Reading Time: 2 minutes

Πώς και γιατί βρέθηκαν 250.000 ευρώ στο λογαριασμό του Σ. Νέζη (πρώην διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ) από τον Μυτιληναίο;

Φως στους λόγους που οδήγησαν στην κατάθεση 250.000 ευρώ σε λογαριασμό του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ, Στέργιου Νέζη, από εταιρία που συνδέεται με τον πρόεδρο του ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελο Μυτιληναίο, καλείται να ρίξει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Τα χρήματα, σύμφωνα με την κατηγορία, συνδέονται με «μίζα» για την ανάθεση στην εταιρεία ΜΕΤΚΑ, του ομίλου Μυτιληναίου, έργου της ΔΕΗ στο Λαύριο, το 2003 αλλά στην πολύμηνη ακροαματική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη οι μάρτυρες αποφεύγουν να αναφερθούν στην… ταμπακιέρα. Είναι κοινό μυστικό πως τα χρήματα εντοπίστηκαν ενώ ο κ. Νέζης ήταν ήδη για τρία χρόνια ο πανίσχυρος άνδρας της ΔΕΗ και η εταιρία του κ. Μυτιληναίου, ΜΕΤΚΑ, υπέγραφε με τη ΔΕΗ τη μια σύμβαση μετά την άλλη.

Οι εξαντλητικές συζητήσεις για τεχνικά θέματα επιχειρούν να αποσπάσουν την προσοχή από την ουσία, αφού την ίδια ώρα δεν έχει δοθεί καμία πειστική εξήγηση για το λόγο που τα χρήματα βρέθηκαν στο λογαριασμό του κ. Νέζη ενώ προκαλεί αίσθηση η συντονισμένη προσπάθεια των μαρτύρων υπεράσπισης να πείσουν για το αδιάβλητο των διαδικασιών στους διαγωνισμούς της ΔΕΗ.

«Η ΔΕΗ φαίνεται πως έχει καταφέρει το ακατόρθωτο» ήταν το σκωπτικό σχόλιο της Προέδρου η οποία σε πολλές περιπτώσεις κάλεσε τους μάρτυρες να μιλήσουν με ειλικρίνεια για τις «τρύπες» του συστήματος αλλά χωρίς αποτέλεσμα. (σ.σ. ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΡΗ !!! )

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι εξηγήσεις των δυο βασικών πρωταγωνιστών οι οποίοι κάθονται στο εδώλιο κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Στις απολογίες τους οι κ.κ. Μυτιληναίος και Νέζης θα κληθούν να εξηγήσουν ποιος ήταν ο λόγος που διακινήθηκαν μέσω off shore οι 250.000 ευρώ και να στηρίξουν τους ισχυρισμούς τους με συγκεκριμένα στοιχεία.

Το δικαστήριο θα συνεδριάσει εκ νέου στις 15 και 29 Μαρτίου 2019  στο Γ’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οπότε ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κρίση της δικαιοσύνης που καλείται να δώσει απαντήσεις σε μια υπόθεση που έχει την οσμή σκανδάλου.

Ενα περίεργο δημοσίευμα είδε το φως της δημοσιότητας σε εφημερίδα της προηγούμενης Κυριακής, σχετικά με το γεγονός ότι αυτή προσελκύει το ενδιαφέρον και υπάρχει κόσμος στο ακροατήριο. Μάλιστα, όπως αναφέρει το συγκεκριμένο δημοσίευμα, οι δικηγόροι του κ. Μυτιληναίου φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην παρουσία ενός συγκεκριμένου προσώπου στο ακροατήριο, ο οποίος ήταν μάρτυρας κατηγορίας σε προηγούμενη δίκη για την υπόθεση της ανάθεσης στην εταιρεία ΜΕΤΚΑ του κ. Μυτιληναίου του έργου κατασκευής της μονάδας της ΔΕΗ στο Λαύριο.

Θυμίζουμε ότι στην προηγούμενη αυτή δίκη ένας εκ των κατηγορουμένων ήταν ο κ. Νέζης, η δε απόφαση του δικαστηρίου ήταν ότι «οι κατηγορούμενοι εζημίωσαν την περιουσία της ΔΕΗ, της οποίας βάσει νόμου είχαν την επιμέλεια και διαχείριση» και ότι «κηρύχθηκαν αθώοι της αποδιδόμενης κατηγορίας της απιστίας, όχι γιατί δεν τέλεσαν την πράξη αυτή κατά την εξωτερική της πλευρά, αλλά γιατί δεν αποδείχθηκε ο απαιτούμενος για την τιμωρία αυτής άμεσος δόλος α’ ή β’ βαθμού».

Φαίνεται λοιπόν ότι παρόλο του ότι η τωρινή δίκη είναι ανοιχτή και ο οποιοσδήποτε πολίτης έχει ενδιαφέρον αλλά και έννομο συμφέρον να την παρακολουθήσει αφού αφορά μια υπόθεση δημόσιας επιχείρησης (ΔΕΗ), κάποιοι θα ήθελαν ΝΑ την δικάσουν στα… κρυφά. Όσον αφορά δε τα υπονοούμενα περί δήθεν ανώνυμων επιστολών σε θυρίδες δικαστών, αντί να ασχολούνται με φαντασιώσεις, καλό θα είναι να ασχοληθούν με το πως θα δικαιολογήσουν το γεγονός ότι έφυγαν 250.000 € από τραπεζικό λογαριασμό εταιρείας του κ. Μυτιληναίου, την περίοδο που η ΜΕΤΚΑ έπαιρνε δουλειές της ΔΕΗ, και βρέθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό εταιρείας του κ. Νέζη, την ίδια περίοδο που ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ.

ΠΗΓΗ : https://www.newsbeast.gr/society/arthro/4579122/pos-kai-giati-vrethikan-250-000-eyro-sto-logariasmo-toy-nezi-apo-ton-mytilinaio

ΣΧΕΤΙΚΟ: https://www.newsbeast.gr/society/dikastiko/arthro/4230965/h-diki-mytilinaioy-kai-ena-poly-periergo-dimosieyma