Η κορύφωση της δολίως μεθοδευμένης παράνοιας : Το σβήσιμο μιας παράδοσης χιλιάδων ετών με την καταστροφή παραδοσιακών ελληνικών καϊκιών

Καταστρέφονται παραδοσιακά σκαριά, με εντολή και δόλο από την ε. Ευρωπαϊκή Ένωση. Σ.Σ. (ΜΕ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΟΤΕΣ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΙΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΛΛΗΝΑ) ΜΗΝ ΑΠΟΔΕΧΌΣΑΣΤΕ ΤΑ ΔΟΛΙΑ ΑΡΓΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΚΑΪΚΙΩΝ ΣΑΣ ΔΙΟΤΙ ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΕΙΤΕ ΞΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΕΙΤΕ ΜΕ ΦΟΡΟΥΣ ΕΙΤΕ ΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΕΡΜΑΙΟ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΒΓΑΖΕΙ ΠΛΟΥΤΟ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΣ ΔΟΥΛΟΣ

Η «Κ» παρακολούθησε το μικρό «έγκλημα» που έγινε την Πέμπτη το μεσημέρι στη Βόρεια Εύβοια και καταγράφει το σβήσιμο μιας παράδοσης χιλιάδων ετών με την καταστροφή παραδοσιακών ελληνικών καϊκιών, που αποτέλεσαν την βάση για την μετατροπή μιας μικρής χώρας, όπως η Ελλάδα, σε παγκόσμια ναυτική δύναμη.

Το ξύλο του καϊκιού που έσπαζε έβγαζε τριγμούς, σαν να είχε μέσα του πνοή…

Πέμπτη μεσημέρι, στην παραθαλάσσια περιοχή του Νέου Πύργου Ευβοίας. Η σκηνή που έζησα είχε κάτι από εφιάλτη. Ο ήλιος είχε φτάσει σχεδόν στη μέση του ουρανού και έκαιγε τιμωρητικά. Δύο σκυλιά που βρίσκονταν δεμένα στον γειτονικό χώρο φύλαξης και επισκευής σκαφών γάβγιζαν συνέχεια.

Μπροστά μας, το καΐκι «Πάνος – Μαρία», φτιαγμένο το 1983, οκτώ μέτρα μήκος, στηριζόταν στο έδαφος με τέσσερις κομμένους κορμούς δένδρων.

Είχε φτάσει η ώρα της εκτέλεσής του στη στεριά. Απέναντί του, ένας εκσκαφέας. Ο οδηγός είχε ένα τσιγάρο στο στόμα και τα χέρια του στους μοχλούς. Ο καπνός έβγαινε από τα στενά παράθυρα του οχήματος σαν χνώτο θηρίου.

Μόλις ο λιμενικός έδωσε το σήμα, ο χειριστής σήκωσε το «σφυρί», αυτόν τον σιδερένιο βραχίονα με τη χοντρή μύτη κομπρεσέρ. Επιτέθηκε στο σκαρί με λύσσα.

Ένα ακόμη παραδοσιακό καΐκι καταστρέφεται.

Το ξύλο έβγαζε τριγμούς, σαν να σπας κόκκαλα ζώου.

Σαν να είχε μέσα του πνοή και φωνή. Για μισή ώρα, έβλεπα το καΐκι να χάνει το όμορφο σχήμα του, να τρυπά και να σπάζει, να στενάζει. Το σφυρί καθώς σηκωνόταν στον αέρα έπαιρνε μαζί και τα στραβόξυλα, το πέτσωμα. Μαδέρια που ίπταντο στον αέρα και έπεφταν ξανά στο χώμα.

Δίπλα μου ήταν η κυρα-Μαρία, η σύζυγος του αλιέα Παναγιώτη Λιβανού, ιδιοκτήτη του καϊκιού. Ψάρευαν μαζί. Ο άνδρας της, άρρωστος βαριά, δεν μπορούσε πια να συνεχίσει να δουλεύει, αποφάσισε να δώσει το σκαρί για σπάσιμο, να πάρει την αποζημίωση 83.000 ευρώ που του έδινε η Ευρωπαϊκή Ένωση.  Αν φτιαχνόταν το ίδιο σκαρί σήμερα θα κόστιζε συνολικά 40.000 ευρώ. (ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ 500.000€ ..ΟΠΟΥ ΣΕ ΠΟΙΑΣΟΥΝ .. ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΣΟΥ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ)

Η κυρα-Μαρία έκλαιγε, είχε ένα χαρτομάντιλο στα χέρια. Το κράταγε με τα πρησμένα της δάχτυλα από τις χειρωνακτικές δουλειές. Κάθε τόσο σκούπιζε τα μάτια της μπροστά στο αποτρόπαιο αυτό θέαμα.

«Αν δεν είχε αρρωστήσει ο άντρας μου, δεν θα το κόβαμε. Τρία παιδιά μας σπούδασε το καΐκι. Και φτιάξαμε κι ένα σπίτι. Όλα, χάρη σε αυτό…».

ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΙΔΕΑ ΝΑ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΨΑΡΑΔΕΣ?

Κάθε τόσο ο λιμενικός φώναζε:

«Όπα μάστορα!». Πλησίαζε το καΐκι και υποδείκνυε στον χειριστή πού να χτυπήσει, πού να σπάσει, λες και αν το άφηνε μισοσκοτωμένο, μετά θα μπορούσε κάποιος να το επισκευάσει. Έπαιρνε φωτογραφίες-τεκμήρια. Ύστερα, ήρθε και μου είπε σχεδόν με ντροπή: «Είναι σαν να βλέπεις έναν άνθρωπο να πεθαίνει. Αλλά τι να κάνω; Δουλειά μου είναι».

Ο αδελφός του ψαρά, Νίκος Λιβανός, έφερνε κάθε τόσο το χέρι του στο κούτελό του, σαν να μην ήθελε να το πιστέψει. Όλα τα αδέλφια του –εκτός από εκείνον– πήραν την τέχνη του πατέρα τους και βγήκαν στη θάλασσα. Όλοι είχαν καΐκια. Τώρα μετράνε ένα λιγότερο.Ο Νίκος Λιβανός, πλάι στο διαλυμένο καΐκι.

Το έγκλημα τελείωσε γρήγορα.

Η μάχη ήταν άνιση. Έμεινε ένα βουνό από ξύλα. Ένα αγροτικό με δύο Ρομά, σταμάτησε δίπλα μας. Πλησίασαν να δουν αν είχε μείνει κάτι να πάρουν. Έφυγαν απογοητευμένοι. Όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός είχε απομακρυνθεί πριν από την καταστροφή.

Στο τέλος, ο λιμενικός φώναξε την κυρα-Μαρία. Πάνω στο καπό του υπηρεσιακού αυτοκινήτου υπέγραψαν το πιστοποιητικό «θανάτου». «Η αποζημίωση, άμεσα», της είπε. Έφυγα με το στομάχι μου να με πονάει.

Εδώ και αρκετά χρόνια συντελείται μια πραγματική καταστροφή.

Στην προσπάθειά της να περιορίσει την υπεραλίευση στα ευρωπαϊκά ύδατα, η Ε.Ε. δίνει παχυλές αποζημιώσεις για να αποσυρθεί η άδεια ενός αλιευτικού σκαριού.

Ο αλιέας έχει την υποχρέωση να το καταστρέψει ολοσχερώς. Καθώς όμως δεν υποχρεούται να παραδώσει και την προσωπική του επαγγελματική άδεια, μπορεί κάλλιστα με τα χρήματα που θα πάρει να αγοράσει ένα πλαστικό σκάφος και να συνεχίσει να ψαρεύει.

Συνεπώς ο αρχικός σκοπός, δηλαδή η προστασία των αλιευμάτων, δεν υπηρετείται, ενώ η Ελλάδα που είχε τον μεγαλύτερο στόλο παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών καταστρέφει με αποτελεσματικότητα τη ναυτική της παράδοση χιλιάδων ετών.

Ο παραδοσιακός στόλος όλο και μειώνεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στην «Κ» ο Σύνδεσμος Προστασίας Παραδοσιακών Σκαφών, από τα 14.500 ξύλινα σκάφη έχουν καταστραφεί, μέσα σε 20 χρόνια, τα 12.500.

Τώρα εκατοντάδες από αυτά θα έχουν τη μοίρα του «Πάνος – Μαρία», καθώς έχει εγκριθεί η καταστροφή τους. Αν αυτό δεν είναι η κορύφωση της παράνοιας, τότε τι είναι;… Σ.Σ. ΕΙΝΑΙ Η ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΟΤΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΔΟΛΙΑ ΤΕΧΝΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΝΟΥΝ ΚΕΦΑΛΟΚΛΕΙΔΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΠΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ..

Τα ίδια και απαράλλαχτα και στο άλλο “μέτωπο” και όποιος θέλει, ας καταλάβει τον ρόλο που παίζει ή έχει παίξει ο καθένας: Το νου σας στην παγίδα, μην ξεριζώσετε ελιές λόγω επιδότησης 

και έχει και… συνέχεια: Οι δυνατότητες της Ελλάδας στην εκτροφή αιγοπροβάτων. Μερινός-Μοχαίρ-Πειραϊκή Πατραϊκή-Βυρσοδεψία 

Πηγή πλούτου οι χιλιάδες τόνοι φρούτων που πετιούνται στις χωματερές 

Η καταστροφή της Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ελλάδα από την Ε.Ε. 

Οι οικονομικές δυνατότητες της Ελλάδας-Κρασί και ζάχαρη ως καύσιμο 

Η Ελλάδα ΜΠΟΡΕΊ να μεγαλουργήσει, αλλά όχι με τους ρεμπεσκέδες που έχουμε καταντήσει όλοι μας σήμερα: Οι Οικονομικές δυνατότητες της Ελλάδας 

Κι όμως, παράγει εισόδημα το «άχρηστο» οικογενειακό χωραφάκι 

Πως μια άγονη γη έγινε καινοτόμα επιχείρηση 

Τα Ελληνικά προϊόντα ως μέσο ανάπτυξης και γκρεμίσματος μνημονίων 

Το να καλλιεργείς την τροφή σου είναι σαν έχεις δικά σου «λεφτά» 

Πλήρης διατροφική επάρκεια, αντίσταση στο σύστημα με δικές μας καλλιέργειες 

Ρεπορτάζ: Μαργαρίτα Πουρνάρα/ Κάμερα: Αλεξία Τσαγκάρη/ Μοντάζ: Μυρτώ Λεκατσά/ Επιμέλεια βίντεο: Γιάννης Παπαδόπουλος
Πληροφορίες από:
kathimerini.gr
athamastos.blogspot.com

ΠΗΓΗ:

Σ.Σ.α.χ Ο ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΣ ΔΟΛΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΤΕΡΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΕΦΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ Η ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΔΙΑ ΑΣΗΜΑΝΤΗ ΑΦΟΡΜΗ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ.. (ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΠΡΙΝ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤ’ΕΝΤΟΛΗΝ ΤΗΣ ε.Ε.Ε. ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΙ ΣΕ ΕΜΑΣ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΕΔΩ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΠΡΙΝ 100 ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΆΝΘΗΣΕ Η ΜΑΥΡΗ ΑΓΟΡΑ ΟΠΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΣΑΚΙ ΑΛΕΥΡΙ Η ΕΝΑΝ ΤΕΝΕΚΕ ΛΑΔΙ ΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΣΑΝ ΜΕ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ !!! )

Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ !!! ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ !!! ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΣΤΟ ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ Ε.ΣΥ.  !!! ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ !!! ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ !!! ΕΝΩΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΕΠΙΜΕΛΩΣ ΟΙ “ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ” ΜΑΣ, ΚΑΙ ΤΟΥ  ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΛΟΓΕΝΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΞΑΠΑΤΟΥΝ ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝΤΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΜΟΛΙΣ ΕΚΛΕΓΟΥΝ !!! ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ  ΜΠΟΡΟΥΜΕ !!!

ΑΝ ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ ΑΞΙΟΣ ΕΛΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΝ “ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ” ΚΑΙ  ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ !!! ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ ΠΟΤΕ ??? ΑΝ ΟΧΙ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΜΑΖΙ ΠΟΙΟΙ ???

Η ΕΛΛΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ !!! ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗΝ ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΜΑΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΤΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ΜΕ ΠΟΙΝΙΚΗ ΡΗΤΡΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ.. ΖΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΝΕ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΘΕ ΓΙΑΤΙ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ… ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ? ΕΡΕΥΝΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΕΚ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΕ ΣΩΜΑ ΑΠΟ ΤΟ 1841 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ !!! ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΦΕΚ ΚΥΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ? ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ ΠΟΣΟΥΣ ΨΗΦΟΥΣ ΠΗΡΕ, ΣΕ ΠΟΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ, ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΔΡΑ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ «ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΠΑΝΤΟΥ - ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ H ΑΝAΡΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ BLOG H SITES & ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕTIKEΣ ΟΜΑΔΕΣ facebook

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: