Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Εν όψει των προσεχών εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Μαΐου 2019, σας διαβιβάζουμε την με Αριθ. Πρωτ.  4365/22.01.2019 Απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία καθορίζονται το περιεχόμενο, η προθεσμία και ο τρόπος υποβολής της αίτησης-δήλωσης των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού για την συμμετοχή τους στις εν λόγω εκλογές.

– Σημειώνεται ότι οι Έλληνες πολίτες που διαμένουν σε χώρες όμορες προς τα κράτη μέλη της ΕΕ, εν προκειμένω στην Ελβετία και το Λίχτενσταϊν, και δεν προτίθενται να μεταβούν στην Ελλάδα, έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στις εκλογές, ψηφίζοντας στην πλησιέστερη προς τον τόπο της διαμονής τους ελληνική πρεσβευτική ή προξενική αρχή σε κράτος μέλος της ΕΕ (εν προκειμένω π.χ. στην Γερμανία), σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν εκεί (βλ. συνημμένο κατάλογο).

Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της πλησιέστερης προς τον τόπο της διαμονής τους ελληνικής πρεσβευτικής ή προξενικής αρχής σε κράτος μέλος της ΕΕ.

– Για την εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους είναι απαραίτητη η συμπλήρωση σχετικής αίτησης – δήλωσης που γίνεται μόνο μέσω του διαδικτυακού τόπου του Υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr), είτε από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, είτε από την οικεία διπλωματική ή προξενική αρχή.

– Ο εκλογέας υποβάλλει τρία (3) αντίγραφα της αίτησης-δήλωσης μαζί με φωτοαντίγραφο και των δύο όψεων της αστυνομικής του ταυτότητας ή της τελευταίας σελίδας του διαβατηρίου του (ή της σελίδας στην οποία καταχωρίζονται τα στοιχεία του κατόχου),  στην οικεία πρεσβευτική  ή  προξενική αρχή. Εν συνεχεία, η πρεσβευτική ή προξενική αρχή αποστέλλει την αίτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Στην περίπτωση των Ελλήνων της Ελβετίας και του Λίχτενσταϊν, η υποβολή της αίτησης μπορεί να γίνει, από τους ενδιαφερομένους, στην Πρεσβεία Βέρνης, το Γενικό Προξενείο Γενεύης, το Άμισθο Γενικό Προξενείο Ζυρίχης και το Άμισθο Προξενείο Λουγκάνο. Εν συνεχεία, οι εν λόγω αρχές θα αποστείλουν τις αιτήσεις-δηλώσεις προς τις πλησιέστερες διπλωματικές και προξενικές Αρχές μας σε κράτη-μέλη της ΕΕ (π.χ. στην Γερμανία), όπου θα καταρτισθούν οι ειδικοί κατάλογοι και θα διεξαχθεί η ψηφοφορία.

– Ως καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων-δηλώσεων στις οικείες πρεσβευτικές και προξενικές αρχές στα κράτη-μέλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζεται η 29η Μαρτίου 2018.  Ωστόσο, στην περίπτωση των Ελλήνων που διαμένουν σε Ελβετία και Λίχτενσταϊν, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και ο χρόνος που χρειάζεται για την ταχυδρομική αποστολή των αιτήσεων-δηλώσεων από τις εδώ Έμμισθες και Άμισθες Πρεσβευτικές και Προξενικές προς τις πλησιέστερες  Πρεσβευτικές και Προξενικές αρχές μας σε κράτη-μέλη της ΕΕ.

Κατά συνέπεια, η υποβολή των αιτήσεων-δηλώσεων στην Πρεσβεία Βέρνης, το Γενικό Προξενείο Γενεύης, το Άμισθο Γενικό Προξενείο Ζυρίχης και το Προξενείο Λουγκάνο, θα πρέπει να γίνει από τους ενδιαφερομένους το αργότερο έως Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019.

Για περισσότερες λεπτομέρειες παρακαλούμε ανατρέξατε στα συνημμένα αρχεία.

Πρεσβεία Βέρνης

ΠΗΓΗ: https://www.mfa.gr/switzerland/presveia/news/euroekloges-aitese-delose-ellenon-exoterikou-gia-ten-summetokhe-tous-stis-prosekheis-ekloges-tou-europaikou-koinobouliou-maios-2019.html?fbclid=IwAR1BXuCvtACsibTp0AccGlyCH5yKVuIjgfZNy2M8WF6aDJ-lzsjPDELXQoQ

ΣΧΕΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ:https://www.pedattikis.gr/aytodioikitika/aitisi-sto-ypes-gr-gia-tis-eyroekloges-2019-apo-toys-ellines-katoikoys-tis-ee/

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ