Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Η ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΩΣ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΜΑΣ…

Η παρατήρηση είναι μια από τις πιο σπουδαίες μεθόδους για να συγκεντρώσεις στοιχεία, να κάνεις έρευνα και να καταλήξεις σε συμπεράσματα.

Προσπαθώντας να εξηγήσω τί είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους στη χώρα μου να επιλέγουν ξανά και ξανά τις ίδιες κυβερνήσεις που τους οδήγησαν στην καταστροφή και στον απόλυτο εξευτελισμό, άρχισα να παρατηρώ τις συμπεριφορές όλων γύρω μου.

Με έκπληξη διαπίστωσα πως όλα οφείλονται σ’αυτή την… πανούργα και παντοδύναμη κυρία, που λέγεται “συνήθεια”.

Η κοινωνία μας είναι έτσι δομημένη ώστε να μας “εκπαιδεύει” στην απόκτηση συνηθειών και δυστυχώς τέτοιου είδους συνηθειών που δεν μας βοηθάνε να είμαστε υγιείς, χαρούμενοι, ήρεμοι και κατ’ επέκτασιν, είδος προς ανέλιξη.
Ας δούμε μερικά παραδείγματα που συμβαίνουν στους περισσότερους ανθρώπους.

«Θέλω να είμαι υγιής, λεπτός και κομψός αλλά έχω συνηθίσει να τρώω ζάχαρη, λιπαρά φαγητά και είναι πολύ δύσκολο στη σημερινή κοινωνία να καταφέρω να τρέφομαι υγιεινά.
Οι πειρασμοί είναι πολλοί, οι διαφημίσεις τριβελίζουν το μυαλό μου, η τηλεόραση μου δείχνει πως να φτιάχνω μόνος μου αμέτρητες λιχουδιές και όλα βάλουν εναντίον της υγείας μου και της προσπάθειας μου, κάνοντας με να έχω συνηθίσει να τρώω ανθυγιεινά.

θέλω να κόψω το κάπνισμα, το οποίο δεν μου προσφέρει κανένα καλό αλλά έχω συνηθίσει να καπνίζω και η στέρηση, μου είναι αφόρητη.

Θέλω να είμαι ήρεμος και γαλήνιος αλλά έχω συνηθίσει να ζω σε ρυθμούς ταχύτητας και πίεσης. Δεν το επέλεξα αλλά η κοινωνία σήμερα είναι απαιτητική και πρέπει να έχω πολλά προσόντα.

Μου αρέσει η ομορφιά της φύσης αλλά έχω συνηθίσει τόσο πολύ τη φασαρία της πόλης, που μετά από λίγη ώρα η ησυχία στη φύση με κάνει να βαριέμαι…

Έχουμε συνηθίσει να λέμε ψέματα, ατελείωτα καθημερινά ψεματάκια, κι ακόμα και στον χαιρετισμό μας με γνωστούς ψέματα λέμε.
-Γεια σου τί κάνεις;
– είμαι καλά, όλα καλά. Πάω στο φαρμακείο για τα φαρμακά μου.

Συνηθίσαμε να μην χρησιμοποιούμε τη λογική μας για να δίνουμε εξηγήσεις, γιατί η λογική θέλει την παρατήρηση.
Η παρατήρηση θέλει χρόνο και εσύ δεν έχεις καθόλου χρόνο. Αντί λοιπόν να παρατηρήσεις, να συγκεντρώσεις στοιχεία και δεδομένα, αρκείσαι στην έτοιμη γνώμη και άποψη των άλλων, ίσως και των ειδικών.

Γιατί συνήθισες στην τεμπελιά.

Συνήθισες να ακούς την τηλεόραση, τους δημοσιογράφους και να μην ψάχνεις μόνος σου τα γεγονότα και τα στοιχεία.
Η εκπαίδευση μας στα σχολεία, μας έχει συνηθίσει να μην ψάχνουμε αλλά κυρίως να αποστηθίζουμε έτοιμες γνώσεις.
12 χρόνια εκπαίδευσης στην έτοιμη γνώση και μετά σου λένε πως ενηλικιώθηκες και μπορείς να συμμετέχεις στα κοινά ψηφίζοντας την επόμενη κυβέρνηση σου.

Μα πρέπει να ψάξεις τί έπραξε η κάθε κυβερνηση, ποιο ήταν το έργο των πολιτικών της, τί είδους ΦΕΚ και νόμους ψήφισαν και για όλα αυτά πρέπει να διαθέσεις χρόνο, να παρατηρήσεις κάτι που δεν συνήθισες ποτέ σου να κάνεις.

Είναι αδιανόητη για σένα τόση προσπάθεια και τόσος κόπος…Ποιος κάθεται τώρα να ψάξει;;; Δεν βαριέσαι…

Άλλωστε, συνήθισες και στο να σε εξαπατούν, συνήθισες στο να κλαίγεσαι και να κλαψομοιριάζεις και δεν μπορείς καν να φανταστείς τη ζωή σου μέσα σε καθαρές αξίες και αφθονία.

Επίσης συνήθισες να ελπίζεις και για να ελπίζεις πρέπει να ζεις στο χειρότερο ώστε να ελπίζεις κάτι καλύτερο. Αν λοιπόν βγεις από τη μιζέρια σου θα σου λείψει το να ελπίζεις.

Κι έτσι , όταν συναντάς κάποιον της Ελλήνων Συνέλευσις και σου μιλάει για ΦΕΚ και νόμους και σου παρουσιάζει την άλλη όψη του νομίσματος, εσύ δυσφορείς γιατί απλούστατα δεν συνήθισες να σου μιλάνε έτσι και δεν θέλεις να μπεις σε κανέναν κόπο να ψάξεις.»

Τέτοια κοινωνία στήσαμε και συντηρούμε…Κοινωνία συνηθειών στις αντιαξίες…

Και θέλει τεράστια προσπάθεια και κυρίως τεράστια θέληση να αλλάξουμε όλα αυτά στα οποία συνηθίσαμε να υπάρχουμε…

Μια καλή αρχή μπορεί να γίνει ξεκινώντας να παρατηρούμε τον ίδιο μας τον εαυτό και να καταγράφουμε όλα αυτά που μας ενοχλούν και μας καταστρέφουν.

Και να ψάξουμε τις αιτίες που τα δημιουργούν.

Γιατί κάθε κακό πρέπει να το πολεμάμε στην αιτία του και αφού την εντοπίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να απαλλαγούμε από αυτήν.

Αφροδιτη Καρανικου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΛΟΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ΜΕ ΑΡ.ΠΡ. 6199/4-9-2015 ΚΑΙ ΤΟ “ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΛΑΣ“.

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ