική εταιρεία που αγόρασε τον 902. Ποιοι κρύβονται πίσω της και με ποιον τρόπο επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τον σταθμό στο ελληνικό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο;
Ενδιαφέρουσα διάσταση δίνει και χθεσινό δημοσίευμα του «Βήματος» (tovima.gr), σύμφωνα με το οποίο η κυπριακή οφσόρ εταιρεία που φέρεται να αγόρασε τον 902, η A-Orizon δηλαδή, «έχει την ίδια ακριβώς έδρα και εκπροσωπείται από το ίδιο δικηγορικό γραφείο με την οφσόρ που φέρεται να αγόρασε τον Σεπτέμβριο του 2012 τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Zoom, του οποίου ιδιοκτήτης φέρεται ο γνωστός επιχειρηματίας (πρώην ιδιοκτήτης των εταιρειών Ατέρμων Κατασκευαστική και Εμπορικός Δεσμός) Φίλιππος Βρυώνης, ο οποίος φέρεται να έχει σχέση με την ιδιοκτησία και του ελληνικού καναλιού Extra. Το όνομα του κ. Βρυώνη είχε συσχετισθεί με την αγορά του 902, ωστόσο εκείνος το είχε διαψεύσει. Οταν στη συνέχεια ρωτήθηκε ξανά, απάντησε ότι «ούτε έχει λήξει κάποια διαδικασία πώλησης του συγκεκριμένου τηλεοπτικού σταθμού ούτε έχει ολοκληρωθεί κάποια ανάλογη συζήτηση»»…
Το πρόβλημα, λοιπόν, παραμένει και έχει να κάνει με την αδιαφάνεια στη μεταβίβαση του σταθμού. Για ποιο λόγο απαιτείται η γνώση της ταυτότητας των αγοραστών; Διότι, όπως εξηγεί καθηγητής που γνωρίζει άριστα το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των ΜΜΕ, χρειάζεται να διασφαλιστεί ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί η (πανελλαδικής εμβέλειας) συχνότητα με σκοπούς αλλότριους από εκείνους για τους οποίους είχε παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο. Αλλότριοι σκοποί θα μπορούσαν να είναι πρόγραμμα ευτελούς πολιτιστικής αξίας, αποκλειστικά πρόγραμμα τηλεμάρκετινγκ ή και πρόγραμμα από το οποίο θα εκπέμπονταν απόψεις που προωθούν ρατσιστικό μίσος ή κοινωνικές διακρίσεις.
ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ. Επειδή τα δημοσιεύματα των «ΝΕΩΝ» επισήμαναν ακριβώς τις συνέπειες αυτής της αδιαφάνειας, το ΚΚΕ όχι μέσω επίσημης ανακοίνωσης, αλλά μέσω δημοσιευμάτων σε ιστοσελίδα που εκφράζει τις θέσεις του και στην κομματική εφημερίδα του, τον «Ριζοσπάστη», επικαλείται ακόμη μία φορά σενάρια συνωμοσίας και επιχειρεί να δώσει ηθικό επίχρισμα στις πράξεις του, το οποίο αντλεί από την παράδοση των αγώνων του κόμματος.
Η ουσία ωστόσο παραμένει. Το ΚΚΕ στην περίπτωση της πώλησης του 902 συμπεριφέρθηκε ποδοπατώντας τις ηθικές επιταγές τις οποίες επικαλείται.
Ισχυρίζεται ότι αναγκάστηκε να πωλήσει τον 902 λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας και ότι το ίδιο δεν λειτουργεί σαν καπιταλιστική επιχείρηση, ότι οι επιχειρήσεις του δηλαδή δεν είναι καπιταλιστικές. Ωστόσο με την πώληση των ραδιοτηλεοπτικών μέσων του ενήργησε το ίδιο ως καπιταλιστής αφού ενεπλάκη στους επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς που εξ αντικειμένου υπάρχουν και δημιουργούνται σε μια οικονομία της αγοράς.
Ισχυρίζεται ότι όλα έχουν γίνει βάσει του νόμου. Σύμφωνα με το χθεσινό ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ», αποδεικνύεται ότι δεν είναι γνωστό το εταιρικό σχήμα της επιχείρησης που προχώρησε σε εξαγορά ηλεκτρονικού ΜΜΕ, γεγονός που μπορεί να μην επιτρέψει στο ΕΣΡ την έγκριση της μεταβίβασης, αφού είναι υποχρεωτική η γνωστοποίηση της ταυτότητας των αγοραστών.

Ισχυρίζεται, τέλος, ότι τα ρεπορτάζ τα υπαγορεύουν κάποιες δήθεν «συμμαχίες που «ψήνονται» στο παρασκήνιο, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στους μεγαλοεκδότες, στο πλαίσιο της συνολικής αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού και της αναβάθμισης του ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείρισή του. Φαίνεται ότι το Συγκρότημα αποφάσισε να ενισχύσει τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον άλλο πόλο ΝΔ – ΠΑΣΟΚ». Το απλούστατο, ότι υποχρέωση του Τύπου είναι να ελέγχει τη δραστηριότητα, τις πολιτικές και την ιδεολογία των πολιτικών κομμάτων, δεν τους περνάει άραγε από το μυαλό και χρειάζεται να εκπονήσουν ακόμη μία θεωρία συνωμοσίας για να μην μπουν στον κόπο να καταλάβουν τα αυτονόητα;

Αγόρασε κι εσύ κανάλι με κεφάλαιο 171 ευρώ!

Φτιάξε κι εσύ μια εξωχώρια. Μπορείς! Αρκεί να έχεις μια δικηγορική εταιρεία στην Κύπρο και να μην πάρεις ένα πρωί τυρόπιτα και καφέ. Η εταιρεία LE.KO Company Services Ltd, γραμματέας-εταιρεία, σύμφωνα με τη νομοθεσία, της Α-Orizon που εμφανίζεται να έχει αγοράσει τον 902, έχει ονομαστικό κεφάλαιο 171 ευρώ, το οποίο διαιρείται σε μετοχές ως ακολούθως: Παναγιώτης Α. Λεωνίδου 50 μετοχές, Μιχάλης Κανής 10 μετοχές, Γεωργία Α. Λεωνίδου 40 μετοχές. Καθεμία μετοχή τιμάται 1,71 ευρώ.

ΠΗΓΗ ΝΕΤΑΚΙΑΣ.COM

Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ