Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Παράταση μέχρι 05.04.2019 στις αιτήσεις των Ελλήνων κατοίκων της ΕΕ για συμμετοχή στις ευρωεκλογές. ( ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΟ ypes.gr ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥΣ )

Αίτηση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) μπορούν να υποβάλλουν οι Έλληνες κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Ευρωεκλογές 2019. Mέχρι και τις 05.04.2019 , ώστε να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους που θα καταρτίσει το υπουργείο Εσωτερικών. Kαι να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε πόλεις των κρατών μελών της ΕΕ που διαμένουν μόνιμα ή θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας.

Η αίτηση συμπληρώνεται μέσω του διαδικτυακού τόπου του ΥΠΕΣ είτε από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, είτε από την οικεία διπλωματική αρχή.

Οι Έλληνες κάτοικοι της ΕΕ θα ψηφίσουν σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε ορισμένες πόλεις της χώρας που διαμένουν.

Ακολουθεί η σχετική Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, με την οποία καθορίζεται το περιεχόμενο, η προθεσμία και ο τρόπος υποβολής της αίτησης.

1. Περιεχόμενο της αίτησης – δήλωσης και διαδικασία συμπλήρωσης

  • Η δήλωση θα συμπληρώνεται μόνο μέσω του διαδικτυακού τόπου του ΥΠ.ΕΣ. (www.ypes.gr), είτε από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, είτε από την οικεία διπλωματική αρχή.
  • Μέσω του διαδικτυακού τόπου αυτού, αναζητείται η εγγραφή του εκλογέα στη βάση δεδομένων των εκλογικών καταλόγων. Συμπληρώνοντας τα ονοματεπωνυμικά του στοιχεία, εμφανίζονται τα εξής στοιχεία εγγραφής του στους εκλογικούς καταλόγους: Επώνυμο, επώνυμο Β, όνομα, όνομα Β, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας, όνομα συζύγου, επώνυμο πατέρα, ημερομηνία γέννησης, νομός, δήμος, δημοτική ενότητα, εκλογικό διαμέρισμα, ειδικός εκλογικός αριθμός και αριθμός δημοτολογίου.
  • Σε κατάλληλα διαμορφωμένη σελίδα καταχωρούνται με λατινικούς χαρακτήρες τα στοιχεία της σημερινής διεύθυνσής του (πόλη, οδός, αριθμός, ΤΚ, τηλέφωνο, e-mail) και επιλέγεται από προκαθορισμένη λίστα, η πόλη, σε εκλογικό τμήμα της οποίας επιθυμεί να ψηφίσει.
  • Η αίτηση εκτυπώνεται εις τριπλούν μέσω του συστήματος.

Ειδικότερα ο τύπος της αίτησης – δήλωσης παρατίθεται στο συνημμένο ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ.

2. Προθεσμία υποβολής

Η προθεσμία για την υποβολή των ανωτέρω αιτήσεων – δηλώσεων στις οικείες πρεσβευτικές και προξενικές αρχές της χώρας στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζεται από  23 Ιανουαρίου 2019 μέχρι και 05.04.2019.

3. Τρόπος υποβολής

Ο  εκλογέας υποβάλει τα τρία (3) αντίγραφα της αίτησης – δήλωσης μαζί με φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή της τελευταίας σελίδας του διαβατηρίου του (ή της σελίδας του διαβατηρίου στην οποία καταχωρούνται τα στοιχεία του κατόχου) στην οικεία πρεσβευτική ή προξενική αρχή. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται και με νόμιμα εξουσιοδοτημένο    αντιπρόσωπο ή σε περιπτώσεις που συντρέχει σοβαρός λόγος (μεγάλη χιλιομετρική απόσταση, θέμα υγείας, ηλικίας κ.λπ.)  μπορούν να αποστέλλονται και ταχυδρομικά.

4. Λοιπές λεπτομέρειες

Η οικεία πρεσβευτική ή προξενική αρχή συμπληρώνει τον αριθμό πρωτοκόλλου και την ημερομηνία παραλαβής στα τρία αντίγραφα της αίτησης – δήλωσης και επιστρέφει στον ενδιαφερόμενο εκλογέα το ένα αντίγραφο, ως αποδεικτικό της δήλωσης συμμετοχής του στις εκλογές.

Ένα αντίγραφο κάθε υποβληθείσας αίτησης – δήλωσης αποστέλλεται με συνημμένο φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου του εκλογέα στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση όλων των λοιπών διαδικασιών, προκειμένου να καταρτιστούν οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι των Ελλήνων εκλογέων που διαμένουν στα λοιπά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το τρίτο αντίγραφο της αίτησης – δήλωσης τηρείται στο αρχείο της οικείας πρεσβευτικής ή προξενικής αρχής.

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ