Περιβαλλοντικό έγκλημα στην Ολυμπιάδα από την Eldorado Gold (βίντεο) #skouries #olympias

ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ:
Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ” ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ “ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ” ΚΑΙ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΝΑΔΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ “ELDORADO GOLD”
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΤΩΡ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΜΠΟΜΠΟΛΑ…

Η “ELDORADO” ΔΕΝ ΕΞΟΡΥΣΕΙ ΚΑΘΕΑΥΤΟΥ ΧΡΥΣΟ ΑΛΛΑ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΑ ΧΡΥΣΟΦΟΡΟΥ ΑΡΣΕΝΟΠΥΡΙΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ Α. Ε. Χ. Π. & Λ.
ΤΟ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΑ ΑΥΤΟ ΕΞΑΓΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ Ο ΧΡΥΣΟΣ, Ο ΑΡΓΥΡΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΠΑΝΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ, ΩΣ ΠΡΟΪΟΝ ΕΥΤΕΛΟΥΣ ΑΞΙΑΣ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΚΑΙ ΘΕΙΪΚΟΥ ΟΞΕΩΣ.

ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΑ ΑΥΤΟ ΑΠΟΣΤΕΛΕΤΑΙ ΣΕ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΟΠΟΥ ΕΚΕΙ ΑΝΑΚΤΩΝΤΑΙ ΤΑ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ.

ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕ ΠΟΥ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΕΩΣ ΤΟΤΕ… ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ “ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ”, Η ELDORADO ΘΑ ΕΞΟΡΥΣΣΕΙ ΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΩΣ “ΦΤΗΝΗ ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ” ΕΙΣΠΡΑΤΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ…. ΟΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ.

ΣΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ.

ΔΗΛΑΔΗ ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟΣΟΥΣ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΣΟ ΠΛΟΥΣΙΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΧΡΥΣΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΥΤΙΜΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΟΡΥΚΤΩΝ ΝΑ ΤΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΧΩΡΙΣ ΜΟΛΥΝΣΗ??
ΑΛΛΑ … ΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΟΥΣΑΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ 99 ΧΡΟΝΙΑ??
ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΔΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΙΤΗΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΛΗΘΗ ΣΟΥ, ΠΑΡΑ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΞΕΧΡΕΟΜΕΝΟΣ!

ΕΝΩΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΑΙ ΓΙΝΕ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ!

ΠΗΓΗ antigoldgr.org

Το αίσχος που βλέπετε στο βίντεο είναι ο ποταμός Μαυρόλακκας στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, λίγο πριν την εκβολή του στη θάλασσα (βίντεο: Ελένη Κυπραίου). Τραβήχτηκε την Τετάρτη 7/3/2019. Ένας άσπρος-γκρι βούρκος σκεπάζει το ποτάμι που χρησιμοποιείται από την Ελληνικός Χρυσός / Eldorado ως αποδέκτης των αποβλήτων της.

Υποτίθεται ότι στο Μαυρόλακκα καταλήγουν μόνο επεξεργασμένα υγρά απόβλητα, αλλά οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος βεβαιώνουν οτι από την έναρξη της δραστηριότητας (τέλος 2011) μέχρι σήμερα, η εταιρεία συστηματικά ρυπαίνει το ποτάμι με βαρέα τοξικά μέταλλα – μόλυβδο, κάδμιο, ψευδάργυρο, αρσενικό και υψηλό pH. Ο μόλυβδος στα νερά βρέθηκε 985% πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Σε επίσκεψή μας στην Ολυμπιάδα στις 13 Φεβρουαρίου βρήκαμε το ρέμα κάτω ακριβώς από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας κάτασπρο και γεμάτο αφρούς. Το άσπρο νερό με τους αφρούς άδειαζε μέσα στο ρέμα σωλήνα κάτω από τη γέφυρα που ενώνει τις εγκαταστάσεις με τη χαβούζα (βίντεο: Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης). Η Ελληνικός Χρυσός έστειλε την Αστυνομία για να μας προειδοποιήσει «να μην τραβούμε βίντεο προς ιδιωτική περιοχή»!

Τις επόμενες μέρες η εταιρεία γέμισε το ρέμα με πέτρες για να καλύψει τις βρωμιές της – πράξη καταφανώς παράνομη αφού θεωρητικά τα ρέματα προστατεύονται. Αλλά οι πηχτοί αφροί από τα αφριστικά δηλητήρια που χρησιμοποιεί η εταιρεία στον εμπλουτισμό του μεταλλεύματος άρχισαν να σωρεύονται στις όχθες του ποταμού, σχεδόν μέχρι κάτω στη θάλασσα:

Και την Τετάρτη 7 Μαρτίου η εικόνα ήταν αυτή:

Πριν από λίγες μέρες επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Είδαν, δεν είδαν, θα αργήσουμε πολύ να μάθουμε μέχρις ότου ολοκληρωθεί η νόμιμη διαδικασία ελέγχου που περιλαμβάνει και την απολογία της εταιρείας.

Όσο δεν επιβάλλονται σοβαρά διοικητικά μέτρα κατά της εταιρείας για να σταματήσει άμεσα η συστηματική ρύπανση που έχει διαπιστωθεί με τις τις προηγούμενες Πράξεις Βεβαίωσης Παράβασης, η ρύπανση του Μαυρόλακκα και κατ’επέκταση του Στρυμονικού Κόλπου θα συνεχίζεται. Η εταιρεία μάλλον προσδοκά ότι η επόμενη (;) κυβέρνηση Μητσοτάκη θα ξαναβάλει τις εκθέσεις των  Επιθεωρητών στο συρτάρι, όπως συστηματικά έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά. Άλλωστε έχει ήδη δηλώσει ανοιχτά ότι περιμένει την κυβερνητική αλλαγή για να λυθούν όλα της τα προβλήματά.

ΠΗΓΗ antigoldgr.org

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΛΟΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ΜΕ ΑΡ.ΠΡ. 6199/4-9-2015 ΚΑΙ ΤΟ “ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΛΑΣ“.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΠΑΝΤΟΥ - ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ H ΑΝAΡΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ BLOG H SITES & ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕTIKEΣ ΟΜΑΔΕΣ facebook

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: